Šiaurinio rago mergaitė skuba į Džiazo festivalį

Šiaurinio rago mergaitė skuba į Džiazo festivalį

Jau tampa gražia tradicija, kai uosto krovos kompanijos savo veiklos jubiliejaus proga dovanoja miestui skulptūras. Netrukus skulptoriaus Romualdo Kvinto skulptūrą "Bučinys" Šiauriniame rage ketina pastatyti bendrovė Klaipėdos konteinerių terminalas (KKT). Tai būtų pirmas šio ne tik Lietuvoje garsaus skulptoriaus darbas Klaipėdoje.

KKT buvo įsteigta 1994 m. vasarį. Idėja kaip nors reikšmingiau įamžinti bendrovės veiklos dvidešimtmetį pirmiausia šovė į galvą jos generaliniam direktoriui Vaidotui Šileikai. Šios reikšmingos datos paminėjimas nukeltas buvo vėlesniam laikui - į pavasarį, o bendrovė tapo skulptūros "Bučinys" užsakove.

Sakoma, jog skulptūros mergaitė nori suspėti į birželio 6-8 d. Kruizinių laivų terminale vyksiantį jubiliejinį, 20-ąjį Klaipėdos pilies džiazo festivalį - užsakovas norėtų iki to laiko atidengti skulptūrą.

Pirmas darbas Klaipėdoje

Skulptūros autorius - Romualdas Kvintas nėra klaipėdietis, jis gyvena Vilniuje. Įvairių jo skulptūrų yra daugelyje Lietuvos ir ne tik mūsų šalies miestų. Nidoje stovinti Vytauto Kernagio skulptūra - jo rankų darbas.

[CITATA]

Mergaitės skulptūra Klaipėdoje bus pirmasis šio skulptoriaus kūrinys uostamiestyje.

"Mergaitės padedamas įkelsiu koją į miestą arba į Klaipėdos uostą", - juokavo skulptorius.

Nors ši mergaitė jam pačiam labai patinka, sau autorius žada vėliau pasidaryti kitą.

"Esu pridaręs daugybę variacijų - ir didesnių, ir mažesnių skulptūrų, kurių įvairios detalės skirtingos. Mat padarai vienaip, o paskui norisi vėl ką nors pakeisti. Manęs paprašė ką nors pasiūlyti "Parko galerija" Klaipėdoje. Pateikiau kelis variantus, klaipėdiečiams siūliau šiek tiek vyresnę mergaitę, bet buvo pasirinkta ta mažoji, dar neinanti į mokyklą", - pasakojo skulptorius.

Maždaug vieno metro aukščio mergaitės skulptūra iš bronzos šiuo metu dar tik daroma ir bus baigta gegužės pradžioje. Autorius pavadino skulptūrą "Bučinys" arba "Sveiki atvykę".

"Mergaitė tarsi pasitinka tuos, kurie grįžta namo, arba atvažiuojančius svečius. Tai - maža klaipėdietė, žiūrinti į atplaukiančius laivus", - sakė R. Kvintas.

Du vietos variantai

Vietą, kur turėtų stovėti skulptūra, paprašyta parinkti projektavimo firmos "Pilis". Iš pradžių norėta mergaitę pastatyti kitame upės krante. Klaipėdiečių įsivaizduojama idėja - Kruizinių laivų terminalo berniukas turi turėti draugę, siunčiančią oro bučinį, atsigręžusią į vėją, vandenį, laivus ir žiūrinčią į jį.

R. Kvintas juokiasi, kad su berniuko skulptūros autoriumi nieko nederinęs ir apie tokį dalyką negalvojęs.

"Tai šiaip mergaitė. Sąsają su berniuku, ko gero, įžiūrėjo patys klaipėdiečiai, aš apie tai, kad jie gali būti net kokie nors giminaičiai, nepagalvojau. Kaip yra iš tikrųjų, ko gero, paaiškės vėliau", - juokavo skulptorius.

Šiuo metu yra numatytos dvi skulptūros pastatymo situacijos.

Pasistiebusi ant stilizuoto knechto Šiauriniame rage mergaitė turėtų tiesioginę vizualinę sąsają su kitame krante mojančiu berniuku.

PAPUOŠ. Šiaurinį ragą dar iki Džiazo festivalio turėtų papuošti žavi skulptūrėlė. Dalios BIKAUSKAITĖS nuotr.

"Pati mergaitės skulptūra nedidelė. Norėtųsi, kad ji būtų žmogaus akių lygyje, kad į ją būtų galima žiūrėti ne iš apačios. Be to, tokiu atveju ją galima patraukti arčiau vandens ir ji būtų gerai matoma ir iš praplaukiančių laivų. Jeigu perkels tą seną navigacinį ženklą į krantinę, kaip planuojama, atsilaisvins labai graži vieta, panorama į marias. Tokiu atveju mergaitė matytųsi net ir iš kito kranto", - pasakojo architektė Gerda Antanaitytė.

Antra situacija - mergaitė atsistotų ant didelio akmens, kaip ir berniukas Kruizinių laivų terminale, Danės gatvės pabaigoje, ant archeologinėje zonoje esančios akmeninės dangos.

Šiandien Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos architektūros ir urbanistikos ekspertų tarybos posėdyje bus svarstomi skulptūros "Bučinys" įrengimo Šiauriniame rage projektiniai pasiūlymai. Dėl tos vietos, kur mergaitė stovėtų ant knechto, pasak architektės, galima diskutuoti - ar skulptūra turėtų būti visiškai pritraukta prie vandens, ar atitraukta šiek tiek tolėliau, kad žmonės galėtų aplink ją apeiti, kad ji turėtų šiek tiek daugiau erdvės.

Skulptorius R. Kvintas sakė pasitikintis Klaipėdos menininkais ir architektais ir tiki, kad jo mergaitei bus parinkta tikrai tinkama vieta.

"Klaipėda tampa mažų skulptūrėlių miestu. Jos tokios jautrios ir gražios ir, jeigu atsiduria tinkamoje, vietoje tampa miesto akcentais, "razinkomis". Eini - ir netikėtai kažką atrandi. Man tai labai gražu ir žaisminga. Manau, kad ir žmonėms tai labai patinka, o ypač vaikams", - kalbėjo G. Antanaitytė.

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder