Konstitucijos egzamine prakaitą šluostė ir teisininkai

Konstitucijos egzamine prakaitą šluostė ir teisininkai

Šiandien žymiai daugiau nei pernai klaipėdiečių išbandė savo žinias tradiciniame, jau vienuoliktą kartą vykusiame Konstitucijos egzamine. Daugelis pakalbintų dalyvių teigė šiemet be vargo išlukštenę klausimus, tačiau teisinį išsilavinimą turintiems ir sudėtingesnį egzaminą laikiusiems miestiečiams užduotys pasirodė itin sudėtingos.

Miesto Savivaldybėje vykusį egzaminą laikė beveik keturiasdešimt žmonių, praėjusiais metais jų tebuvo 24. Didžioji dalis laikiusiųjų - jaunimas.

Pirmieji į 30 testo klausimų atsakę klaipėdiečiai miesto Tarybos salę paliko po dvidešimties minučių. Ir nors egzaminui skirtas laikas - akademinė valanda, testą praktiškai visi atliko per pusvalandį.

"Šiemet egzaminas yra ypatingas tuo, kad jis laikomas minint mūsų šalies Konstitucijos 25-metį, ir jis svarbus tuo, kad skatina pilietiškumą, taip pat priverčia pasiskaityti aukščiausią šalies įstatymą", - teigė Savivaldybės Viešųjų ryšių poskyrio vyriausioji specialistė Milda Milbutaitė.

Antras etapas vyks spalio 12 dieną. Čia dalyviams teks atsakyti į mažiau testo klausimų, bet papuls ir vienas atviras klausimas. Geriausiai pasirodę klaipėdiečiai toliau savo jėgas išbandyti keliaus į Vilnių.

Nors daugiausia atsakymų būtų galima rasti pasiskaičius Konstituciją, tačiau dalis klausimų vertė pasirausti ir po istorijos žinias.

Greta

Šiemet užduotys buvo kur kas lengvesnės nei praėjusiais metais, nors buvo ir sudėtingų klausimų. Sudėtingiausi tie, į kuriuos atsakymų negali išmąstyti. Arba žinai, arba ne. Konstitucijos egzaminą verta laikyti todėl, kad tai yra paskata dar syk perskaityti pagrindinį šalies įstatymą. Žinios padeda rasti atsakymus į daugelį šiandien svarbių klausimų. Kas nežino Konstitucijos, veltui pyksta ant politikų - esą šie neatlieka tam tikrų pareigų. Bet iš tiesų kai kurių pareigų jie ir neturi atlikti.

Audrius

Laikau save pilietišku žmogumi ir norėjau išsiaiškinti, ar gerai pažįstu pagrindinį Lietuvos įstatymą. Pasiruošimas šiam egzaminui, tikiuosi, padės išlaikyti ir valstybės tarnybai reikalingą egzaminą. Sunkiausia man buvo išmąstyti, kuris įstatymas neteko galios, kai buvo priimta Konstitucija, atkūrus nepriklausomybę.

Ramunė

Užduotys teisinį išsilavinimą turintiems žmonėms tikrai sudėtingos. Su konstitucine teise retokai susiduriu, dėl to egzaminas, matyt, ir buvo toks keblus. Kai kurių atsakymų teko ieškoti klausimų kontekste ir juos išmąstyti. Vis dėlto sutinku, kad teisininkas turi labiau išmanyti Konstituciją. Tai padėtų kurti teisiškai labiau išprususią valstybę.

 

Olga

Konstitucijos egzaminą laukiau jau trečią kartą ir, galiu pasakyti, užduotys teisinį išsilavinimą turintiems žmonėms kasmet tik sunkėja. Iš vėžių išmušė ir nemažai istorinių žinių pareikalavę klausimai.

Karolina

Mokiausi, tad nebuvo sudėtinga atsakyti į daugelį klausimų. Kai ką žinojau ir iš bendro išprusimo. Ilgiau pamąstyti privertė šis klausimas: kas būtų vyriausiasis krašto apsaugos gynėjas? Nežinojau, bet pažymėjau, kad tai - prezidentė.

Monika

Dalyvauju kiekvienais metais, jaučiu, kad šiemet buvo daug lengviau. Įdomu dalyvauti, nes tai padeda išmanyti savo šalies įstatymus. Sužinai, kaip gali apsiginti, ką gali daryti ir ko negali.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder