Darius Butvydas: "Įstatymų pažeidimo faktų nenustatyta"

Darius Butvydas: "Įstatymų pažeidimo faktų nenustatyta"

Kilusi įtampa dėl AB "Smiltynės perkėla" veiklos ir jos vadovo elgesio turėtų atslūgti. Darius Butvydas, vadovavęs 9,5 metų, traukiasi iš pareigų savo noru. Penktadienį kai kuriais klausimais jis nenorėjo kalbėti, sakė turintis tam pasiruošti, tačiau į kai kuriuos vis dėlto atsakė.

Penktadienio rytą AB "Smiltynės perkėla" pranešė, kad bendrovės generalinis direktorius D. Butvydas traukiasi iš vadovų pareigų, kurias eina nuo 2010 metų sausio pradžios. Ketvirtadienį įmonės valdybai jis įteikė atsistatydinimo prašymą, kuris buvo patenkintas. Vadovas priėmė sprendimą atsistatydinti siekdamas užtikrinti stabilią įmonės veiklą bei atsižvelgdamas į bendrovės interesus. Įvertinusi susidariusią situaciją, valdyba pritarė šiam jo sprendimui ir patenkino prašymą trauktis.

Laikinuoju įmonės vadovu paskirtas technikos ir saugios laivybos direktorius Mindaugas Čiakas. Šias pareigas jis eis iki tol, kol bus paskirtas naujas vadovas. Pranešama, jog valdyba naujo vadovo atranką pradės netrukus.

"Prasidėjus atostogų sezonui ir stipriai išaugus besikeliančiųjų per Kuršių marias srautams, bendrovės kolektyvas yra susitelkęs į kokybišką klientų aptarnavimą. Dėl generalinio direktoriaus atsistatydinimo įmonės veikla nenukentės, o klientai jokių nepatogumų nepatirs", - rašoma bendrovės pranešime spaudai.

Kodėl nusprendėte trauktis? Pavargote, neatlaikėte spaudimo?

Yra dvi priežastys. Pirma - labai realiai vertinu situaciją ir matau, kas vyksta aplinkui, koks ažiotažas, ir dažnai nepagrįstas, keliamas aplink "Smiltynės perkėlą". Suprantu, kad esant tokiai situacijai kas nors tą įtampą turi "nuimti". Be to, aš labai vertinu įmonės darbuotojus - jiems šios dienos, esant tokiai neapibrėžtumo situacijai, irgi nelengvos. Negana to, prasideda sezonas, orai gerėja, darbų daugėja. Suprantu visą atsakomybę, ir tai viena iš priežasčių - noriu nors šiek tiek sumažinti įtampą, leisti žmonėms ir įmonei toliau normaliai ir tvarkingai dirbti.

Kita priežastis - atliktas tyrimas ir viešai mesti kaltinimai tiek man, tiek visai įmonės vadovybei. Noriu pasakyti, kad didžioji dalis audito išvadų yra paremtos prielaidomis, o ne faktais. O faktai tokie: jokių įstatymų pažeidimo atvejų bendrovės veikloje per visą mano vadovavimo laikotarpį nėra ir pastarasis tyrimas jų taip pat nenustatė. Nebent būtų galima kalbėti apie kokius nors neesminius procedūrinius pažeidimus.

O ką mano įmonės valdyba, kuriai perduotos audito išvados?

Valdyba konstatavo ir apie tai informavo tiek Susisiekimo ministeriją, tiek įmonės darbuotojus, taip pat ir mane, kad jokie psichologinio, o juo labiau fizinio smurto atvejai nepatvirtinti. Skundas buvo vienas, nors daugeliu atveju buvo vartojama daugiskaita, ir jis taip pat nepatvirtintas. Mane kaip žmogų daug kas Klaipėdoje pažįsta, esu vietinis. Manau, kad mane pažįstantieji netiki kalbomis apie fizinį smurtą.

Tai kas čia vyksta ir kokios to priežastys?

Išsamiau ir detaliau šiuo klausimu, manau, pasisakysiu kitą savaitę. Šia minutę viskas vyksta labai greitai, turiu viską susidėlioti. Pasakyti turiu ką, yra įdomių dalykų. Galima sakyti, esu mohikanas, nes dirbau su trimis ministrais. Pradėjau, kai šias pareigas ėjo Eligijus Masiulis, vėliau buvo Rimantas Sinkevičius, o dabar Rokas Masiulis.

Ne vienas klaipėdietis susidarė nuomonę, kad "Smiltynės perkėla" yra gerai dirbanti įmonė. Sunku patikėti, kad staiga ji pradėjo dirbti blogai.

Visus tuos metus mes dirbome pelningai, vykdėme Vyriausybės ir kitų teisės aktų nustatytus reikalavimus ekonominiams ir kitiems rodikliams pasiekti. Visą tą laiką mokėjome valstybei dividendus, ir gana nemažus. Tiek pernai, tiek šiemet "Smiltynės perkėla", jeigu neklystu, buvo valstybės valdomų įmonių vertinimo centro išrinkta trečia iš visų valstybės valdomų įmonių, o susisiekimo sektoriuje net geriausiai įvertinta pagal gerosios valdysenos kriterijus. Dėl įmonės veiklos ir jos efektyvumo ar kitų dalykų niekada negavome pastabų. Kaip tik per tuos metus gavome daug įvairių apdovanojimų. Ir šiandien įmonė dirba efektyviai.

Klaipėdiečiai itin džiaugiasi, kad jūs labai ilgai nedidinote kėlimosi keltu bilietų kainų.

Na, kainas nustato ne įmonė, o Kainų ir energetikos komisija.

Nemažai įtarimų sukėlė aštuoni bendrovės viešieji pirkimai - esą galėję būti neskaidrūs.

Šiuo klausimu nenorėčiau plėstis. Noriu pasakyti tik tiek, kad "Smiltynės perkėla" per metus vykdo gerokai daugiau nei 8 pirkimus - dešimtimis. Kaip traktuoti, jeigu vienas pirkimas neįvyksta ir skelbiamas iš naujo - ar tai tas pats pirkimas, ar jau naujas? Aš manau, kad tai tas pats pirkimas.

Audito išvadose daug dėmesio skiriama katamarano "Smiltynė", prieš porą metų plukdžiusio keleivius į Nidą, pardavimui už 1,5 mln. eurų. Esą pirkėjas kol kas sumokėjęs tik 10 proc. kainos, o bendrovė vis tiek laivo neatsiima. Ką galite pasakyti apie šitą laivą?

Laivas "Smiltynė" šiuo metu yra Belgijoje ir tebėra bendrovės nuosavybė. Tuo laikotarpiu, kol už jį bus atsiskaityta, mes gauname nuomos mokestį. Nuo to mėnesio, kai terminas atsiskaityti buvo uždelstas dėl įvairių priežasčių, nuomos mokestis buvo padvigubintas. Šis sandoris finansiniu požiūriu bendrovei yra labai naudingas ir pelningas.

Kodėl nuskriaudėte neringiškius panaikindami jų leidimus keltis bendrovės keltais be eilės?

Nenoriu veltis į šitą diskusiją šiandien, reikia jai pasirengti. Pasakysiu tik tiek - ne mes juos skriaudžiame.

Esate kaltinamas, neva atostogaudavote per komandiruotes.

Nenoriu į tokius klausimus atsakyti ekspromtu. Man reikia pasirengti, kad galėčiau kalbėti pateikdamas faktus.

Išpuolis prieš "Smiltynės perkėla" buvo smūgis ar ko nors panašaus tikėjotės?

Tiksliai negaliu pasakyti, bet manau, kad Susisiekimo ministerijoje buvo likę tik du nepakeisti įmonių vadovai. Dabar turbūt jau liks vienas.

Gal jau galite pasakyti, ką ketinate veikti išėjęs iš "Smiltynės perkėlos"? Turbūt atostogausite, nes visos jūsų vasaros, ko gero, buvo parduotos, turiu omenyje, kad būtent vasarą įmonei daugiausia darbo.

Taip, beveik 10 metų neturėjau normalios vasaros. Tiesą sakant, nežinau, ką veiksiu, dar apie tai negalvojau. Bet manau, kol turiu galvą, rankas, kojas ir sveikatos, ačiū Dievui, tikrai atsiras ką man veikti šitoje žemėje.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder