Klaipėdos pašto karilionas bus apsaugotas?

Klaipėdos pašto karilionas bus apsaugotas?

Šį rudenį kilusi sumaištis dėl Klaipėdos centrinio pašto rūmų sujaudino ne vieną. Lietuvos paštui paskelbus apie tai, kad pastatą ketinama parduoti, ant plauko pakibo ir juose įrengto unikalaus muzikos instrumento - kariliono - likimas.

Buvo baiminamasi, kad karilioną naujasis savininkas gali paprašyti iškelti. Tačiau antradienį Vilniuje Kultūros paveldo departamento (KPD) Nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba priėmė nutarimą, kuriuo pripažino, kad karilionas - tai vertingoji pastato savybė. Be to, pagal nutarimą pastatas galės būti naudojamas tik visuomeninei paskirčiai.

Informacija apie tokį nutarimą KPD interneto puslapyje pasirodė trečiadienį, tačiau jau antradienį po posėdžio visuomenei apie tai pranešė ir Klaipėdos politikai. Tuo metu KPD Klaipėdos skyriaus vedėja Audronė Puzonienė tikino oficialios informacijos kol kas neturinti.

Anot jos, gali kiek trukti, kol dokumentai ją pasieks: "Po svarstymo dokumentai generuojami, pasitaiko ir techninių klaidų."

A. Puzonienė aiškino, kad gavusi oficialią informaciją apie tai informuos pastato savininką.

"Jei apsvarsto ir priima tokį sprendimą, tai turi būti sukelta į registrą. Kai informacija registre, tai tampa teisės aktu. Pagal mūsų nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymą teisės aktas yra viešas ir prieinamas, tuo dokumentu reikia vadovautis ", - įstatymų peripetijas paaiškino ji.

A. Puzonienė tikino, kad KPD sudaro metinius planus. Kai jie buvo sudaromi, kariliono klausimas į planą nebuvo įtrauktas, mat niekas nė nesitikėjo, kad Lietuvos paštas nuspręs pastatu nebesinaudoti.

"Pernai, kai sudarinėjo vertinimo taryboms objektų paraiškas apie kilsiančias grėsmes, pasiūlymus kažką tvarkyti, niekas nesitikėjo, kad bus taip, kaip yra šiandien, kai paštas nori atsikratyti pastato. Paštui buvo patikslintos vertingosios savybės. Viskas. O dabar iškilo poreikis. Pagal įstatymą į tai atkreipti dėmesį gali ir įvairios organizacijos", - kalbėjo KPD Klaipėdos skyriaus vedėja.

Ji sakė, kad dėl kariliono į vertinimo tarybą KDP Klaipėdos skyriaus specialistai nesikreipė.

Tačiau ji pabrėžė, kad vis tik Klaipėdos skyriaus specialistai rudenį parengė raštą, kuriame išreiškė susirūpinimą dėl parduodamo pastato būklės ir tolesnio jo likimo.

"Sužinoję rašėme raštą. Prašėmė, kad būtinai surengtų pasitarimą, kuriame paštas ir turto perėmėjai tinkamai sutvarkytų pastatą, kad būtų aptarta, kaip lankytojams, kai vyks pastato pardavimas, bus prieinamos erdvės. Pasiūlymas toks, kad turto valdytojas, kol truks pardavimo ir perdavimo proecesai, tinkamai pastatą prižiūrėtų, parengtų žiemai, kad nesproginėtų vamzdžiai, kad būtų prižiūrima pagrindinė lankoma salė", - dėstė A. Puzonienė.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder