"Meridianas" kelia bures!

"Meridianas" kelia bures!

Liepos 19 d., šeštadienį, 11 val., Klaipėdos jūrinio miesto simbolio burlaivio „Meridianas“ paramos fondas kviečia klaipėdiečius ir miesto svečius į renginį, kurio metu bus pakeltos visos „Meridiano“ burės, atgimęs laivas bus pašventintas bei simboliškai perduotas miestui ir visuomenei.

Kartu bus atidaryta pirmoji „Meridiano“ ekspozicijos dalis krantinėje, kurioje bus eksponuojamos originalios istorinio burlaivio dalys: balasto akmenys, medinio stiebo, medinių laivo konstrukcijų fragmentai, sraigtas ir kt.

Nors laive veiksiantį restoraną planuojama baigti įrengti rudenį ir iki to laiko patekti į jo vidų dar nebus galimybės, jau liepos 19 d. visi norintieji bus pakviesti pasivaikščioti viršutiniais „Meridiano“ deniais ir apžiūrėti atstatytą laivą.

Laivo denius bus galima lankyti ir per Jūros šventę, liepos 26-27 d., nuo 12 iki 16 val.

„Meridiano“ paramos fondo užsakymu Vokietijoje buvo pasiūtos specialios orui iš dalies pralaidžios burės, kad laivas galėtų jomis puoštis saugiai stovėdamas prie krantinės. Iš viso pasiūta 14 baltų burių - visos, kurios buvo naudojamos laivui plaukiojant. Planuojama, kad burės bus keliamos kasmet vasaros sezono pradžioje.

Bendras burių plotas – beveik 700 kv. m, laive panaudota – apie 5 km virvių, 1,5 km trosų.

Bures renginio metu kels Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos kursantai. Istoriškai burlaivis „Meridianas“ tarnavo kaip mokomasis laivas, kuriame praktikos sėmėsi besimokiusieji jūreivystės. Šias tradicijas siekiama pratęsti.

Liepos 19 d. „Meridiane“ apsilankys ne tik dabartiniai kursantai, bet ir garbūs šiandieniniai jūrų kapitonai, savo plaukiojimą jūromis pradėję būtent šiuo burlaiviu. Jie pasidalins savo prisiminimais ir įspūdžiais iš tų laikų, kai „Meridianas“ skrodė Baltijos ir kitų jūrų bangas. Toliausiai šis burlaivis buvo nuplaukęs iki Afrikos Dakaro (Senegalas) uosto, taip pat buvo pasiekęs Azorų salas Atlanto vandenyne.

Dalis „Meridiano“ istorijos bus įamžinta ne tik jūrininkų prisiminimuose, bet ir muziejinėje ekspozicijoje, kuri rengiama „Meridiano“ paramos fondui bendradarbiaujant su Lietuvos jūrų muziejumi.

RENGINIO PROGRAMA

DATA: 2014 m. liepos 19 d., šeštadienis

VIETA: Burlaivis „Meridianas“, aikštė prie „Meridiano“

11 val. Teatralizuota choreografinė kompozicija „Meridiano“ deniuose

11.05 val. Simbolinis „Meridiano“ perdavimas miestui ir miestiečiams. Aidas Kaveckis, Aloyzas Kuzmarskis, „Meridiano“ paramos fondo vadovai

11.15 val. Atgimusio „Meridiano“ pašventinimas. KJP kapelionas mjr. mgr. Remigijus Monstvilas

11.25 val. Miesto vadovų sveikinimai. Vytautas Grubliauskas, Klaipėdos miesto meras; Judita Simonavičiūtė, Savivaldybės administracijos direktorė

11.35 val. Atgimusio „Meridiano“ krikšto sutvirtinimas pagal jūrines tradicijas

11.45 val. Burių pakėlimas

12.00 val. „Meridianu“ plaukiojusių jūrininkų prisiminimai

12.10 val. Ekspozicijos „Meridiano“ krantinėje atidengimas

Lietuvos jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės sveikinimo žodis

12.20 val. Palinkėjimas „Meridianui“ Gero vėjo!

12.30 val. „Meridiano“ viršutinių denių apžiūra ir fotografavimasis mobilioje fotostudijoje laivo denyje (ĮĖJIMAS LAISVAS VISIEMS)

14.30 val. Renginio pabaiga

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder