Būsimieji jūrininkai svajoja dirbti tanklaiviuose

Būsimieji jūrininkai svajoja dirbti tanklaiviuose

Šiemet Lietuvos aukštojoje jūreivystės mokykloje diplomai įteikti 103 absolventams. Kalbinti būsimieji jūrininkai neslėpė, kad didžiausia jų svajonė - dirbti tanklaiviuose. Jie jau turėjo darbus ir ketino išplaukti į tolimus vandenis. Manoma, kad iki vasaros pabaigos daugelis jų jau bus jūroje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius iš daugybės Lietuvos mokslo įstaigų kvietimų dalyvauti diplomų šventėje šiemet pasirinko šią mokyklą todėl, kad ji tokia vienintelė Lietuvoje.

Šiemet diplomus gavo 32 laivavedžiai, 33 laivų mechanikai inžinieriai, 29 logistai, 9 uosto ir laivybos vadybininkai. 6 absolventai gavo diplomus su pagyrimu. Buvo ir tokių absolventų, kurie neatsiėmė diplomo, nes jie jau dirba laivuose.

UAB "Hoegh LNG Klaipėda" stipendijos šiemet skirtos Lukui Bizauskui, Edgarui Tamošaičiui, Edgarui Lingiui, Valerijai Tkačiovai, Arturui Šešel.

Klaipėdos pramonininkų asociacijos stipendijos už geriausius diplominius darbus šiemet skirtos Audriui Gadeikiui ir Laurynui Macikui. Kapitono Algirdo Mitalo našlė Ona Mitalienė 17 kartą dalyvavo diplomų teikimo šventėje ir įteikė kapitono stipendiją pirmakursiui laivavedžiui Šarūnui Venckui. Jai šiemet suteiktas mokyklos garbės mecenato titulas.

Kelialapis į pasaulį

Būsimasis laivavedys klaipėdietis Ramūnas Jasas mano, kad gavus diplomą jam atsiveria jūra karjeros ir gyvenimo galimybių. "Tai ne tiesiog diplomas, o kelialapis į pasaulį. Žinoma, kad smagu kasdien matyti Lietuvos gamtą, jos kraštovaizdį, bet norisi aplankyti visą pasaulį. Grįšime iš jo į Lietuvą su didžiuliu bagažu inovacinių idėjų, žinių ir įspūdžių. Juos pasakosime savo vaikams ir anūkams. Gal būsime savo šalyje dėstytojai, gal kitaip prisidėsime prie jos gerovės", - sakė vaikinas.

Jo svajonių laivas - cheminis arba naftos tanklaivis. Jis nuo jų pradėjo ir juose norėtų baigti savo karjerą. Prieš praktiką sako viską apmąstęs ir pasirinkęs būtent šituos laivus.

JAU. Diplomas rankose - kelialapis į gyvenimą.

Jo giminėje visai nėra jūrininkų. Jam buvo sakoma, kad bus sunku, nes jis neturės užnugario, niekas jo niekur neprastums. "Nuo pat mažų dienų žinojau, kad noriu eiti į jūrą. Ir tas negatyvus požiūris, kad man nepasiseks, dar labiau mane stūmė į priekį. Norėjau įrodyti sau, kad galiu. Kai pirmą kartą išplaukiau į jūrą, diskomfortas buvo didžiulis: Nieko nežinai, viską turi susirasti ir pradėti tobulėti kaip asmenybė. Pirmas mano įspūdis buvo labai geras. Ir dabar jaučiuosi esąs stiprus pradedantysis. Mano svajonė dabar - kuo greičiau išplaukti į jūrą, o ateityje pasiekti kapitono laipsnį", - kalbėjo Ramūnas.

Darbą jis jau turi. Kompanija laukia, kol jis gaus kvalifikacinį diplomą ir tada plauks į reisą, bus tanklaivio trečiasis šturmanas. Kokiu būtent laivu plauks, dar nežinojo, nes ta kompanija jų turi daug.

MERGINA. Būsimoji laivavedė Greta Skuodytė mokytis į Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą atvyko iš Vilniaus. Ji vienintelė laivavedžių grupėje mergina. Jos tikslas - tapti laivo kapitone. Darbą ji jau turi Vokietijos kompanijoje. Į reisą išplauks liepos viduryje arba pabaigoje. Ji sako, kad į Klaipėdos uostą reikia grįžti.

Svajonę jau pasiekė

Klaipėdietis būsimasis mechanikas Pavelas Chochlovas, galima sakyti, kito pasirinkimo ir neturėjo, nes jo šeimoje daug jūrininkų. Vienas jo senelis buvo vyr. mechanikas, o kitas - tralų meistras. Jo tėvas irgi dirba jūroje. "Man patinka darbas rankomis. Pasirinkau jūrą, nes tai gera galimybė tapti laisvu žmogumi. Man ši profesija asocijuojasi su laisve, su naujomis galimybėmis", - pasakojo vaikinas besiruošdamas antrajai praktikai, kurią atliks Anglijos kompanijos cheminiame tanklaivyje. Pirmą praktiką jis taip pat atliko tanklaivyje. Pavelas juokavo, kad svajonę jau pasiekė, nes jis svajojo dirbti cheminiame tanklaivyje.

DAR VIENAS. Klaipėdiečio būsimo mechaniko Pavelo Chochlovo šeimoje daug jūrininkų.

Pavelas nori būti laimingas, turėti šeimą, vaikų. Tikisi, kad jam mechaniko darbas šiam tikslui netrukdys.

PATIKO. Būsimasis laivavedys Donatas Rimkus net tada, kai bus laivo kapitonas, žada gyventi Klaipėdoje.

Per praktiką buvo visko

Būsimasis laivavedys Donatas Rimkus studijuoti į Jūreivystės mokyklą atvyko iš Kelmės. Jis pasirinko tokią specialybę todėl, kad Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos atstovai apsilankė Kelmėje ir papasakojo apie ją. "Pradėjau domėtis šia specialybe, pasidarė labai įdomu ir nusprendžiau žygiuoti šituo keliu", - sakė vaikinas.

Atliekant praktiką jūroje teko visko išbandyti ir žuvytes pašerti. "Per pirmą praktiką buvo mažesnis laivas, jį baisiai supo. O per antrą praktiką laivas buvo didesnis, tanklaivis, tai jau buvo geriau", - pasakojo vaikinas.

DIPLOMAS. Gavusiam diplomą Ramūnui Jasui atsiveria jūra galimybių. 

Jis taip pat svajoja dirbti tanklaivyje. "Mano svajonė dabar paprasta - nenustoti mokytis ir kryptingai įvaldyti savo specialybę", - sakė jis. Tanklaivis jo jau laukia, dirbti išvyks rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje.

Donatas sakė, kad per tuos ketverius metus gerai susipažinęs su Klaipėda, kuri yra puikus miestas. Jis planuoja jame ir toliau gyventi, niekur nežada kraustytis.

Nori pakeisti klimatą

Būsimasis mechanikas Artiomas Šaternikovas, turėdamas rankose diplomą, sakė tuojau gausiantis ir darbinį trečio ir ketvirto mechaniko diplomą. Jis kviečiamas dirbti kompanijos, kurioje atliko praktiką, laivuose. Artiomas sakė, kad 90 proc. absolventų išvyksta dirbti į tas kompanijas, kuriose atliko praktiką. Iki vasaros pabaigos daugelis mokyklos absolventų jau dirbs jūroje. Jis taip pat mano, kad šiuo metu perspektyviausi laivai yra naftos tanklaiviai ir dujovežiai, ir stengsis patekti dirbti į juos. Vilioja ir geri atlyginimai, ir patogus darbo laikas - dirbi mėnesį ar pusantro.

NORAS. Būsimasis mechanikas Artiomas Šaternikovas nori gyventi šalyje, esančioje arčiau ekvatoriaus.

Artiomas sakė, kad nuo vaikystės jam patiko visi judantys įrenginiai. Baigęs mokyklą, jau žinojo, kuo nori užsiimti. Jam patinka taisyti mechanizmus, sužinoti jų gedimo priežastis.

"Noriu turėti gerą darbą, kad galėčiau aprūpinti savo šeimą. Manau, jūroje sėkmė garantuota. Mano šeima yra susijusi su jūrinėmis profesijomis. Senelis buvo vyr. mechanikas ir vadovavo kitiems Klaipėdos mechanikams. Kitas senelis irgi dirbo jūroje. Bet mama ir tėvas su jūra visai nėra susiję. Tėvas kariškis", - pasakojo vaikinas.

Paklaustas, kokia jo svajonė, atsakė: "Svajoju iškeliauti į kitą šalį, šiek tiek pakeisti klimatą, norisi šilumos." Vaikinas dar neapsisprendė, į kokią šalį vyks, bet ji bus arčiau ekvatoriaus.

Informacija

Mokyklos akademinė taryba suteikė Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos garbės vardus savo dėstytojams Ričardui Zažeckiui, Jonui Baltramonaičiui, Vladimirui Borovichinui, Idmontui Lukauskui. Mokyklos garbės alumnais tapo kapitonai Sigitas Šileris ir Ričardas Lučka.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder