Klaipėdos paplūdimiuose uždraus gelbėti skęstančiuosius?

Klaipėdos paplūdimiuose uždraus gelbėti skęstančiuosius?

Trečiadienį prabilta, kad už skęstančiojo gelbėjimą Klaipėdos paplūdimiuose poilsiautojai gali būti ir nubausti. Ar netrukus uostamiestyje įsigalios draudimas gelbėti į nelaimę jūroje patekusius žmones?

Trečiadienį Klaipėdos miesto savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto posėdyje pristatė sprendimo projektą dėl saugaus elgesio Klaipėdos miesto savivaldybės paviršutinių vandenų telkiniuose ir ant ledo. Jis bus teikiamas tvirtinti miesto Tarybai. Šis dokumentas teikiamas pasikeitus įstatymams.

Neaiški tvarka

Politikė Lina Skrupskelienė, komentuodama M. Poimanskio pristatytas taisykles, teigė, kad pagal naujai taikomas taisykles paplūdimių lankytojams gali būti neaišku, kokios išties tvarkos jie turės laikytis, kai, pavyzdžiui, kas nors skęs.

Tarybos narys Alvidas Šimkus paklausė, ar poilsiautojai, kurie, matydami visai šalia kranto skęstantį kitą žmogų ir mėgindami jį išgelbėti, gali gauti baudą.

Panašu, kad Tarybai tvirtinti teikiamose taisyklėse išties yra numatytas panašus dalykas.

"Dar kartą pakartosiu - ne mes sugalvojome šitą punktą, tiesiog jis perkeliamas iš Vidaus reikalų ministerijos patvirtintų taisyklių. Aš manau, kad gelbėti turi tie asmenys, kurie tuo užsiima", - sakė M. Poimanskis.

M. Poimanskis teigė, kad taisyklės buvo derintos su visomis institucijomis, kurios prižiūri tvarką. Anot jo, yra gelbėtojai, kurie užikrina saugumą, o poilsiautojai jokiu būdu negali rizikuoti savo gyvybe mėgindami gelbėti skęstančiuosius.

O ką daryti, jeigu gelbėtojų šalia nėra? "Dėl protingumo kriterijaus aš nesiginčiju", - sakė M. Poimanskis.


NEŽINOMYBĖ. Gali būti taip, kad vasarą skęstančiuosius galės gelbėti tik gelbėtojai. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Savivaldyvės Viešosios tvarkos skyriaus vyresnysis patarėjas Marius Pankevičius dėstė, kad Vidaus reikalų ministerijos patvirtintų nuostatų Klaipėdos valdžia keisti negali, tačiau gali jas detalizuoti.

"Ši nuostata dėl gelbėjimo yra rekomendacijų punkte. Gelbėti gali tik geras plaukikas, įvertinęs situaciją ir panašiai. <...> Savivaldybė yra įpareigota nustatyti, kas ir kur gali gelbėti. Paplūdimyje vasaros sezono metu gelbėja administruojanti įstaiga, pas mus tai - VšĮ "Klaipėdos paplūdimiai" ir jų nustatyta tvarka atrinkti gelbėtojai. O už paplūdimio ribų ar ne paplūdimio lankymo valandomis ir visuose kituose paviršiniuose telkiniuose gelbėjimo darbus organizuoja Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo valdyba", - sakė M. Pankevičius.

Mėlynoji vėliava

Komiteto posėdyje taip pat prabilta ir apie mėlynosios vėliavos statusą, kurio kasmet siekia ir dažniausiai įgyja Klaipėdos paplūdimiai.

29 - net tiek reikalavimų Klaipėda turi įgyvendinti, kad įgytų mėlynąją vėliavą, kuria žymimi itin saugūs, gerai prižiūrimi ir švarūs paplūdimiai.

Tačiau atkreiptas dėmesys, kad sprendime nė neužsimenama apie mėlynosios vėliavos paplūdimiams taikomus reikalavimus. Tad galbūt Klaipėda tokio statuso savo paplūdimiams ateityje ketina nebesiekti?

Savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė teigė, kad visų reikalavimų yra laikomasi.

Ji skaičiavo, kad miesto Savivaldybė už Mėlynosios vėliavos programą moka 10 tūkst. eurų mokestį.

"Šiais metais (suma - aut. past.) patvirtinta. Koordinatoriai pakankamai griežtai tikrina", - sakė I. Šakalienė.

Vienas iš komiteto narių - Arūnas Andziulis - teigė, kad paplūdimiuose yra kabinami ženklai, kurie informuoja apie tai, kad paplūdimiai turi mėlynosios vėliavas statusą. "O kur pati vėliava? <...> Ir jeigu tą dieną tame stende mes rasime, kad nėra atitikties mėlynosios vėliavos reikalavimams, ar ta mėlyna vėliava, ar ženklas bus tą dieną nukabintas?" - klausė jis.

Į tai I. Šakalienė atsakė, kad vėliava pradedama kabinti tada, kai atvyksta mėlynosios vėliavas koordinatoriai, dažniausiai tai būna paplūdimio sezono atidarymo metu.

O jeigu, anot jos, yra užfiksuojami paplūdimyje turimų užtikrinti sąlygų neatitikimai, vėliava yra trumpam laikui nuleidžiama. "Yra buvę, kad ir ilgesniam laikui", - sakė I. Šakalienė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder