Savivaldybė kapituliuoja - traukiasi iš Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės

Savivaldybė kapituliuoja - traukiasi iš Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės

Praėjusį penktadienį Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė pranešė rengianti skubų miesto Tarybos sprendimo projektą išstoti iš Klaipėdos žuvininkystės vietos veiklos grupės (KŽVVG). Tai reiškia, kad grupė iširs ir Klaipėdos regionas praras apie 2 mln. eurų europinių pinigų. Tiesa, išstojimui dar turės pritarti miesto Taryba.

"Keli žmonės nori diktuoti savo sąlygas Savivaldybei. Ji su tuo nesitaikstys. Mes dedame tašką norėdami sustabdyti galimybę piktnaudžiauti", - sako I. Butenienė, Savivaldybės deleguota į KŽVVG.

Apie išstojimą bus informuotos Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) prie ŽŪM. Jos turėtų nutraukti sutartį su KŽVVG, nes ji neturėdama tarp savo narių vietos valdžios atstovų nebeatitiks Europos Sąjungos keliamų reikalavimų dėl finansinės paramos gavimo.

Apie KŽVVG iškilusius sunkumus dar tuomet, kai jos pirmininko pareigas ėjo Arvydas Žiogas, apie NMA nustatytus grupės pažeidimus ir Savivaldybės atstovų toje grupėje pastangas nepaisant darbo valandų gelbėti situaciją, kad europiniai pinigai liktų Klaipėdos regione, "Vakarų eksprese" rašyta ne kartą. Dabar kai kurie grupės nariai įsivaizduoja, kad jų, o ne Savivaldybės pastangomis buvo laimėti teismai su NMA, dar pernai bandžiusia nutraukti sutartį su KŽVVG.

Pasak I. Butenienės, tie apie 2 mln. eurų, kurie buvo skirti Klaipėdos ŽVVG, iš Lietuvos nedings, bus išdalinti kitoms ŽŪM reikmėms. O Klaipėdai teks kurti naują ŽVVG.

Nauji nariai nepriimti

Praėjusį penktadienį vykusiame visuotiniame minėtos grupės narių susirinkime tikėtasi išsirinkti naują pirmininką. A. Žiogui atsistatydinus iš KŽVVG pirmininko pareigų dar pernai, jas ėjo Petras Pareigis. Tačiau, pasak Savivaldybės atstovų, situacija iš esmės grupėje nepasikeitė. P. Pareigis iš šių pareigų atsistatydino šiemet sausio 7 d. I. Butenienė būtų sutikusi imtis pirmininkės pareigų, bet nebuvo išrinkta.

Pasak Savivaldybės atstovės, balsų dauguma visuotiniame susirinkime yra tik trijų žmonių rankose - A. Žiogo, turinčio keturis, Beno Šimkaus ir Viktoro Šiukšterio - po du , tad jie ir diktuoja sąlygas. Praėjusį penktadienį 12 balsų buvo prieš tai, kad į grupę būtų priimti aštuoni nauji nariai. Tikėtasi, kad šios grupės veikla bus skaidresnė įtraukiant į ją naujus ir skaidrius narius.

I. Butenienė pasakojo, kad prieita net iki to, kad bandyta iš grupės išmesti Savivaldybės atstovus, paskirtus pernai liepą, ir paskirti naujus, jiems nežinant, t. y. anksčiau atsistatydinusį Rimantą Didžioką ir Saulių Valiulį, jau išėjusį į pensiją.

"Nieko negali padaryti"

"Žinoma, gaila įdėto darbo, mūsų teisininkai dėjo milžiniškas pastangas. Ir atsiliepimus rašėme, iš naujo vertinome projektus, daugybę kartų kalbėjome su ministerija, bet reikia tą žingsnį žengti. Kai paliktos tokios spragos, nieko negali padaryti - 12 narių iš 21 nario užvaldė situaciją.

Jie nenori priimti naujų narių, ką nors keisti ir nori viską turėti savo rankose. Daugiau nebėra jėgų ką nors daryti. Kai valdyboje turi tik 3 balsus, negali sustabdyti jų sprendimo. Žinoma, visiems liūdna dėl tokios baigties.

Ką gi, įgijome daug patirties, pamatėme, kokių gali būti sukčiavimo atvejų. Manau, NMA galėtų, pasimokiusi iš šio atvejo, patobulinti savo taisykles. Esu dirbusi su miesto VVG projektu.

Ten taisyklės, kurias tvirtino Vidaus reikalų ministerija, neleidžia daryti tokių dalykų. Jose aiškiai pasakyta, kad pareiškėjas finansavimui gauti turi būti vykdęs veiklą dvejus metus, turėti darbuotojų, įrodymų, kad vykdė veiklą. O čia vos ne prieš naktį įsteigia įmonę, pateikia paraišką ir nieko negali prikišti, nes taisyklės tai leidžia. Leidžia rengti strategiją skolų iš praėjusio laikotarpio turintiems asmenims", - kalbėjo I. Butenienė.

Priminsime, kad NMA šiai Klaipėdos grupei buvo skyrusi projektams finansuoti apie 2,5 mln. eurų, iš kurių 0,5 mln. eurų buvo numatyta administravimo išlaidoms. Per visą grupės gyvavimo laikotarpį patvirtintos tik dvi paraiškos finansinei paramai gauti, kurioms skirta 150 tūkst. eurų: A. Žiogo įmonės viešinimo projektui bei garažų ir mažųjų laivų bendrijos "Smiltelė", kuriai vadovauja B. Šimkus, prieplaukėlėms.

Visos kitos paraiškos, Savivaldybei išstojus iš grupės, vaizdžiai tariant, liks už borto. Pasak I. Butenienės, A. Žiogas buvo pateikęs finansuoti dar tris projektus, t. y. jo tik pernai įsteigta VšĮ. Paklausta, kas bus toliau, I. Butenienė atsakė, kad bus naujas finansinis laikotarpis, įkurtas naujas juridinis asmuo, nauja KŽVVG.


PASISEKĖ. Europinių pinigų iš didelio KŽVVG portfelio pavyko gauti garažų ir mažųjų laivų bendrijos "Smiltelė" prieplaukėlėms.

Vitos JUREVIČIENĖS nuotr.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder