Civilizuos dar vieną gamtos oazę

Civilizuos dar vieną gamtos oazę

Klaipėdoje, prie istorinio Svijanės ežero, kuris vis dar oficialiai vadinamas išgalvotu Mumlaukio vardu, ketinama sukurti naują žmonių traukos ir poilsio vietą. Savivaldybės administracija ieško verslininkų, kurie vaizdingoje vietoje įrengtų visus metus veikiančią lauko kavinę.

Savivaldybė paskelbė, jog rengiamas konkursas nestacionariai (kilnojamai) lauko kavinei prie Mumlaukio ežero šalia Liepojos g. automobilių sustojimo aikštelėje įrengti. Pasak Licencijų, leidimų ir vartotojų teisių apsaugos skyriaus vedėjos Jolantos Uptienės, verslininkai patys pasiūlė tokią paslaugą teikti, o kadangi norima naudotis viešąja miesto erdve, rengiamas konkursas.

"Tai gražus gamtos kampelis, kuriame žmonės mėgsta leisti laiką ir, atrodo, natūralu, jog šioje vietoje gali atsirasti nestacionari kavinė, kurioje miestiečiai galėtų įsigyti nealkoholinių gėrimų, arbatos, kavos. Savivaldybė sutinka išnuomoti 50 kvadratinių metrų viešosios erdvės sklypelį tokiam objektui. Tai turėtų būti laikinas statinys, tačiau pageidaujame, kad jis veiktų visus metus, panašiai kaip kavinė Melnragėje netoli molo. Verslininkai turėtų patys apsirūpinti elektra, vandeniu, taip pat jie bus įpareigoti saugoti gamtą, tvarkyti aplinką. Už naudojimąsi sklypu būtų imamas 51 Eur dydžio mėnesinis mokestis. Sutartis su kavinės savininkais būtų sudaroma 5 metų laikotarpiui su galimybe ją pratęsti dar 5 metams", - pagrindinius konkurso reikalavimus vardijo vedėja.

APGAILESTAUJAMA, kad per devynis mėnesius neišspręstas ežero pavadinimo klausimas ir šalia telkinio nėra iškabos su istoriniu Svijanės pavadinimu. Redakcijos archyvo nuotr.

Verslininkų pasiūlymų kavinei įrengti bus laukiama iki ateinančių metų sausio 17 d.

Dar reikia laukti, kada ežerui bus sugrąžintas istorinis Svijanės vardas. Nors dar šių metų kovą uostamiesčio Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimų suteikimo komisija pritarė, kad ežerui būtų sugrąžintas Svijanės pavadinimas. Komisijos rekomendacija turėjo būti pateikta tvirtinti Tarybai, bet iki šiol tai nebuvo padaryta.

"Tikrai Taryboje šio klausimo taip ir nesvarstėme. Gal kur Savivaldybėje užstrigo..." - nusistebėjo komisijos pirmininkas Vytautas Čepas. Komisijos sekretorė, Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Raimonda Mažonienė negalėjo prisiminti, ar pateikė dokumentus Savivaldybės administracijos direktoriui, kad būtų parengtas sprendimo projektas Tarybai, ar sprendimo projektas užstrigo Aplinkos kokybės skyriuje. Galiausiai pažadėjo, kad padarys tai dabar.

Šilojų seniūnaitis Aurimas Mockus, kuris ir kreipėsi dėl istorinio Svijanės pavadinimo grąžinimo, apgailestavo, kad Savivaldybėje šis klausimas per devynis mėnesius vis dar neišspręstas iki galo ir šalia ežerėlio vis dar stovi iškaba su klaidingu Mumlaukio pavadinimu.

"Tarybos šis projektas iki šiol taip ir nepasiekė. Liūdna. O dėl kavinės įrengimo iniciatyva labai gera. Kėliau šią idėją prieš keletą metų, galvojome bendruomenės lėšomis prie ežero pastatyti pavėsinę, įrengti vietą piknikams, vaikų žaidimo aikšteles, treniruoklius. Tačiau iš seniūnaitijų buvo atimtas finansavimas, ir sumanymas taip ir liko neįgyvendintas. Aš pats pasigendu elementarios gamtinės, istorinės informacijos apie ežerą, informacinių stendų", - sakė A. Mockus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder