Kada prasidės Šv. Jono bažnyčios atstatymas?

Kada prasidės Šv. Jono bažnyčios atstatymas?

Antradienį Seimas apsisprendė - Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimą Klaipėdoje pripažino svarbiu valstybei projektu. Ar tai reiškia, kad pagaliau klausimas dėl bažnyčios atkūrimo sparčiai pasistūmės į priekį?

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas teigė net neabejojantis, kad bažnyčios atkūrimui įgijus svarbaus projekto statusą darbai gali prasidėti daug greičiau.

Už Seimo nutarimą pripažinti bažnyčios atkūrimą svarbiu valstybei projektu balsavo 91 Seimo narys, susilaikė 4 parlamentarai.

"Žinia, prieš daugelį metų vyko konkursai dėl projektavimo. Laimėjo architektės Elenos Nijolės Bučiūtės projektas, kuriame bažnyčia numatyta tokia pati, tik mažesnė. Vis dėlto miesto ir visuomenės noras buvo aiškus - reikia tūrį atkurti tokį, koks buvo. Mes, kaip bendruomenė, supratome, kad negalime to daryti vieni. Turi būti požiūris, kad tai tikrai svarbu", - dienraščiui sakė Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis.

Jis aiškino, kad valstybė turėjo išreikšti poziciją, jog tai svarbus projektas. "Diskusijos vyko ne vienerius metus, bandėme pasiekti, kad būtų išreikšta tokia pozicija", - sakė M. Sabutis.

Jis teigė besidžiaugiantis Kultūros ministerijos iniciatyva perduoti projektą svarstyti Seimui. "Seimas priėmė tokį nutarimą. Tad kaip viskas vystysis toliau? Reikės žiūrėti į priekį. Užtat bent žinome, kad esame ne vieni", - sakė vyskupas.

NE VIENI. Lietuvos evangelikų liuteronų bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis teigė, kad Seimo nutarimas parodė, jog bendruomenė nėra palikta viena.

Sauliaus VENCKAUS nuotr.

Jis teigė kol kas negalintis atsakyti į klausimą, kada prasidės Šv. Jono bažnyčios atstatymas, tačiau jis vylėsi, jog, valstybei pripažinus projektą svarbiu, pagerės komunikacija tarp šalies institucijų. "Manyčiau, viskas nuo šiol vyks sklandžiau. O tiksliai pasakyti, kada prasidės atkūrimas, sunku", - dėstė M. Sabutis.

Tuo metu meras V. Grubliauskas "Vakarų ekspresui" teigė sveikinantis Seimo nutarimą. "Tai svarbus sprendimas visai Lietuvai. Pradedame versti naują Klaipėdos Švento Jono bažnyčios istorijos puslapį, atsiveria gerokai platesnės galimybės tiek Lietuvos, tiek miesto, tiek užsienio institucijų bendram veikimui ir tikslui atkurti švento Jono bažnyčią", - dėstė uostamiesčio vadovas.

"Klaipėdos Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimas yra susijęs su Klaipėdos krašto ir Mažosios Lietuvos istorinės atminties tęstinumu ir pabrėžia Klaipėdos krašto priklausymą Vakarų krikščioniškajam pasauliui. <...> Šv. Jono bažnyčios su bokštu atkūrimas ne tik grąžintų Klaipėdos senamiesčiui sakralinės erdvės pojūtį, bet ir prisidėtų prie kultūros infrastruktūros ir viešosios erdvės išplėtimo bei taptų svarbiu kultūros paveldo turizmo traukos centru", - dėstoma Seimo priimtame nutarime.

Po Antrojo pasaulinio karo susprogdintos bažnyčios likimu intensyviai pradėta rūpintis nuo 2012 metų. Tais metais buvusios bažnyčios vietoje padėtas kertinis akmuo, tapęs priminimu klaipėdiečiams ir šalies valdžiai, kad ši bažnyčia gali būti atstatyta tik bendrų pastangų dėka.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder