Klaipėda pirks modernią gatvių valymo techniką

Klaipėda pirks modernią gatvių valymo techniką

Siekiant mažinti oro taršą kietosiomis dalelėmis Klaipėdoje bus įsigyta nauja, moderni gatvių ir šaligatvių valymo technika. Numatoma pirkti 8 vakuumines mašinas: tris – šaligatviams, pėsčiųjų ir dviračių takams, vieną – siauroms senamiesčio gatvelėms ir keturias, skirtas kitoms miesto gatvėms valyti. Mašinų varikliai atitiks ne žemesnius kaip Euro 6 teršalų išmetimo reikalavimus. Nauja technika bus perduota eksploatuoti viešųjų konkursų metu parinktoms įmonėms.

„Nors šiomis dienomis gyventojams labiausiai aktualus gatvių bei šaligatvių valymas nuo sniego ir barstymas druska, negalime pamiršti ir dangų valymo esant pliusinei temperatūrai, tai būtina siekiant sumažinti oro taršą kietosiomis dalelėmis“, – teigia Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Projektų skyriaus Projektų valdymo poskyrio vyriausioji specialistė Daina Stankevičienė.

Klaipėdoje išvystytas tankus kelių tinklas, veikia didelės įmonės, o tai lemia oro taršą kietosiomis dalelėmis. Šaltuoju sezonu situaciją dar pablogina išmetimai iš šildymo įrenginių, o šiltuoju sezonu padidėjusi tarša daugiausiai siejama su transporto tarša ir nuo gatvių keliamomis dulkėmis, tad gatvių valymas ir laistymas, anot specialistų, pagerina situaciją.

Šiuo metu gatvių ir šaligatvių valymo paslaugos perkamos iš privačių įmonių, tačiau jų turimais pajėgumais nėra maksimaliai gerinama aplinkos oro kokybė, todėl ir nutarta įsigyti naujos technikos. Naujomis mašinomis dangas bus galima valyti drėgnu būdu: technika ir nuvalys, ir sudrėkins gatves bei šaligatvius.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra pasirašė projekto „Oro taršos kietosiomis dalelėmis mažinimas, atnaujinant gatvių priežiūros ir valymo technologijas“ sutartį. Projektas finansuojamas iš Europos Sąjungos Sanglaudos fondo ir Klaipėdos miesto savivaldybės biudžeto lėšų pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicinių veiksmų programos 5 prioriteto „Aplinkosauga, gamtos išteklių darnus naudojimas ir prisitaikymas prie klimato kaitos“ priemonę „Aplinkos oro kokybės gerinimas“. Bendras projekto biudžetas – 1 mln. 596 tūkst. eurų, iš jų ES lėšos – 1 mln. 356 tūkst. eurų, savivaldybės biudžeto lėšos – 239 tūkst. eurų.

Įgyvendinant projektą bus vykdoma ir visuomenės informavimo kampanija, akcentuojant galimybes prisidėti prie oro taršos mažinimo ir galimas neatsakingo elgesio pasekmes. Gyventojai bus informuojami apie asmeninio transporto priemonių naudojimo ir šilumos gamybai namų ūkiuose pasirenkamo kuro bei naujų šildymo įrenginių įtaką oro kokybei.

Projektas bus įgyvendintas per dvejus metus – iki 2019 m. sausio 4 d. Projekto veiklos prisidės prie pagrindinio tikslo – mažinti aplinkos oro taršą kietosiomis dalelėmis siekiant užtikrinti, kad jų koncentracija neviršytų žmogaus sveikatai ir aplinkai pavojingų lygių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder