Gauta virš 400 skundų apie taršą Klaipėdos mieste

Gauta virš 400 skundų apie taršą Klaipėdos mieste

Prieš dvi savaites pristatyta pirmoji Lietuvoje blogų kvapų registravimo platforma –  www.klaipedoskvapas.lt tapo ypač populiari su tarša Klaipėdoje kovojančių gyventojų tarpe. Visuomenininkės ir tarybos narės Ligitos Girskienės inicijuotas aplinkosaugos problemų sprendimą skatinantis projektas vos per keturiolika dienų sulaukė net kelių šimtų skundų iš juos platformoje užsregistravusių miestiečių.

Pasak projekto įgyvendintojos, iki šios dienos platformoje užregistruota virš 400 skundų apie gyvenamojoje aplinkoje jaučiamus nemalonius ir neįprastus kvapus. Didžioji dalis miesto gyventojų skundėsi intensyviai saldžiu, kaitinamo aliejaus bei rapsų kvapu. „Tokius kvapus intensyviausiai jautė Šilutės plento, I. Simonaitytės, Smiltelės, Laukininkų, Bandužių, Markučių, Budelkiemio, Mogiliovo, Liubeko, Vyrutio ir šalia esančių gatvių gyventojai. Pranešimai apie saldų, šleikštulį keliantį kvapą buvo gaunami kasdien. Dažniausiai kvapas buvo jaučiamas anksti ryte (4-6 val.) ir vakare (18-22 val.). Kvapo šaltiniu gyventojai įvardijo UAB „Mestilla“, kuri iš rapsų gamina biodyzeliną,“ – įžvalgomis apie gautų skundų turinį dalijasi L. Girskienė ir pridūrė, kad jau periodiškai vykdomi susitikimai su UAB „Mestilla“ ir Klaipėdos LEZ vadovybe, ieškant sprendimų dėl nemalonių kvapų ir taršos panaikinimo.

Aplinkoje vyraujantį nuotekų kvapą registravo vos keli miesto gyventojai. Pasak L. Girskienės, kuomet AB „Grigeo Klaipėda“ nuotekų tvarkymą laikinai perėmė AB „Klaipėdos vanduo“, pietinėje miesto dalyje išnyko fekalijų kvapas, kuris sklido iš Dumpių kaime esančių miesto nuotekų valymo įrenginių, AB „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valyklos ir kitų įmonių.

Skundai dėl taršos buvo registruojami visoje Klaipėdos miesto teritorijoje: Smilgų g. gyventojai skundėsi juntamu naftos kvapu, Malūnininkų g. – geležies dulkėmis, Tulpių ir šalia esančių gatvių –  aštriu perdirbamos celiuliozės kvapu, Naikupės g. ir Baltijos pr. buvo juntamas svylančių padangų bei plastmasės kvapas. Kuosų ir Minijos gatvėse klaipėdiečiai jautė nemaloniai salsvą chemikalų kvapą, kuris, jų nuomone, sklinda iš UAB „Bega“ ir AB „Grigeo Klaipėda“. Skundus registravo ir Paupių mikrorajono gyventojai, kurie gyvenamojoje aplinkoje jautė aitrų degintos medienos ir degėsių kvapą. Taršos šaltiniu nurodoma – AB „Klaipėdos mediena“.

Šiuo metu visi gauti skundai yra perduoti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijai, Aplinkos apsaugos departamentui, Aplinkos apsaugos ministrui Kęstučiui Mažeikai. „Labai džiaugiuosi klaipėdiečių iniciatyvumu aktyviai dalyvauti šiame projekte ir prisidėti prie kovos su tarša mūsų mieste. Artimiausiu metu internetinėje platformoje www.klaipedoskvapas.lt atsiras interaktyvus taršos žemėlapis, kuriame bus galima matyti tas miesto vietas, kuriose fiksuojama daugiausia taršos atvejų. Taip pat ieškome galimybių sujungti internetinės svetainės duomenis su meteorologinių ir stacionarių taršos stotelių, esančių Klaipėdoje, duomenimis. Šiais klausimais konsultuojamės ir su „Envirosuite“ bendrove iš Danijos. Taip pat labai laukiame ir valstybinių institucijų reakcijos į fiksuojamus skundus,“ – dalinasi L. Girskienė.

Daugiau apie projektą: www.klaipedoskvapas.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder