Šeštadienį muziejus lankysime nemokamai

Šeštadienį muziejus lankysime nemokamai

Gegužės 19-ąją muziejai visoje Europoje lankytojus kvies naktį pamatyti ekspozicijas, dalyvauti edukacinėse programose ar kituose renginiuose. Prie akcijos "Muziejaus naktis" prisijungę Klaipėdos muziejai taip pat paruošė gana solidžią programą, kuri vyks iki Europos jūros dieną ir sezoninės laivybos pradžią žyminčio Laivų parado.

Klaipėdoje prie akcijos "Muziejų naktis" šiemet prisijungė šešios įstaigos: Lietuvos jūrų muziejus, Prano Domšaičio galerija, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus, Laikrodžių muziejus, Parodų rūmai ir Klaipėdos dramos teatras. Įstaigos lankytojus pakvies ne tik nemokamai aplankyti ekspozicijas, bet ir dalyvauti originaliuose renginiuose.

Galės "apsilankyti" paveiksluose

Prano Domšaičio galerijoje programa prasidės šeštadienį 17 val. Lankytojai galės aplankyti jau veikiančias parodas, iš kurių viena įdomiausių - "Blind Date". Tai - XX a. Lietuvos dailininkų paveikslų reljefinių reprodukcijų serija, kurią sudaro ir paveikslų originalai, ir jų taktilinės reprodukcijos, sukurtos skulptorių Jono Aničo ir Mato Janušonio. Šiuos reljefinius kūrinius galima liesti rankomis ir taip suprasti paveikslo turinį.

"Kiekvienoje parodoje taip pat veiks edukacinės stotelės ekspozicijos. Čia bus galima ir patiems "apsilankyti" paveiksluose, pažaisti su šviesa, formomis ar smėliu, išbandyti frotažo techniką. Mažiems ir dideliems veiks kūrybinės dirbtuvės", - pasakojo muziejininkė Vaidė Gaudiešiūtė ir pridūrė, kad patys mažiausi lankytojai bus kviečiami apsilankyti galerijoje 17, 18 ir 20 val., kai bus sekama pasaka "Kaip asiliukas draugą surado". Na, o 19 val. lankytojai galės išgirsti daug įdomių faktų apie tapytoją P. Domšaitį. Galerija lankytojams bus atvira iki 23 val.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejus (MLIM) šiemet savąją "Muziejaus nakties" programą dedikuos Vydūnui. 17 val. įstaiga lankytojus kvies į parodos, kurioje bus galima pamatyti visas Vydūno išleistas knygas, atidarymą. Už valandos ten vyks Ilonos Ugintės paskaita "Septynių žmogaus kūnų darna. Organizmo valymas - ar tai tik fizinio kūno valymas?", o vakare vyks knygos "Sveikatos gidas: gydomųjų augalų žinynas kokybiškam ir sveikam gyvenimui" pristatymas. Knygos autorius Algimantas Mečislovas Olšauskas netgi pasufleruos, kaip sulaukti 120 metų. Plačiau apie MLIM vyksiančius renginius - rytojaus "Vakarų ekspreso" numeryje.

Pasivaikščiojimas su Antanu Smetona

Laikrodžių muziejus lankytojus į gausią renginių programą kvies kiek vėliau, 18 val., kai prasidės edukacinis užsiėmimas "Zodiako žvaigždynai". "Kiekvienas lankytojas galės susipažinti su žvaigždynais pasitelkdami planšetinius kompiuterius ir pasigaminti savo tamsoje šviečiantį zodiako žvaigždyną. Beje, visos akcijos "Muziejų naktis" metu kiekvienas lankytojas galės atlikti pažintinę-edukacinę užduotį. Jie gaus lankstinuką su klausimais apie muziejų, o atsakymų bus raginami ieškoti, klaidžiojant po muziejų", - sufleravo muziejininkė Eglė Rumbutytė-Šimienė.

Nuo 19 val. bus rengiamas teatralizuotas pasirodymas "Naktis muziejuje. Istorija atgyja", dalyvius nukelsiantis į Žemės banką, kuris muziejaus pastate veikė 1931-1939 metais. Veiksmas 20 val. persikels į Laikrodžių muziejaus kiemelį, kur vyks koncertai, o už valandos prasidės, muziejininkų žodžiais, edukacinės linksmybės.

Lietuvos jūrų muziejus savo Tarptautinę muziejų dieną ir naktį dedikuoja ypatingam eksponatui - pirmojo Lietuvos karo laivo "Prezidentas Smetona" trispalvei, kuri eksponuoti pradedama jau penktadienį. Tądien bus rengiamos edukacinės programos, susitikimai su vėliavos atgabenimo į Lietuvą iniciatoriais, istorikais Romaldu ir Romualdu Adomavičiais.

Šeštadienį 18.45-20.45 val. muziejus kvies į teatralizuotą renginį "Pasivaikščiojimas su Prezidentu Antanu Smetona po Lietuvos laivybos istoriją". Dalyviai kviečiami prisijungti prie A. Smetonos, atvykusio į Nerijos fortą kartu su svita, ir susipažinti su pagrindiniais Lietuvos laivyno istorijos fragmentais. Prezidentą ir jo svitą įkūnys Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro artistai, tad kelionę į smetoninės Lietuvos laikus lydės muzikiniai, šokio elementai bei to meto tradicijos.

Lankytojai, kurie raginami pasidabinti to laikotarpio stilistikos drabužiais, vėliau bus kviečiami papiknikauti, ragaujant kafiją su eklerais, ir pasimokyti šokti fokstrotą.

Renginiai Jūrų muziejuje vyks ir sekmadienį, kai bus švenčiama Tarptautinė jūrų kiaulės diena. Minėti renginiai muziejuje nemokami, tačiau ekspozicijos lankymo kaina tomis dienomis įprasta.

Plačiau apie renginius galite rasti interneto svetainėje www.muziejunaktis.lt.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder