Sulysęs dramblys šokiravo gyventojus

Sulysęs dramblys šokiravo gyventojus

Šalia Žvejų rūmų įsikūręs čekų cirkas trečiadienį vakare sulaukė piketo. Kai kurie klaipėdiečiai mano, jog cirkas išnaudoja gyvūnus ir jais tinkamai nepasirūpina.

Piketą suorganizavo keletas klaipėdiečių. Jų kantrybės taurė buvo perpildyta praėjusią savaitę, kai Taikos prospekte išvydo šaligatviu vedžiojamą dramblį.

"Mūsų tikslas - cirkas be gyvūnų. Nenorime, kad jie būtų išnaudojami cirke. Mus šokiravo vaizdas, kai pamatėme dramblį, vedžiojamą gatvėje. Tikimės, kad kiekvienas žmogus iškels sau klausimą - ar tai yra moralu? Ar tikrai gyvūnai turėtų būti pramoga? Išeitis turbūt būtų neiti į cirką. Yra cirkų, kurie gyvūnų nenaudoja ir sugeba pritraukti žmonių", - sakė viena iš piketo organizatorių Aistija.

Jai pritarė kitas organizatorius Mantas, kuris džiaugėsi, kad žmonės neliko abejingi.

"Visi cirkai kaip cirkai, bet kai bandoma žmones pritraukti gatvėmis vedžiojant dramblį... Pamačiau to dramblio akis ir man to pakako - nusprendžiau nebesėdėti vietoje. Paraginau žmones susirinkti prie cirko ir išreikšti savo nuomonę", - teigė klaipėdietis.

Kita miestietė Lilija paprastai piketuose nedalyvauja, tačiau gyvūnų klausimas jai - labai aktualus.

"Reikia suprasti, kad gyvūnai neturi šokinėti pagal žmonių dūdelę ir būti išnaudojami. Cirke savo galimybes galėtų atskleisti žmonės. Man labiausiai nepatinka, kad gyvūnai naudojami verslui - taip pažeidžiama jų laisvė. Niekada nedalyvavau jokiuose piketuose, bet kai pamačiau šaligatviu einantį dramblį... Žiauru ir kraupu... Net ir dabar jis yra priverstas šalti", - pasipiktinimo neslėpė klaipėdietė.

Jai pritarė Junija, kuri tikisi, kad Lietuva paseks Baltijos šalių pavyzdžiu ir uždraus laukinių gyvūnų pasirodymus cirke.

"Viskas prasidėjo nuo drambliuko istorijos, kuris vaikščiojo Panevėžio gatvėmis. Nusprendėme pasekti kitų miestų pavyzdžiu ir susiburti. Natūralioje aplinkoje dramblys nevaikšto ant kamuolio, o meška ant dviračio nevažinėja", - sakė ji.

Savo nuomonę išsakė ir praeivis Airidas, kuris pikete nedalyvavo. Jam taip pat labiausiai pagailo dramblio.

PIKETUOTOJŲ kantrybės taurė buvo perpildyta praėjusią savaitę, kai Taikos prospekte išvydo šaligatviu vedžiojamą dramblį.

"Jis nepamaitintas, nualintas, sulysęs. Gyvūnai neprižiūrimi. Jiems sąlygos nepakeliamos. Gyvūnų teisės turėtų kreipti į tai daugiau dėmesio, nes tai - vergovės sąlygos. Drambliai yra ypatingi gyvūnai - tai ne višta, kačiukas ar šuniukas. Jiems reikia daugiau priežiūros. Ir dar pastatyti cirką prie bažnyčios..." - pečius kraipė klaipėdietis.

Trečiadienį dėl stipraus lietaus cirko pasirodymas buvo atšauktas. Šeimos su vaikais grąžino bilietus ir atsiėmė pinigus. Čekų cirkas uostamiestyje viešės iki kitos savaitės.

Ne pirmą kartą

Dar gegužę prie cirko piketavo ir kelios dešimtys šiauliečių. "Tik tik tik laisvi, gyvūnai gražūs tik laisvi", - lyg mantrą kartojo piketo "Už cirką be gyvūnų" dalyviai. Jų rankose buvo plakatai su lietuviškais ir angliškais užrašais "Tavo juokas ir džiaugsmas, gyvūno kančia ir ašaros", "Gyvūnai ne klounai", "Žiaurumas nėra pramoga", "Jei nekalba, nereiškia, kad nejaučia". Su Jaunųjų gamtininkų centro vėliava prie piketo dalyvių stovėjo plakatus su šūkiais laikantys vaikai. Vienas pagrindinių piketo simbolių - perbraukta dviratį minanti meška.

Piketuotojus pasitiko cirko "Francesko Praga" vadybininkė Daniela Pflegerova ir pasiaiškino dėl Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamento inspektorių priekaištų, kad dramblys gyvena kone dvigubai per mažoje patalpoje. Jos teigimu, patikrinimo protokole padaryta klaida, nes dramblys gyvena ne 32, o 36 kvadratinių metrų patalpoje. To esą visiškai pakanka drambliui, kuris gyvena ne zoologijos sode, o turi galimybę išeiti pasivaikščioti į lauką.

"Normos apie 60 kvadratinių metrų skirtos ne cirkams, o zoologijos sodui. Aplinkosaugininkų pateikti skaičiai nerealūs - taip nebūna nė viename cirke", - "Šiaulių kraštui" sakė cirko vadybininkė.

"Tik tik tik laisvi, gyvūnai gražūs tik laisvi", - grodamas ukulėle ir dainuodamas piketuotojus užvedinėjo Kristupas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder