Jūrai prisiekė 160 būsimų jūrininkų

Jūrai prisiekė 160 būsimų jūrininkų

Šeštadienį priesaiką jūrai davė 160 Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos, šiemet švenčiančios 70 metų jubiliejų, pirmakursių. Jau septintus metus iš eilės jie prisiekia prie Smiltynėje esančio paminklo „Albatrosas“ žuvusiems jūrininkams ir nuskendusiems laivams.

Pirmoji būsimų jūrininkų priesaika jūrai Klaipėdoje duota 1936 m. Tokią tradiciją mokykla atgaivino 2006-aisiais. Iš pradžių priesaika buvo duodama mokyklos sporto salėje. Dabar Europos jūros dienos, kuri švenčiama gegužės 20-ąją, išvakarėse – prie „Albatroso“ paminklo.

Šeštadienį pirmakursiai turėjo progą į mokyklą pasikviesti savo artimiausius – šeimos narius, draugus, pabūti gidais ir supažindinti su ta vieta, kur jie mokosi.

Paskui visi pirmakursiai, lydimi artimųjų, policijos mašinos ir būgnų skambesio gražiai žygiavo nuo Jūreivystės mokyklos tradiciniu maršrutu - S. Daukanto, Herkaus Manto gatvėmis iki Šiaurinio rago. Miestelėnai iš karto juos pastebėjo, mojavo jiems, fotografavo. Apie 300 žmonių AB „Smiltynės perkėla“ keltu persikėlė į Smiltynę, kur vyko iškilminga ir jaudinanti priesaikos jūrai ceremonija.

„Man kol kas viskas labai patinka“, - prisipažino pirmakursis laivavedys Denisas.

Pasak Jūreivystės mokyklos Karjeros ir komunikacijos centro vedėjos Genutės Kalvaitienės, tradicijos nesikeičia, keičiasi tik žmonės. Jos manymu, pirmakursiams priesaikos diena yra laukiamiausia šventė. Prie paminklo atvyko ir kai kurie ketvirto kurso studentai ir netgi absolventai, nes gražūs priesaikos žodžiai suvokiami tik gerokai vėliau. Jie norėjo jau kitaip ir gerai išgirsti šiuos žodžius.

Tokiu iškilmingu momentu pirmakursiams septynių pėdu po kiliu linkėjo ir Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, primindamas, kad romantika jūroje neretai būna susijusi su rūsčia realybe, ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos direktorius, profesorius Viktoras Senčila, priminęs priesaikos esmę, ir Jūrų kapitonų asociacijos pirmininkas, tolimojo plaukiojimo kapitonas Juozas Liepuonius, pasidžiaugęs, kad netruks prabėgti laikas ir pirmakursiai įsilies į milijoninį pasaulio jūrininkų būrį.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder