Smarvė nekenkia?

Smarvė nekenkia?

Klaipėdos visuomenės sveikatos centras (KVSC), atlikęs iš Dumpiuose veikiančių įmonių sklindančių nemalonių kvapų koncentracijos vertinimą, konstatuoja, kad uostamiesčio pietinės dalies oro tarša neviršija leistinų normų - t. y. čia esančius miegamuosius rajonus apgaubianti smarvė žmonių sveikatai nekenkia.

Klaipėdos rajono Dumpių kaime šiuo metu esama net trijų veikiančių objektų, iš kurių galimai uostamiesčio pietinę dalį pasiekia nemalonūs kvapai. Tai - bendrovių "Klaipėdos vanduo" ir "Klaipėdos kartonas" nuotekų valymo įrenginiai bei Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro sąvartynas.

KVSC Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės teigimu, mėginiai kvapo koncentracijos laboratoriniams tyrimams Dumpiuose paimti liepą, itin karštomis dienomis. Mat čia esantys potencialūs taršos šaltiniai yra atviri, o tvyrant karščiams jie labiausiai garuoja bei būtent tada ir galima didžiausia tarša.

Paimti mėginiai ištirti Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijoje. Čia pat atliktas ir kvapo koncentracijos gyvenamosios aplinkos ore modeliavimas.

Įvertinę šių tyrimų rezultatus, KVSC specialistai konstatuoja, kad kvapo koncentracija pietinės Klaipėdos miesto dalies gyvenamosios aplinkos ore neviršija Lietuvos higienos normose numatytos leidžiamos ribinės vertės - 8 europinių kvapo vienetų.

Tiesa, A. Šlepetienė pažymėjo, kad žmogus nemalonų kvapą jau jaučia, kai kvapo koncentracija ore tesiekia 1 europinį kvapo vienetą.

"Tokia koncentracija gali žmogų nemaloniai veikti psichologiškai, tačiau neigiamo poveikio sveikatai nėra", - sakė KVSC darbuotoja.

Jos teigimu, centras neturi jokių teisinių svertų priversti Dumpiuose įsikūrusias įmones imtis priemonių, jog čia esantys atviri potencialios taršos šaltiniai būtų uždengti bei nemalonūs kvapai į orą visai nepatektų. Tačiau, A. Šlepetienės žiniomis, vienų ar kitų veiksmų, reikalingų šiai problemai išspręsti, jau ketina imtis pačios bendrovės.

KVSC atstovė pažymi, kad šiemet centras negavo nė vieno raštiško skundo dėl pietinėje Klaipėdos dalyje pasklidusios smarvės. O minėtas tyrimas atliktas reaguojant dar į pernai gautus šios miesto dalies gyventojų skundus.

NEBESISKUNDŽIA. Šiemet Klaipėdos visuomenės sveikatos centras negavo nė viena raštiško skundo dėl pietinėje uostamiesčio dalyje pasklidusios smarvės.

Apklausa

Vanda
Nesąmonė, kad valdžios atstovai nenustatė rimtų pažeidimų, nes blogus kvapus užuodžiu nuolat. Galbūt tuo metu vėjas pūtė visai iš kitos pusės arba jo visai nebuvo, nes tada ir nesmirdi. Praeitą savaitę buvo iš viso neįmanoma. Atrodė, kad smirdi fekalijomis.
Irena
Esu labai alergiška, bet nežinau nuo ko. Būna, atsibundu ir pamatau išbertą odą. Net neabejoju, kad dėl užteršto oro. Kiekvieną dieną tenka kentėti didelę smarvę. Nesąmonė, jog specialistai, tirdami orą, nieko nerado. Pas mane dažnai atvažiuoja anūkas ir nuolat skundžiasi, kad neturi kuo kvėpuoti.
Regina
Smirdi nuolat, tačiau daugiausia vėlai vakare. Kvapas nėra malonus. Turbūt iš Dumpių, bet nesu tuo tikra.
Antanas
Dažnai tenka užuosti nemalonius kvapus. Tai priklauso nuo vėjo krypties. Kartais kas savaitę ar dvi, ypač penktadieniais ir sekmadieniais. Nebūna kuo kvėpuoti. Naktimis kambaryje jaučiu rūgštį.
Kostas
Blogus kvapus užuodžiu beveik nuolat. Viskas priklauso nuo vėjo krypties. Visiška nesąmonė, kad tirdami orą specialistai nesugebėjo aptikti pažeidimų.
Antanas
Blogus kvapus jaučiu nuolat. Prasidėjus vakarui pradeda ir smirdėti. Atlikti oro tyrimai tik įrodo, kad bet kokie valstybės atliekami tyrimai visada būna tik teigiami.

Kalbino Vitalija BUTKUTĖ

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder