Kol pareigūnai kratė taksistus, medikai laukė kraujo

Kol pareigūnai kratė taksistus, medikai laukė kraujo

Dviejų uostamiesčio taksi bendrovių finansinę veiklą tiriantys teisėsaugininkai ne juokais išgąsdino Klaipėdos medikus. Paralyžiavę taksistų darbą, policininkai ir prokurorai be donorų kraujo paliko sunkius ligonius ir operacijų laukiančius pacientus. Dėl darbe laiku nepasirodžiusių mašinistų, vos nevėlavo ir traukiniai.

Klaipėdos apskrities VPK Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdyboje atliekamas ikiteisminis tyrimas dėl galimai neteisingo duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimo, siekiant išvengti mokesčių, apgaulingo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir dokumentų klastojimo. Teisėsaugininkų akiratyje atsidūrė dvi uostamiesčio bendrovės - „Švyturio taksi“ ir „A-taksi“. Įtarimai pareikšti jų direktoriams, buhalterei.

Pareigūnų teigimu, realiai abiem įmonėms vadovauja 49 metų klaipėdietis Alvydas Lingevičius, oficialiai dirbantis „A-taksi“ direktoriumi. Kad verslininkas vienas sprendžia visus su abiem bendrovėmis susijusius klausimus (darbuotojų atleidimas ir priėmimas, finansiniai ir darbiniai reikalai, mašinų pirkimas), teisėsaugininkai nustatė kontroliuodami elektroninių ryšių tinklais perduodamą informaciją. Neva „Švyturio taksi“ direktorės pareigas einanti moteris yra tik statytinė.

Taksi vairuotojų darbo metu gautas pajamas bei rinkliavas už taksi dispečerio paslaugų nuomą A.Lingevičius neva nurodo perduoti tai pačiai abiejų bendrovių buhalterei. Įtariama, kad atskaičiavusi sutartą sumą, ji vairuotojams išmoka dalį pinigų, kurie galimai neįtraukti į buhalterinę apskaitą. Patys taksistai įdarbinti bendrovėje „Eco Taxi“, o automobiliai, panaudos sutarties pagrindu, registruojami „Švyturio taksi“ vardu. Įtariama, kad „Eco Taxi“ vairuotojams išmoka oficialiąją atlyginimo dalį (minimumą), o nuo sutartos sumos susidariusį skirtumą grynais pinigais, jie gauna iš A.Lingevičiaus. „Švyturio taksi“ ir „A-taksi“ vadovai deklaruoja, jog per mėnesį bendrovių pajamos vidutiniškai siekia 10 500 eurų, per metus - 91 477 eurus. Teisėsaugininkai įtaria, kad faktiškai mėnesinės pajamos gali siekti apie 35-50 tūkst. eurų.

A.Lingevičius visus įtarimus griežtai neigia. Jo teigimu, pareigūnų įvardytą sumą per mėnesį surenka ne dvi bendrovės, o visi Klaipėdos taksistai. Ir, kaip įrodymą, pateikia 2016 metų pabaigoje atliktą Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos patikrinimą. Atlikus „Švyturio taksi“ gautų pajamų ir išlaidų analizę, pažeidimų nenustatyta, visos pajamos apskaitytos buhalterinėje apskaitoje. Pasak verslininko, jį nustebino ne pradėtas tyrimas, o jį atliekančių pareigūnų veiksmai.

„Teisėsaugininkai turi daryti savo darbą ir nieko čia keisto. Tačiau tik ne tokiais metodais. Apie tris dešimtis policininkų kratas atliko mūsų darbo vietose, namuose ir automobiliuose. Viskam vadovavo prokuroras Saulius Galminas. Kratų metu, beveik visai dienai buvo visiškai paralyžiuotas abiejų bendrovių darbas. Dispečeriai nutilo ir taksistai su jais negalėjo susisiekti. Darbuotojai skambino mums, bet mūsų telefonai buvo paimti“, - pasakojo A.Lingevičius.

Dėl staiga „išnykusių“ iš karto dviejų taksi bendrovių klientų patirti nepatogumai yra menkniekis, palyginti su tuo, ką patyrė uostamiesčio medikai.

„Jau apie pusę metų turime sutartį su Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikomis. Kiekvieną savaitę iš sostinės autobusu į Klaipėdą atvežamas donorų kraujas, kurį mes iš autobusų stoties pristatome į miesto ligonines. Jį vežame ir iš Klaipėdoje įsikūrusio Nacionalinio kraujo centro. Pareigūnams nutraukus mūsų darbą, tądien to iš karto padaryti negalėjome. Įsivaizduokite, kaip jautėsi medikai, kai niekas stotyje nepaėmė kraujo ir jiems neatvežė. O juk brangi ir lemtinga gali būti kiekviena akimirka. Kai atgavome telefonus, pamatėme daugybę medikų skambučių, žinučių ir elektroninių laiškų. Teko verstis per galvą, kad, nors ir vėluodami, nuvežtume kraują. Sakėme tai pareigūnams, tačiau šie tik arogantiškai atkirto, jog esame ne vienintelė taksi įmonė mieste. Esame pasirašę sutartį ir su geležinkelininkais. Tad laiku negalėjome į darbą pristatyti ir paimti mašinistų. Tikrai nežinau, ar dėl to tądien nevėlavo traukiniai. Dabar baiminamės, kad ne dėl savo kaltės pažeistų susitarimų sulauksime finansinių pretenzijų, o gal net ir prarasime svarbius klientus“, - „Vakaro žinioms“ sakė A.Lingevičius.

Verslininko teigimu, kratas atlikusių pareigūnų ir jose asmeniškai dalyvavusio prokuroro S.Galmino entuziazmas gerokai atvėso, kai nepavyko rasti „juodų“ pinigų.

„Jų tikslas buvo vienas - rasti neapskaitytus grynuosius pinigus. Nepavyko, nes mūsų pavedimai atliekami per bankus. Viskas atitiko centas į centą. Pareigūnai rado tik asmenines mūsų šeimų narių lėšas. Jas paėmė ir iki šiol negrąžina. Areštavo ir sąskaitas. Nors šie pinigai ir neturi nieko bendra su bendrovių veikla. Paimti ir buhalterės vyro verslo pinigai, dėl to jis taip pat turi problemų. Nepaisant sveikatos būklės mane dviem paroms uždarė į areštinę ir laikė ilgiau nei leidžia įstatymas. Todėl mums labai kelia nerimą per kratą ištarti prokuroro Sauliaus Galmino žodžiai, kad jis yra pats geriausias Klaipėdos prokuroras ir iki šiol nė vienos bylos nepralaimėjo“, - tikino A.Lingevičius.  


Situaciją komentuoja Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroras Saulius Galminas:


- Įtariamiesiems fantazijos niekada netrūksta, tad jie daug ką gali prisigalvoti. Jei atliekamos kratos ir paimami mums reikalingi dokumentai, kompiuteriai, laikmenos, bendrovių veiklai tai gali turėti įtakos. Bet sakyti tokius dalykus. Ar teisėsaugininkai yra žvėrys? Jei tokie dalykai būtų buvę, tikrai būčiau informuotas, nes man, kaip prokurorui, turi būti žinomos visos aplinkybės. Tokiu atveju, tikrai būtume pagalvoję ir kažką padarę. Paprašytume taksistų kolegų ar net konkurentų pagalbos. Man tokios versijos kelia juoką. Negi galvojate, kad pareigūnai leistų, jog kiltų pavojus gyvybei. Mes tik norime nustatyti tiesą ir atliekame įstatymuose numatytus veiksmus.

Šis tyrimas nemažas ir tik laiko klausimas, kada byla pasieks teismą. Ko tikėjomės, tą ir radome. Dabar analizuojame surinktus duomenis, vertiname finansinius neatitikimus. Paskaičiuosime galimai valstybei padarytą žalą, nesumokant mokesčių.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder