Ar bažnyčios atkūrimui reikia architektūrinio konkurso?

Ar bažnyčios atkūrimui reikia architektūrinio konkurso?

Pirmadienį vykusiame Miesto plėtros ir strateginio planavimo komiteto posėdyje buvo svarstomas klausimas, ar galima netaikyti architektūrinio konkurso nuostatų atkuriant Šv. Jono bažnyčią - esą jau žinoma, kaip ji turi atrodyti.

Atsižvelgiant į Lietuvos architektūros įstatymą ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos sprendimą dėl architektūrinių konkursų organizavimo, architektūriniai ar projektų konkursai turi būti rengiami tokiems objektams, kaip viadukai ir tiltai, aukštybiniai pastatai, skverai, parkai, aikštės ir kt. Tačiau šiuose aktuose taip pat numatomos išimtys, jeigu planuojamas atkurti projektas turi kultūrinę, socialinę ar ekonominę naudą.

Seimas Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimo Klaipėdoje projektą pripažino svarbiu valstybei projektu, kuris susijęs su Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos istorinės atminties tęstinumu.

"Kaip žinote, Seimas pripažino Šv. Jono bažnyčią kaip svarbų valstybei kultūrinį objektą, todėl prašome šiam objektui netaikyti architektūrinio konkurso nuostatų", - kalbėjo Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos vyriausiasis patarėjas Ričardas Zulcas.

Jis akcentavo, kad jei būtų skelbiamas architektūrinis konkursas, pasiūlymai negalėtų būti lyginami, nes jie būtų vienodi.

Mat bažnyčia bus atstatoma pagal Vokietijoje rastus brėžinius.

Tam, kad būtų galima lanksčiau ir optimaliau naudoti projektui skirtas lėšas, patarėjas siūlė projektą įgyvendinti keturiais etapais. Pirmuoju būtų atkuriamas bažnyčios bokštas, antruoju - likusi bažnyčios dalis, trečiojo etapo metu būtų atkuriamas interjeras, o ketvirtajame būtų sutvarkoma aplinka.

Bažnyčios teritorijoje atliekant archeologinius kasinėjimus paaiškėjo, kad išlikę statinio pamatai yra itin prastos būklės. Todėl, anot R. Zulco, su projektuotojais reikia pradėti konsultuotis jau dabar. Kadangi bendra projekto suma siekia daugiau kaip 16 mln. eurų, R. Zulcas teigia, kad šiuo metu sunkiai įsivaizduoja jo įgyvendinimą, nes dar nėra surinkta pakankamai lėšų, kurių užtektų tiek projektavimui, tiek statybai.

Tarybos narė Judita Simonavičiūtė teigė, kad bažnyčios atkūrimo finansavimo paieškos vis dėlto yra pačios evangelikų liuteronų parapijos bendruomenės atsakomybė.

"Tik nuo to, kaip greitai bus priimti dokumentai dėl techninių sprendinių ir jų įgyvendinimo, priklausys, kada bendruomenė galės ieškoti finansavimo šaltinių ne tik Lietuvoje bet ir užsienyje", - kalbėjo J. Simonavičiūtė.

Sykiu ji pridūrė, kad senamiestyje nėra nė vienos bažnyčios, o bendruomenė pasisakė, kad turi būti atstatoma viso dydžio, ne mažesnė bažnyčia. Politikės manymu, statinys taptų savotišku paminklu praeities Klaipėdai ir klaipėdiečiams.

Miesto Taryba artimiausiame posėdyje spręs, ar leisti netaikyti architektūrinio konkurso nuostatų atkuriant Šv. Jono bažnyčią.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder