Naujajame turguje groti nedraudžia, bet prašo perspėti iš anksto

Naujajame turguje groti nedraudžia, bet prašo perspėti iš anksto

71-erių pensininkas Aleksandras, nusprendęs prisidurti prie pensijos grodamas Naujajame turguje, kaip mat sulaukė vietinių kontrolierių replikų, kad bet kokia veikla turgavietėje turėtų būti suderinta su administracija. Tokie pareiškimai ne juokais papiktino ne tik gatvės muzikantą, bet ir jo klausytojus.

"Prisikabino biurokratai ir prašo leidimo. Kur tai matyta? Ką tas žmogus blogo daro? Visame pasaulyje žmonės gatvėse groja. Ar galite išsiaiškinti, kas toje mūsų Lietuvėlėje darosi - visiškas "nužmogėjimas", - piktinosi į "Vakarų ekspreso" redakciją paskambinusi atsitiktinė praeivė, kuri stojo ginti gatvės muzikantą.

Moteris tikino, kad vyriškis groja labai gražiai ir pakelia nuotaiką turgaus pirkėjams, tad jai buvo labai pikta, kad ir tokia veikla netoleruojama.

NUSTEBO. Naujajame turguje pagroti sumanęs pensininkas nustebo išgirdęs, kad tokia veikla turi būti suderinta su turgaus administracija.

Pats pensininkas Algirdas pasakojo, kad į Naująjį turgų pagroti su elektroniniu pianinu atėjo pirmą kartą ir net neįsivaizdavo, kad tam reikia turėti leidimą.

"Esu anksčiau grojęs kitose vietose su akordeonu, niekas nesikabino, nevarinėjo. Visi žmonės patenkinti, o tos moterys sako, kad negaliu groti", - pečiais gūžčiojo pensininkas.

Vyras neslėpė, kad jam tai puiki galimybė nors šiek tiek prisidurti prie menkos, vos 140 eurų siekiančios pensijos, nes žmonės mielai aukoja muzikantui.

"Tai ką, būtų geriau, kad eičiau vogti?" - turgavietės administracijos politikos sakė nesuprantantis Aleksandras.

Naujojo turgaus direktorius Viačeslavas Karmanovas apgailestavo, kad muzikantas netiksliai suprato turgaus kontrolierių vizitą. Esą niekas jo lauk nevarė, tik prašė, kad tokia veikla būtų iš anksto suderinta su turgaus administracija.

"Turgavietės teritorija nėra vieša vieta, tad čia bet kokia veikla turi būti suderinta. Tokia yra tvarka. Tačiau tikrai gatvės muzikantus mylime ir palaikome. Pavyzdžiui, dažnai savaitgaliais į turgavietę pagroti atvyksta saksofonininkas, pernai dažnai užsukdavo gatvės muzikantas su akordeonu. Tačiau jie iš anksto atsiklausė, ar gali tai daryti. Pirkėjams labai gražu, jie ir pinigų aukoja. Manome, kad tokie muzikantai kuria dar geresnę turgaus atmosferą. Netoleruojame tik išmaldos prašytojų", - pasakojo V. Karmanovas.

Pasak jo, norint gauti leidimą groti Naujajame turguje, pakanka užsukti į administracijos patalpas ir žodžiu sutarti. Visa tai nieko nekainuoja.

"Tiesiog mes turime žinoti, kas groja, galime paderinti vietą, kad nebūtų garsų kakofonijos, jei vienu metu gros keli muzikantai", - paaiškino V. Karmanovas.

Gatvės muzikantai Klaipėdoje toleruojami

Marius POIMANSKIS, Klaipėdos miesto savivaldybės Administracinės veiklos poskyrio vedėjas
Kalbant apie gatvės muzikantų pasirodymą viešosiose vietose kiekvienas atvejis labai individualus. Tikrai nėra tokios taisyklės, kad tokia veikla būtų visiškai uždrausta.
Tačiau jei muzikantas naudoja garso kolonėles arba groja nakties metu, tokie veiksmai jau gali būti traktuojami, kaip viešosios rimties trikdymas. Yra ir kitas aspektas - Klaipėdos senamiestyje yra uždrausta prašyti išmaldos.
Tad jei gatvės muzikantas aktyviais veiksmais prašo išmaldos, gali susilaukti baudos.
Kaip traktuoti tiesiog šalia padėtą kepurę ar muzikos instrumento dėklą? Tarsi ir akivaizdu, kad tai prašymas įmesti pinigų, bet muzikantas gali sakyti, kad jis šiaip sau pasidėjo kepurę ant žemės. Kiekvienas atvejis individualus, bet jei muzikantai aktyviai nesikabinėja prie praeivių prašydami pinigų, niekas jų ir nedrausmina. Beje, prieš keletą metų buvo bandymų reglamentuoti gatvės muzikantų veiklą Klaipėdoje, bet tai nebuvo padaryta, nes vieningai sutarta, jog tai tikrai nėra kokia nors didelė blogybė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder