Laidoti už valstybės pinigus panoro tik dvi įmonės

Laidoti už valstybės pinigus panoro tik dvi įmonės

Klaipėdos savivaldybės administracijos skelbtame konkurse dėl teisės laidoti vienišus ir neatpažintus mirusiuosius valstybės lėšomis dalyvavo tik du pretendentai.

Skelbti konkursą reikėjo todėl, kad baigiasi sutarties su UAB "Amžiaus vartai", tokias paslaugas teikusios trejus metus, laikas.

Savivaldybės administracijos Kapinių priežiūros skyriaus vedėja Zina Stankienė sakė, Žmonių laidojimo įstatymas nustato, jog jeigu nėra asmenų, galinčių organizuoti laidotuves, palaikus būtina palaidoti valstybės lėšomis. Atitinkamą konkursą tradiciškai laimi tas, kuris pasiūlo mažiausią kainą.

Tokioms laidotuvėms organizuoti yra skiriama ir valstybės, ir Savivaldybės lėšų. Kadangi Savivaldybė tampa tarsi laidojančiu asmeniu, vadovaujantis įstatymu jai atitenka ir laidojimo pašalpa.

Pasak skyriaus vedėjos, daugiausia per metus yra tekę surengti 36 tokias laidotuves.

Sutartis su konkurso laimėtoju vėl bus sudaroma trejiems metams. Mokama tik už faktiškai atliktas paslaugas.

Vakar konkurso laimėtojas dar nebuvo nustatytas. Buvo tik atplėšti du vokai su pasiūlymais. Dabar bus tikrinama norinčiųjų teikti tokias paslaugas kvalifikacija, ar nėra padaryta klaidų. Laimėtojas geriausiu atveju paaiškės maždaug po savaitės. Be to, dar bus ne mažesnis kaip 15 dienų konkurso apskundimo terminas.

Kartais dėl teisės laidoti vienišus ir neatpažintus mirusiuosius vyksta įnirtinga kova. Buvo skelbta, kad Neringos savivaldybei organizavus konkursą buvo pateikta dokumentų klastotė, nes bendrovė neturėjo teisės dalyvauti konkurse. Buvo paaiškėję ir faktų, kad mirusiųjų palaikai buvo laikomi Tauralaukyje garaže pažeidžiant sanitarijos ir higienos normas. Laidojimo, kremavimo ir balzamavimo paslaugos buvo teikiamos šiurpiomis sąlygomis, visuomenės sveikatos saugos reikalavimų neatitinkančiose patalpose. Direktoriui už tokią neteisėtą ūkinę ir komercinę veiklą buvo skirta 7 800 litų bauda.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder