Fiksuotų "aukų" gimnazijoje nebebus?

Fiksuotų "aukų" gimnazijoje nebebus?

Po "Vakarų ekspreso" publikacijų apie Klaipėdos Vydūno gimnazijoje iš moksleivių tėvų renkamą fiksuoto dydžio "auką" šios įstaigos rėmėjų klubui, uostamiesčio meras įpareigojo mokyklos direktorių "nenustatyti teikiamos paramos dydžio".

Taip pat gimnazijos interneto puslapyje jau atsirado ir informacija apie minėtojo klubo pajamas bei išlaidas 2014-2015 metais, jo įstatai.

"Vakarų ekspresas" rugsėjo 20-ąją rašė apie šiais metais Vydūno gimnazijos pirmokėliais tapusių vaikų tėvų skundus dėl mokykloje renkamos fiksuotos 30 eurų "paramos", kurią reikia pervesti ne gimnazijai, o Klaipėdos humanitarinės mokyklos rėmėjų klubui. Pagal paskutinius Registrų centrui pateiktus duomenis, klubo pirmininkės pareigas iki šiol eina ja 2008 m. spalį išrinkta Vaida Janavičienė, kuri Vydūno gimnazijoje dirba bibliotekos vedėja, taip pat moko ekonomikos ir etikos. Klubo narys yra ir mokyklos direktorius Arvydas Girdzijauskas.

Anot tėvų, kad tokia parama nėra vien tik savanoriška, rodė ir rugsėjo pradžioje mokytojos viešai išsakytas priminimas, kiek tėvų dar nepervedė po 30 eurų minėtajam klubui.

Reaguodamas į dienraščio publikacijas, Klaipėdos meras, kuriam po tiesioginių rinkimų dabar tiesiogiai yra pavaldūs ir mokyklų direktoriai, spalio 4 d. pavedė Savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui "išsiaiškinti viešojoje erdvėje pasirodžiusios informacijos apie Klaipėdos Vydūno gimnazijoje vykdomas rinkliavas į "mokyklos rėmėjų klubą" pagrįstumą". Taip pat paprašyta pateikti siūlymus dėl tolesnių veiksmų.

Reaguodamas į pavedimą S. Budinas sudarė komisiją. Jos narėmis buvo paskirtos Švietimo skyriaus atstovės Vida Bubliauskienė ir Virginija Kazakauskienė, miesto Tarybos sekretoriato vyresnioji patarėja Daiva Šačkuvienė, Teisės skyriaus vyresnioji patarėja Jolita Grigaitienė, vicemerė Judita Simonavičiūtė. Komisijai vadovavo Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Atsakymo rašte merui teigiama, jog buvo išanalizuotas Vydūno gimnazijos direktoriaus raštiškas paaiškinimas, Rėmėjų klubo įstatai, jo narių sąrašas.

"Nustatyta, kad klubo veikla tikslingai nukreipta į Klaipėdos Vydūno gimnazijos, kaip mokslo įstaigos, veiklą, t. y. klubas Asociacijų įstatymo ir Labdaros ir paramos įstatymo nustatyta tvarka teikia mokslo įstaigai finansinę paramą, kuri skiriama tiek ugdymo ir popamokinės veiklos kokybei gerinti, tiek būtinos technikos pirkimui. Galima daryti išvadą, kad Rėmėjų klubo veikla iš esmės atitinka viešuosius ir privačius mokyklos interesus. Tačiau įstaigos vadovo ir mokytojų siūlymas tėvams paremti mokyklą nustatyta suma (30 Eur) nėra tinkamas paramos rinkimo būdas", - konstatuojama S. Budino pasirašytame rašte.

Susipažinęs su tokia informacija ir rekomendacija Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas šį pirmadienį pasirašė potvarkį, kuriuo įpareigojo A. Girdzijauską "užtikrinti skaidrų ir teisėtą lėšų, skirtų mokslo įstaigos veiklai, rinkimo būdą, o viešinant informaciją apie galimybę gimnaziją remti per Klaipėdos humanitarinės mokyklos rėmėjų klubą, nenustatyti teikiamos paramos dydžio".

Beje, tik po "Vakarų ekspreso" publikacijų ir Savivaldybės pradėto tyrimo gimnazijos interneto puslapyje atsirado informacija apie Rėmėjų klubo lėšų panaudojimą 2014-2015 metais, jo įstatai.

Paviešintoje ataskaitoje rašoma, kad klubas 2014 m. iš tėvų gavo 8 250 Lt. Tai sudarė beveik 70 proc. klubo pajamų. Mokykliniams projektams ir konkursams užpernai klubas skyrė 3 253,31 Lt, mokinių kultūrinei veiklai ir renginiams - 150 Lt,"banko ir VMI mokesčiams - 108,01 Lt. Lėšų likutis 2014-ųjų pabaigoje sudarė 10 609,9 Lt.

2015 m. ataskaitoje skelbiama, kad iš tėvų klubas pernai gavo 2 451,57 Eur - jau 92,4 proc. visų pajamų. Mokykliniams projektams, konkursams skirta 1 598,64 Eur, mokinių kultūrinei veiklai ir renginiams - 321,17 Eur, mokykliniams baldams - 1 327,39 Eur, banko ir VMI mokesčiams - 133,27 Eur. Lėšų likutis 2015 m. gale sudarė 2 343,94 Eur.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder