Apleisto laivelio šeimininko paieškos nuvedė į Naująją Akmenę

Apleisto laivelio šeimininko paieškos nuvedė į Naująją Akmenę

Uostamiestis unikalus tuo, kad čia galima rasti ne tik apleistų bešeimininkių automobilių, bet ir tokių pat laivų.

Bent jau ilgą laiką buvo galvojama, kad netoli burlaivio "Meridianas" pririštas laivelis niekam nepriklauso. Jis ne tik apgadino Danės krantinę, bet ir kelia pavojų, mat į apleistą laivą pažaisti laipioja vaikai, ne kartą jis buvo atsirišęs ir vos neišplaukė pasroviui. Laimei, "Meridiano" darbuotojai jį sugavo.

Klaipėdos pilies uosto kapitono Viliaus Bartusevičiaus žiniomis, ilgą laiką nei pavadinimo, nei identifikacijos numerių neturintis pramoginis laivelis stovėjo netoli baro "Faksas", tačiau, kai praėjusią vasarą vyko "The Tall Ships Races" regata, buvo nuspręsta pertempti jį į kitą Biržos tilto pusę, kad būtų atlaisvinta krantinė buriniams laivams.

"Niekas nežinojo, kam tas laivas priklauso. Nebuvo jokių galų. Tačiau apklausęs kitų laivų savininkus šiaip ne taip išsiaiškinau, kas galėtų būti jo šeimininkas. Gavau telefono numerį ir jį persiunčiau Lietuvos saugios laivybos administracijai bei Klaipėdos savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui", - pasakojo detektyvo vaidmens ėmęsis Danės upės administratorius Deivis Bilkštis.

"Vakarų ekspresui" pradėjus domėtis, kaip sekasi laivelio šeimininko paieškos, paaiškėjo, kad Lietuvos saugios laivybos administracijos darbuotojai jo dar neieškojo. Už pramoginę laivybą atsakinga specialistė serga, o laivybos kontrolės specialistai į kitų kolegų daržą nelenda.

"Buvau nuėjęs pažiūrėti į tą laivą. Tai seno tipo rusiškas pramoginis laivas, su kuriuo galima ir žvejoti, ir šiaip plaukioti. Jokio identifikacijos numerio. Grįš kolegė po ligos, išsiaiškins", - pasakojo Saugios laivybos administracijos Laivybos kontrolės skyriaus vyresnysis specialistas Igoris Lavrovas.

Atrodytų, kai apleistas laivas stovi metus, galima ir dar palaukti. Bet D. Bilkštis taip nemano.

"Ne kartą mačiau, kaip į tą laivą ropščiasi vaikai. Juk gali nutikti ir rimtesnė nelaimė. Galų gale, niekas nežino - gal laive yra kuro ar tepalų, jie gali išsilieti į upę. Toks laivas gali ir nuskęsti. Jau nekalbu apie tai, kad apleistas laivas gadina vaizdą", - pasakojo D. Bilkštis.

Klaipėdoje jau yra buvę tokių istorijų, kai apleistas laivas atsirišo, išplaukė ir susidūrė su kitu laivu.

Nors apleistų laivų šeimininkų paieškos ne Savivaldybės valdininkų kompetencija, Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Kristina Vintilaitė penktadienį sakė, jog buvo bandyta nurodytu telefonu susisiekti su tariamu laivo savininku, bet niekas nekėlė ragelio.

"Tikiuosi, kad tai dienų, o gal ir valandų klausimas", - vylėsi K. Vintilaitė. Ir ji buvo teisi: netrukus po pokalbio su "Vakarų ekspreso" žurnalistais jos vadovaujamo skyriaus darbuotojams pavyko susisiekti su laivo šeimininku. Jis esą pažadėjo, kad kitą savaitę laivą patrauks.

"Geriau jau šeimininkas būtų suinteresuotas kuo greičiau tą laivą pašalinti. Jis daužosi į krantinę. Jei kokia nelaimė, jam teks susidurti su rimtesnėmis institucijomis", - pabrėžė Savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis, pažadėjęs stebėti, kaip bus vykdomi pažadai, nors tai ir ne jo darbo sferos laukas.

Su laivo savininku susisiekė ir "Vakarų ekspreso" žurnalistai. Pasirodo savo laivelio likimu jau kuris laikas nesidomi Naujojoje Akmenėje gyvenantis Vilius Vaišvila. Vyras nustebo išgirdęs, kad jo laivas dabar stovi pririštas prie pat uostamiesčio simboliu laikomo "Meridiano".

"Buvau prašęs tokio vyro prižiūrėti. Bet žinote, svetimas yra svetimas. Pats buvau labai apsirgęs, tad ir negalėjau pasirūpinti. Pažadu per kitą savaitę nutempsiu jį utilizuoti. Nebent dar artimiausiu metu atsirastų, kas norėtų nupirkti", - nuoširdžiai pasakojo V. Vaišvila.

Pasak jo, laivas pavadinimo neturėjo. Identifikacijos numeris esą tikrai buvo, bet gali būti, kad ėmė ir nukrito. V. Vaišvila sakė maždaug prieš 7 metus įsigyto laivo nematęs jau daugiau nei metus, tačiau nenorėjo sutikti, kad jis ir pavojų kelia, ir vaizdą gadina.

"Gražus laivelis, ką jis gali gadinti", - nuoširdžiai nustebo laivo savininkas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder