Bažnyčios atstatymas: pradedami archeologiniai tyrimai

Bažnyčios atstatymas: pradedami archeologiniai tyrimai

Šv. Jono bažnyčios rekonstrukcijos detalusis planas turėtų būti baigtas dar iki Naujųjų metų. Klaipėdos savivaldybė už 10 tūkst. eurų perka archeologinių tyrimų paslaugą, tad pirmuosius rezultatus viliasi pranešti lapkritį.

Praėjusią savaitę Savivaldybėje įvyko Šv. Jono bažnyčios projektinių pasiūlymų aptarimas, kurį parengė konkursą laimėjusi UAB "Senamiesčio projektai". Susitikime buvo pristatyta didžioji dalis architektūrinių brėžinių.

Laukia galutinio pristatymo

"Laukia dar vienas pristatymas su galutiniu projektiniu pasiūlymu. Jis turėtų būti parengtas iki lapkričio mėnesio. Tada prasidės visos derinimo procedūros su Kultūros paveldo departamentu (KPD). Taip pat šį rudenį numatyta konferencija bažnyčios atkūrimo klausimu", - "Vakarų ekspresui" sakė Klaipėdos savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento vyresnysis patarėjas Vytautas Kovaitis.

Pristatymą surengę rangovai sulaukė gerų atsiliepimų iš projektui vertinti sukurtos specialios darbo grupės. Susitikime buvo diskutuojama apie galimą pastato paskirtį, medžiagiškumą.

Svarstoma, jog atkurtame bažnyčios bokšte galėtų atsirasti modernus turizmo informacijos centras, o štai antrajame aukšte - paroda Prūsijos tematika. Taip pat galvojama ir apie liftą.

"Detalusis planas turėtų būti parengtas iki Naujųjų metų. Sieksime gauti KPD sutikimą, nuspręsti, kaip bus su vertybėmis, ar jas eksponuosime. Detaliajame plane turėtų būti numatyta bažnyčios funkcija, apsispręsta dėl automobilių stovėjimo vietų reikalingumo", - teigė V. Kovaitis.

Pradeda archeologinius tyrimus

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška "Vakarų ekspresą" patikino, kad Savivaldybė jau nusipirko archeologinių tyrimų paslaugą. Jie turėtų prasidėti artimiausiu metu ir tęstis iki lapkričio.

"Šiuo metu atliekame nedidelės apimties tyrimus. Jų kaina - 10 tūkstančių eurų. Kainą vertinu kaip gana palankią, nes pirminiai preliminarūs pasiūlymai buvo tris kartus brangesni. Viešųjų pirkimų būdu paslaugą nupirkome kur kas pigiau. Dabartiniai tyrimai truks neilgai, rezultatai bus reikalingi detaliajam planui, sklypo ribų keitimui pagrįsti", - sakė V. Juška.

Jo teigimu, atlikti pirmieji archeologiniai tyrimai bus tik postūmis didžiųjų darbų link - kiti tyrimai gali užtrukti ne vienerius metus. Tačiau jie, viliamasi, bus išsamūs.

"Norime patikslinti, kurioje vietoje buvo Šv. Jono bažnyčios priestatai, kiek tie priestatai išsikišę į gatvę. Tada būtų galima pakoreguoti sklypo ribas. Sklypo ribos koreguojamos rengiant detalųjį planą. Yra apsisprendimas atkurti autentišką bažnyčią. 2010 metais parengtas detalusis planas buvo orientuotas į mažesnės bažnyčios pastatymą sklype, todėl iškilo būtinybė padaryti tam tikras korektūras", - teigė V. Juška.

Paklaustas, ar Šv. Jono bažnyčiai atstatyti nepritrūks politinės valios, Paveldosaugos skyriaus vedėjas su tuo sutikti nenorėjo. Jis priminė, kad Savivaldybės tarybos Kolegija dar prieš keletą metų pritarė bažnyčios atkūrimui. Palaikymo buvo sulaukta ir iš Vyriausybės vicekanclerio Deivido Matulionio.

"Viskas pasikeisti kardinaliai negali - sprendimas jau priimtas. Laukia ilgas darbas. Šiame etape stengiamės įvykdyti visus KPD pageidavimus, kad būtų galima atlikti didesnio masto archeologinius tyrimus. Vėliau mūsų surinkta medžiaga bus labai naudinga ir architektams, atliekant bažnyčios atkūrimo techninį projektą", - neabejojo V. Juška.

Klaustukas dėl KPD finansavimo

Vienas pagrindinių Savivaldybės tikslų - vykdyti KPD reikalavimus ir iš jo sulaukti finansinės paramos. Dar pavasarį buvo kalbėta, kad miestui vien tik savo lėšomis atkurti bažnyčios nepavyks.

Tarybos narys, Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos skyriaus vyriausiasis valstybinis inspektorius Laisvūnas Kavaliauskas "Vakarų ekspresui" sakė, kad kol kas Savivaldybės žingsniai KPD tenkina.

"Bent jau šioje stadijoje Kultūros paveldo departamento didelio įsikišimo nereikėjo. Kai bus pateikti konkretūs projektiniai pasiūlymai, tada ir mūsų specialistai svarstys. Viskas kol kas idėjinio lygmens. Be abejo, nuo mūsų pirmųjų susitikimų stipriai žengta į priekį. Dabar jau pamatėme vizualizaciją. Nuo šio etapo galima pradėti kalbėti apie detales, kaip turėtų būti atkurta bažnyčia", - teigė L. Kavaliauskas.

Pasak jo, pagrindinis KPD reikalavimas - projektuoti bažnyčią vadovaujantis archeologiniais tyrimais.

[CITATA]

"Mes neturime visų projektų, kuriais vadovavosi architektas, anksčiau statęs ir projektavęs bažnyčią. Kai kurios detalės, tūrio variantai gali būti išaiškinti tik archeologinių tyrimų metu. Projektavimo darbai priklausys nuo pačios koncepcijos, kaip bažnyčia bus atkuriama. Dabartinių autorių pirminis variantas numato galimybę išsaugoti kuo daugiau autentiškų pamatų. Tačiau detalizuoti neįmanoma tol, kol nebus atlikti archeologiniai tyrimai", - pridėjo KPD atstovas.

Jis patikino, kad KPD galbūt finansiškai prie Šv. Jono bažnyčios atkūrimo prisidės tik tada, kai bus surinkta maksimali istorinė medžiaga.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder