Objektas Nr. 61 ant žydų kaulų

Objektas Nr. 61 ant žydų kaulų

Klaipėdoje esančiose senosiose žydų kapinėse iki šiol galima savo akimis pamatyti sovietinio režimo nežmoniškumo įrodymus - išlikusius radijo bangų slopinimo centro antenų pamatus, kurie buvo pastatyti tiesiog kapinėse. Nesivarginta ieškoti ir statybinių medžiagų - pamatus pylė cementuodami antkapius.

Rytoj sukanka 64-eri metai, kai Lietuvos SSRS ministrų taryba sprendimu Nr. 358-ss įpareigojo Klaipėdos srities vykdomąjį komitetą sumontuoti tokį objektą, kad jis sustiprintų "gynybą nuo priešiškų "Amerikos balso" ir "Bibisi" radijo laidų Lietuvos TSR teritorijoje".

"Traukdamiesi antenas nuvertė patys sovietai. Atgavę kapines žydai rado jau jas išverstas, sykiu - į paviršių iškeltus mirusiųjų kaulus. Tad jie buvo perlaidoti. Džiaugiuosi, kad mūsų pirmtakai paliko ir kelis iš antkapių sukonstruotus antenų pamatus. Tai priminimas ne tik apie konkrečias antenas, bet ir apie visą žydų istoriją. Istorijos nepakeisi, bet ją reikia žinoti", - pasakojo Klaipėdos žydų bendruomenės pirmininkas Feliksas Puzemskis.

Jis pasidžiaugė, kad pernai išsipildė jo sena svajonė ir su turizmo gildija pavyko sutarti, kad ir šis objektas pagaliau būtų įtrauktas į turizmo maršrutus Klaipėdoje.

Daugiau skaitykite rytdienos dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder