Kiekvienai Klaipėdos gatvei – po istoriją

Kiekvienai Klaipėdos gatvei – po istoriją

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras kviečia į ekskursijas, padėsiančias pažinti savo miesto gatve.

Ar žinote, kada Klaipėdoje pradėjo formuotis pirmosios gatvės?

Anot gyvosios krašto enciklopedijos „Graži tu mano“, pirmos gatvės mūsų mieste atsirado XV a. pabaigoje – XVI a. pradžioje tarp Danės/Dangės upės ir dabartinės Didžiojo Vandens gatvės. Jos buvo siauros, nelygios, mažai tegrįstos. Pavadinimų gatvės neturėjo – namus vadindavo pagal savininkų pavardes, o sistemingai įvardinti gatves pradėta tik po 1768 metų. Tačiau tai dar nereiškia, kad nei viena gatvė neturėjo vardo – miestiečiai pagrindinėms gatvėms vardus buvo sugalvoję žymiai seniau.

Kaip buvo vadinamos gatvės?

Pavadinimai formavosi natūraliai. Tos gatvės, kurios išsivystė iš tranzitinių kelių, vadintos miestų, į kuriuos šie keliai ėjo, vardais, pvz.: Liepojos, Tilžės. Nemažai gatvių vadinta amatininkų vardais: Kalvių, Kepėjų, o ypač Vitės rajone – tik uostamiesčiams būdingais vardais : Inkaro, Grandinių, Locų t.t. Kartais gatves pavadindavo reikšmingų statinių vardais: Bažnyčių, Šaulių.

Klaipėdos gatvių istorijos kitaip

VšĮ Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras kartu su Klaipėdos gidais ir Pantomimos teatru „A“ parengė 10 ekskursijų – gatvių istorijų ciklą, kuris, anot VšĮ KTKIC direktorės Romenos Savickienės, gali tapti smagia miesto pažinimo pradžia. Jūsų lauks netikėti susitikimai, istorijos apie tai kokie žmonės Klaipėdoje gyveno, ką dirbo ir kaip leido laisvalaikį, kodėl didžiausia per miesto centrą einanti gatvė pavadinta H. Manto vardu, kokia žymi rašytoja gyveno Butsargių gatvėje ir ką slepia Salomėjos Nėries gatvė. Sužinosite ir kur, galbūt, skaniausios mieste varškės spurgos:)

Pažinkite Klaipėdą žingsnelis po žingsnelio, gatvė po gatvės – po lašą pažinimo džiaugsmo kiekvieną vasaros penktadienį!

Pirmoji, jau birželio 19 d., Herkaus Manto gatvės istorija, vėliau lauks pasakojimai apie Puodžių, Liepų, Stasio Šimkaus, Danės, Sinagogų, Salomėjos Nėries, Žvejų, Bangų ir Naujojo uosto gatves.

Pradžia – 19 val.

Daugiau informacijos tel. +370 687 52051, [email protected]

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder