Statybininkai darželius lankys iki žiemos

Statybininkai darželius lankys iki žiemos

Nors dar gegužę Klaipėdoje pradėtos keisti 40 lopšelių-darželių juosiančios tvoros, tačiau, prasidėjus naujiems mokslo metams, darbai tik įpusėjo. Situacija ypač nedžiugina darželio "Boružėlė" auklėtinių - čia Rugsėjo 1-oji pasitikta su išraustais takeliais, besimėtančiais cemento blokais.

Valdininkai, kaip visada, tokiais atvejais kaltę verčia viešųjų pirkimų procedūroms. Tačiau finansų reikalus kuruojantys politikai mano, jog reikia tik paderinti savivaldos administracijos mechanizmo veikimą.

Klaipėdos savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjo pavaduotoja Irena Nachčiunova komentavo, jog šiemet biudžetinių įstaigų kiemuose numatyti dideli darbai: tvarkomi želdiniai, atnaujinamos nusidėvėjusios dangos, tveriamos tvoros. Tačiau viešųjų pirkimų procedūros, pradėtos patvirtinus finansavimą, esą užsitęsė.

"Numatyti darbai 31 mokykloje ir darželyje. Darželyje "Boružėlė" šiuo metu tvarkomos dangos ir tvarkomi želdiniai. Šiuo atveju buvo pašalinti betoniniai bordiūrai, trukdantys kelmų frezavimui. Rangovo žodiniu patvirtinimu, darbų eiga buvo suderinta su darželio "Boružėlė" vadovais. Duotas nurodymas rangovui kuo skubiau išvežti statybines atliekas iš darželio teritorijos", - informavo pašnekovė.

Savivaldybės administracijos Socialinės infrastruktūros priežiūros skyriaus vedėja Violeta Gembutienė komentavo, jog tvoromis darželiai juosiami gana lėtai dėl panašios priežasties - esą pinigų stygius vertė skelbti ne vieną, o net keturis viešuosius pirkimus: kovą, balandį, gegužę ir birželį. Darbai esą užsitęsė dar ir dėl to, kad vieno pirkimo procedūra užtrunka iki dviejų ar net trijų mėnesių, taigi per vasarą atlikti darbų nebuvo įmanoma.

KUR TIESA? Valdininkai teigia, jog rugsėjį statybų darbai darželiuose vyksta dėl stringančių procedūrų, o kai kurie politikai čia įžvelgia veiksmų koordinacijos stoką. Martyno VAINORIAUS nuotr.

Sutartyse su rangovais nurodoma, jog darbai užtruks iki lapkričio ir netgi gruodžio pabaigos. Tačiau, tikėtina, siekiant išvengti blogų orų, senosios tvoros naujomis bus pakeistos kur kas greičiau.

"Pagal Viešųjų pirkimų įstatymo nuostatas, pirkimus galima vykdyti tik turint finansavimą. Biudžetas tvirtinamas vasario pabaigoje, ir jame buvo numatyta 510 tūkstančių eurų trisdešimčiai darželių aptverti. Antrajame pusmetyje buvo papildomai skirta 170 tūkstančių eurų - dar dešimties darželių tvoroms. Į šį sąrašą pateko ir "Boružėlė". Darbams sutartis pasirašyta liepos 21 dieną, darbų atlikimo terminas - iki gruodžio 21 dienos. Aplaidumo ar neatsakingumo faktorių skyriaus veikloje neįžvelgiu", - komentavo vedėja.

Anot V. Gembutienės, naujomis tvoromis pasigirti jau gali 25 darželiai. Na, o kitų darželių teritorijose vis dar vyksta darbai - tvarkomi iškirsti želdiniai, statomi stulpai, tvirtinami segmentai. Esą buvo pašalinta labai daug medžių, kadangi jie trukdė statyboms. Kai kurių darželių teritorijos atviros bus net porą savaičių, tad šiuo laikotarpiu auklėtojoms vaikus teks prižiūrėti itin akylai.

"Už darbų vykdymą "Boružėlėje" atsakingas Miesto tvarkymo skyrius. Kol nebus pašalinti medžiai ir sutvarkyta įstaigos teritorija, tvora čia nebus tveriama", - dėstė V. Gembutienė.

Visos tvoros, anot jos, bus vienodos - metalinės, tinklinės, ne žemesnės kaip 1,5 m aukščio. Anksčiau įprastas aukštis buvo 1,2 m, tad per jas buvo lengva peršokti.

Vis dėlto V. Gembutienė nuogąstavo, ar ilgai naujosios tvoros išliks neapgadintos: "Gyventojai mėgsta prakirpti tvorose skyles tam, kad per darželio teritoriją galėtų sutrumpinti kelią iki namų ar parduotuvės..."

"Lėšų tikrai yra"

Rimantas TARAŠKEVIČIUS, miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas
Kalbėti, kad kai kurie darbai stringa dėl finansavimo stokos, yra šiek tiek neatsakinga. Pernai buvo fiksuojamas biudžeto perviršis, šiemet vėl. Čia reikia tik protingai susidėlioti programas. Tai yra Savivaldybės administracijos vidaus tvarkos reikalas. Svarbiausiems darbams ir poreikiams finansavimas visada bus užtikrintas ir politiniu lygiu. Bent jau anksčiau tikrai buvo galima skelbti ir konkursus darbams, numatant, jog finansavimas jiems bus patvirtintas atskiru sprendimu. Taigi, yra visos sąlygos laiku ir efektyviai panaudoti lėšas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder