Klaipėdoje - unikalūs menininkės margučiai

Klaipėdoje - unikalūs menininkės margučiai

Įspūdingais sumanymais stebinanti menininkė Jolita Vaitkutė paruošė naują staigmeną. Artėjant gražiausiai pavasario šventei – šv. Velykoms – moteris sukūrė beveik 2 metrų aukščio įspūdingų margučių kolekciją, kuria grožėtis iki Atvelykio galės Klaipėdos „Akropolio“ lankytojai.

Idėjų ir fantazijos nestokojanti J. Vaitkūtė sukūrė 9 unikalius kiaušinius, trys iš jų „apsigyveno“ uostamiestyje. „Tai pirmas kartas, kuomet dirbu prie tokio projekto. Nors margučius kūriau pagal savo seną idėją, jie – išskirtiniai. Galvodama apie šį projektą, galvojau apie tai, kas yra Velykos. Galiausiai asociacijas pabandžiau perkelti ant kiaušinio, kuris yra esminis šios šventės elementas“, – atskleidžia menininke Jolita Vaitkutė.

Kūrėja margučius suskirstė į tris kategorijas, kurių kiekviena turi atskirą pavadinimą ir atliepia skirtingas temas. Pirmajai priskirti margučiai pavadinimu „Miesto žemėlapis“. Šie margučiai kurti žongliruojant konkretaus miesto – Vilniaus, Šiaulių ar Klaipėdos – erdvėmis ir visiems atpažįstamais objektais. Ant tokio plastikinio margučio lukšto tilpo kiekvieno miesto vizitine kortele tapęs vandens telkinys, parkai, asfaltuotos gatvės, augalai, žinomiausi pastatai ir net daugiabučiai.

„Į šį margutį stengiausi sudėti svarbiausius kiekvieno miesto simbolius. Štai, pavyzdžiui, Šiauliams skirtą margutį būtų sunku įsivaizduoti be miesto pasimatymų simbolio – laikrodžio „Gaidys“, o domėdamasi Klaipėda sužinojau apie apleistą daugiabutį, kurio kodas 5565. Šiuo atveju kiaušinis atstoja gaublį, ant kurio sudėjau nemažai objektų, kurie bus atpažįstami tik konkretaus miesto gyventojams. Margučiai „Miesto žemėlapis“ atspindi įspūdingiausias miesto detales ir spalvotą kasdienybę. Tai miestas, perkeltas ant kiaušinio“, – atskleidžia J. Vaitkutė.

Antruosius margučius menininkė vadina „Miško linksmybėmis“. Šie kūriniai visiška priešingybė „Miesto žemėlapiui“. Jie byloja apie gamtą ne tik išvaizda, bet ir naudotomis medžiagomis, kurių nemenka dalis atkeliavo tiesiai iš miško. Šie margučiai – tai atbundančios gamtos simboliai. Žali, kaip visa Lietuva, ir gyvi, kaip pavasarį mus supantis pasaulis. Papuošti lapeliais, žiedais ir miško detalėmis, šie margučiai kviečia pastebėti bundančias pievas ir miškus bei pasimėgauti jų teikiamais turtais.

„Į šiuos margučius norėjau sudėti kuo daugiau gamtos. Jie žali ir puošnūs, o ant jų esanti žaluma man simbolizuoja tradiciją marginti kiaušinius natūraliomis priemonėmis. Tik šį kartą gamtos priemonės kiaušinį ne nudažė, o pačios nuklojo jo lukštą“, – sako J. Vaitkutė.

Tretieji – tai margučiai „Origami“. Jie ypatingi tuo, kad juos puošia apie 1000 įvairiausių dydžių, formų ir spalvų origami detalių. „Kurdama margučius iš popieriaus lankstinių norėjau sujungti trapumą ir netikėtą medžiagą į vientisą atpažįstamą formą“, – atvirauja menininkė.

Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių „Akropoliuose“ eksponuojama po tris margučius – po vieną iš kiekvienos serijos. Visi margučiai yra skirtingi, o juos sukurti J. Vaitkutei padėjo didžiulė komanda – kasdien prie margučių dirbdavo apie 10 žmonių.

Pasigrožėti J. Vaitkutės margučiai klaipėdiečiai ir miesto svečiai prie „Akropolio“ centrinio įėjimo galės iki Atvelykio – balandžio 28 d. Vaikų Velykėlėmis vadinamą savaitgalį miestiečių „Akropolyje“ lauks ir daugiau šventinių renginių – balandžio 26 d. Ledo arenoje vyks šventinė marga diskoteka, o balandžio 27 d. mažuosius „Akropolis“ pakvies į Velykinę kelionę, kur vaikai galės sutikti linksmuosius personažus, o įveikę jų užduotis, dalyvauti margučių ridenimo varžybose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder