Piliavietėje nori statyti laikiną bokštą

Piliavietėje nori statyti laikiną bokštą

Klaipėda, iškėlusi ambicingą tikslą atkurti Memelburgo pilies tūrius, vis neatranda atsakymų į klausimą, kas, kaip ir kada tai darys. Kol šių atsakymų nėra - intensyviai tvarkoma pilies teritorija, vykdoma muziejaus plėtra bei keliama idėja laikinomis priemonėmis atkurti originalaus aukščio pilies bokštą.

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybėje buvo aptarta piliavietės tvarkymo darbų eiga ir iššūkiai. Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Elidos Mantulovos, iki vasaros planuojama užbaigti šiaurinės kurtinos atstatymo darbus, kuriuos vykdo UAB "Pamario restauratorius".

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus direktorius, archeologas Jonas Genys priminė, jog vykdant piliavietės šiaurinės kurtinos archeologinius tyrimus buvo surasta keletas itin vertingų radinių. "Tai gana gerai išsilaikiusio, XIII amžių menančio medinio valstiečio namo liekanos. Maždaug 16 kv. m. radinys unikalus tuo, jog išliko gana daug - apie 10 pasato rentinių, o jo viduje buvo aptikta įvairių buities daiktų bei jų likučių. Kitas vertingas objektas - XV-XVI a. datuojamos miesto gatvės fragmentas. Abu šiuos elementus buvo nuspręsta konservuoti ir eksponuoti toje vietoje, kurioje jie surasti. Tai reiškia, jog jie turėtų būti integruoti į būsimą muziejaus ekspoziciją. Tai padiktavo koncepciją šioje vietoje įrengti ekspoziciją, kurioje bus pristatomas pilies ir miesto gyvenimas XVII-XVIII a.", - dėstė J. Genys.

E. Mantulova informavo, jog šiuo metu rengiamos sąlygos minėtos ekspozicijos projektavimo darbams. Šią paslaugą Klaipėdos miesto savivaldybė pirks viešųjų pirkimų būdu. Projektą parengti ir realizuoti planuojama per porą metų, tačiau nauja muziejaus erdvė per tą laiką nebus tuščia. Pasak J. Genio, šių metų liepos 6-ąją ketinama pristatyti didžiulę tarptautinę parodą, kurioje lankytojai išvys autentiškus archeologinių tyrimų, vykdytų mūsų mieste ir regione iki Antrojo pasaulinio karo, eksponatus.

Anot E. Mantulovos, jau laikas planuoti ir vakarinės piliavietės kurtinos atstatymo darbus. Jų metu būtų tvarkomas ir buvęs irklavimo bazės "Neptūnas" pastatas.

Susitikime su muziejininkais ir projektuotojais buvo diskutuota ir apie pilies bokšto atkūrimo galimybes. Anot E. Mantulovos, svarstyta idėja 47 metrų aukščio ir 15 metrų skersmens pilies bokštą atstatyti laikinomis priemonėmis. "Šiuo metu jau atkurtas pirmasis bokšto aukštas. Jame galėtų įsikurti informacijos centras. Laikinas bokštas, iškilęs virš jo, galėtų būti kaip apžvalgos aikštelė ar turėti kitą funkciją. Tai kainuotų nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų tūkstančių eurų ir pratintų miestiečius bei svečius prie būsimų pilies tūrių", - kalbėjo Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder