"Meridianas" išskleidė bures

"Meridianas" išskleidė bures

Prieš keturis metus atnaujintas į savo tradicinę vietą sugrįžęs burlaivis-restoranas "Meridianas" šiemet vėl skelbia sezono pradžią ir stebint didžiuliam miestiečių būriui išskleidė savo bures.

Burlaivis "Meridianas" nuo 1948 metų, kuomet buvo pastatytas, patyrė daugybę išbandymų. Įdomi ir pati "Meridiano" atsiradimo istorija. Po Antrojo pasaulinio karo suomiai tuometinei Sovietų Sąjungai, kaip reparacijas, pastatė ir perdavė 91 laivą, kurių 17 buvo tokių pat kaip "Meridianas".

Pastarasis net 20 metų puikiai atliko savo funkciją, plaukiojo po pasaulį, buvo pasiekęs net Dakarą, o vėliau buvo nuspręsta burlaivį atplukdyti į Klaipėdą ir jame įkurti restoraną. Ne paslaptis, jog ilgus metus Danės krantinėje prisišvartavęs "Meridianas" buvo itin paveiktas laiko ir pradėjo byrėti.

Nenorint, kad jį ištiktų 16 jo brolių likimas, uostamiesčio verslininkai Aloyzas Kuzmarskis ir Aidas Kaveckis įkūrė fondą ir "Meridianą", surėmę pečius su daugeliu rėmėjų, suremontavo. Visgi permainų vėjai papūtė taip, jog "Meridiano" paramos fondu šiemet liko rūpintis pats A. Kuzmarskis su šeima.

Prieš pakeliant bures ant denio prieš susirinkusius svečius šnekėjęs A. Kuzmarskis dėkojo susirinkusiems klaipėdiečiams ir miesto svečiams.

"Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad susirinkome šią puikią dieną į ketvirtąsias atgimusio "Meridiano" metines. Manau, kad jo vieta čia dar kartą parodo visų mūsų meilę Klaipėdai - jūros miestui ir uostui", - sakė verslininkas.

Vėliau ant "scenos" žengė ir uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas, kuris "Meridianą" pavadinęs jūrinės valstybės pasididžiavimu kartu su A. Kuzmarskio šeima virš senamiesčio stogų skristi paleido baltus balandžius.

Pasirodo, jog iš dėžės nenoriai išskridę balandžiai prieš šimtus metų buvo naudojami navigacijai - juos paleisdavo jūreiviai. Jei balandžiai po kurio laiko sugrįždavo atgal, būdavo aišku, jog krantas dar toli.

Suskambus magiškam šūkiui "vėjo, vėjo, vėjo" Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos studentai kartu su aukštalipiais išskleidė "Meridiano" bures. Beje, jos kiek kitokios nei naudojamos jūroje, mat išskleidus tikras bures upėje įkurdintas burlaivis prarastų savo stabilumą. Dėl to naudojamos vėjo perpučiamos burės iš tinklelio.

Susirinkusiuosius su pagaliau atėjusiu pavasariu pasveikino ir dainininkas Ovidijus Vyšniauskas, kuris ant denio atliko žinomas savo dainas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder