Įtampa ligoninėje suskaldė klaipėdiečius

Įtampa ligoninėje suskaldė klaipėdiečius

Situacija Klaipėdos universitetinėje ligoninėje vis labiau kaista. Kol jos atstovai džiaugiasi dar vienu pasveikusiu įstaigoje gydytu koronavirusu infekuotu pacientu, didelė dalis jos skyrių uždaryta dėl infekcijų kontrolės pažeidimų.

Ilgamečio ligoninės vyriausiojo gydytojo Vinso Janušonio galvos reikalauja ne tik kai kurie uostamiesčio politikai, bet ir sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga. Tačiau Klaipėdos meras ragina neskubėti rengti linčo teismo.

Į Klaipėdos savivaldybės tarybos narius, uostamiesčio merą Vytautą Grubliauską ir Klaipėdos universitetinės ligoninės stebėtojų tarybą viešai kreipėsi šios ligoninės sveikatos apsaugos darbuotojų profesinė sąjunga.

„Profesinė sąjunga prašo kuo skubiau priimti sprendimą nušalinti ligoninės vadovą, vyriausiąjį gydytoją Vinsą Janušonį nuo pareigų, COVID-19 epidemijos metu neužtikrinusį visiems darbuotojams saugių darbo sąlygų, o pacientams - kokybiškų ir prieinamų sveikatos priežiūros paslaugų, darbuotojams, pacientams ir tuo pačiu kiekvienam iš mūsų sukėlus pavojų gyvybei ir sveikatai“, - pareiškė profsąjungos pirmininkas Dainius Budrulis.

Ligoninėje medicinos fiziko pareigas einantis D.Budrulis ligoninę atvirai vadina koronaviruso platinimo židiniu.

„Mes bijome dėl savęs, dėl savo artimųjų, dėl savo šeimos, bijome dėl to, kad mes patys galimai esame užkrato nešiotojai. Su mumis solidarizuojasi daug daugiau žmonių, tiesiog kiti neišdrįsta kalbėti, nes tai yra mūsų visų interesas, visų mūsų reikalas, nes, jeigu kris medikai, kas teiks sveikatos priežiūros paslaugas.

Mums yra būtinas vadovas, turintis gerų vadybos įgūdžių, kuris galėtų sutelkti tiek fizinius, tiek juridinius asmenis kovoti su virusu ir spręsti susidariusias problemas“, - tikino D.Budrulis.

Kiek anksčiau V.Janušonį nuo pareigų paprašė nušalinti ir Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narė Nina Puteikienė.

Opozicijoje esančios politikės teigimu, COVID-19 nestabdomai plinta visoje Klaipėdos universitetinėje ligoninėje, darbuotojai neaprūpinti apsaugos priemonėmis, vienas po kito uždaromi skyriai, serga 36 medikai, išsami informacija neteikiama nei jos darbuotojams, nei visuomenei, darbuotojai persekiojami už tai, kad atskleidžia tikrąją situaciją.

„Nuo pat pirmųjų karantino dienų ligoninės darbuotojai šaukte šaukė, kad nėra jokių apsaugos priemonių, o ligoninės vadovas V.Janušonis buvo užsiėmęs tuo pačiu, kaip ir visada: ieškojo skundikų“, - piktinosi N.Puteikienė.

Klaipėdos meras V.Grubliauskas skambiais pareiškimais garsėjančios N.Puteikienės prašymą vadina bandymu politikuoti, nepasiūlant nieko, kas padėtų spręsti susidariusią situaciją.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga patvirtino, jog po patikrinimų, dėl daugybės infekcijų kontrolės pažeidimų, keliančių grėsmę saugumui, laikinai sustabdyta didelės dalies ligoninės skyrių veikla.

Sveikatos paslaugos teikiamos tik akušerijos ir ginekologijos, onkologijos bei infekcinių ligų profilio padaliniuose. Skubios pagalbos teikimą į savo rankas perėmė Respublikinė Klaipėdos ligoninė.

Tačiau COVID-19 įtariamų ir sergančių pacientų priėmimo ir gydymo tvarka nepasikeitė.

V.Grubliauskas informavo, jog į ketvirtadienį vyksiantį Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos posėdį pakviestas ir V.Janušonis. Jame bus išklausyta visa informacija dėl susidariusios situacijos. Bet jokio konkretaus sprendimo priimta nebus.

„Nušalinimo procedūros turi būti atliekamos laikantis įstatymuose numatytų reikalavimų. Jau buvo bandymų daryti drastiškus veiksmus pagal nuotrauką. Žinome, kaip viskas baigėsi.

Išvados bus daromos ministerijos komisijos sprendimų pagrindu. Siūlyčiau viską vertinti objektyviai ir žvelgti plačiai atmerktomis akimis.

Nes kartais susidaro įspūdis, kad klausomasi tik viena ausimi ir matoma tik viena akimi“, - nerengti linčo teismo ragino V.Grubliauskas.

Pats V.Janušonis į susidariusią situaciją reaguoja ramiai ir tikina, kad ligoninė dirba gerai. O jei jis pats ir padarė kokių nors pažeidimų, jie tikrai nėra reikšmingi. Tai neva patvirtina ir preliminarios ministerijos patikrinimo, kuris pradėtas gavus anoniminius skundus, išvados.

„Pažeidimų visada yra. Kaip visi žinome, praktika ir teorija labai skiriasi. Tai normalūs procesai, o ne kažkokia katastrofa“, - sakė V.Janušonis, pažadėjęs, kad visi įvardyti pažeidimai bus ištaisyti.

Klaipėdos miesto savivaldybei pavaldi Klaipėdos universitetinė ligoninė yra viena iš penkių pagrindinių ligoninių, kuriose gydomi koronavirusu užsikrėtę žmonės. Užvakar iš jos išrašytas dar vienas pacientas, kuriam nustatytas susirgimas koronavirusu. Pakartotini tyrimai parodė, kad jis pasveiko.

Iš viso iš šios ligoninės į namus išleisti jau septyni pasveikę asmenys, vakar gydėsi 67 pacientai. Lietuvoje nuo koronaviruso iki šiol pasveiko aštuoni žmonės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder