Kad humanitarinis laivas pasiektų Somalį

Kad humanitarinis laivas pasiektų Somalį

Lietuvos įstojimo į NATO dieną, Karinių jūrų pajėgų (KJP) štabe pagerbti 12 karių, grįžusių iš tarptautinės operacijos "Atalanta".

Sugiedoję Lietuvos himną kariai apdovanoti medaliais "Už tarptautines operacijas" ir šio medalio ženklais. Juos sveikino ir už gerai atliktą tarnybą dėkojo KJP vadas jūrų kapitonas Arūnas Mockus.

Du mėnesius ruošėsi ir nuo pernai lapkričio pabaigos 4 mėnesius turkusioje tarptautinėje operacijoje prie Somalio krantų, maždaug už 5 tūkst. km nuo Lietuvos, dalyvavo ALAG 4 (Autonominė laivo laivų apžiūros grupė) kariai. 11 jų iš KJP įvairių padalinių ir vienas iš Daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos. ALAG 4 būdama humanitarinės pagalbos laive užtikrino, kad pagalba pasiektų Somalio žmones.

ALAG-4 kariams teko kęsti 40 laipsnių karštį, ne visi jie laive turėjo kajutes, gyveno po 8 asmenis viename konteineryje. Grupės vadas Irmantas Medutis padėkojo savo vaikinams, operacijos metu parodžiusiems geriausias savybes.

Kariai pasakojo, jog Somalyje vyrauja chaosas, badas, klesti korupcija. Didžiausi išpuoliai laukė ne laive, o uostuose, kur neretai vyksta sprogdinimai, susišaudymai. Pernai buvo susprogdintas šalia uosto esantis viešbutis, žuvo 300 žmonių. Lietuviams sekėsi, kai tik jų laivas išplaukdavo iš uosto, jame įvykdavo koks nors konfliktas.

Europos Sąjungos (ES) karinė jūrų operacija "Atalanta" pradėta 2008 m. pabaigoje, reaguojant į itin išaugusį piratavimų skaičių prie Somalio krantų. Lietuva joje dalyvauja nuo 2011 m. 2013-2016 m. Lietuvos kariuomenė buvo dislokavusi tris ALAG. Beje, atsiliepimai apie Lietuvos ALAG karius labai geri, jie pristatomi kaip tie, iš kurių verta imti pavyzdį.

Operacijoje dalyvaujantys karo laivai Adeno įlankoje ir Somalio vandenyse eskortuoja Pasaulio maisto programos laivus, gabenančius paramą Somalio gyventojams, atgraso ir sulaiko piratus, ginkluotus plėšikus operacijos rajone.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder