Klaipėdos autobusų parkas

Teismai dėl ekologiškų Klaipėdos autobusų baigėsi neįtikėtinai

2019-ųjų rudenį UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ su Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir ES finansinių fondų parama įsigijo 18 naujų autobusų, varomų suslėgtomis gamtinėmis dujomis ir atitinkančių EURO 6 ekologinį standartą. Tačiau klaipėdiečių džiaugsmą dėl švaresnio uostamiesčio oro ir komfortiško viešojo transporto netrukus aptemdė pirkimo dokumentus tikrinusi Centrinė projektų valdymo agentūra.

Nustačiusi galimus procedūrinius pažeidimus,  agentūra Klaipėdos miesto savivaldybei skyrė sankciją – pareikalavo grąžinti 10 proc. projekto lėšų. Tai yra virš 488 tūkst. eurų suma, prilygstanti kone dviem naujiems autobusams.

Pagrindine pažeidimų priežastimi tikrinanti institucija įvardino aplinkybes, jog techninėje specifikacijoje buvo numatyta, kad autobusas turi būti užvedamas „start/stop“ jungikliu bei naujos transporto priemonės rida negali viršyti 1000 kilometrų, kas vėliau, gamintojų prašymu, patikslinta formuluotėmis, jog autobusas turi būti užvedamas „start/stop“ jungikliu arba raktu, o naujos transporto priemonės rida negali viršyti 6000 kilometrų, kaip numato Lietuvoje galiojantys teisės aktai.

Nesutikdama nei su įvardintais pažeidimais, nei su skirtomis sankcijomis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ir Klaipėdos autobusų parkas kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą, kur pasiekė dalinę pergalę – sankcijų suma sumažinta perpus.

Tačiau toks sprendimas uostamiesčio bei autobusų parko vadovams nebuvo priimtinas, tad apskųstas aukštesnei instancijai, Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui. Visgi, teisėjų kolegijai šįkart neteko nagrinėti autobusų įsigijimo istorijos peripetijų – abi ginčo šalys teismui pranešė sutinkančios sudaryti taikos sutartį.

„Džiaugiuosi, kad pavyko rasti kompromisą ir Klaipėdos miestas išvengė finansinių nuostolių. Esu dėkingas, kad tikrinanti institucija išgirdo mūsų argumentus ir priėmė logišką bei racionalų sprendimą. Vertinant iš miesto ir klaipėdiečių pozicijos, tai geriausias sprendimas, koks galėjo būti“, - sakė Gintaras Neniškis, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius. 

Pagal teismo patvirtintą taikos sutartį, nė vienai šaliai nėra skirta jokių sankcijų. Ši teismo nutartis neskundžiama.

„Šis precedentas dar kartą akivaizdžiai įrodo, kad gyvename teisinėje valstybėje, kurioje teisingi ir adekvatūs argumentai, įrodant savo pozicijos pagrįstumą ir teisėtumą, yra išgirstami ir vertinami“, - sprendimą komentavo Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Uostamiesčio gatvėmis kursuojantys naujieji ekologiški MAN autobusai per metus į Klaipėdos orą išmeta 100 tonų mažiau teršalų nei dyzeliniai. Jų įsigijimo formalumus vykdė savivaldybei priklausanti bendrovė „Klaipėdos autobusų parkas“. 

„Esu dėkingas projektų valdymo agentūrai, kad ne tik teisminio ginčo metu gilinosi į mūsų pateikiamus argumentus bei faktus. Neįmanoma numatyti visų situacijų, kokios kyla vykdant didelės apimties tarptautinius pirkimus. Tai mūsų bendrovės istorijoje buvo didžiausias, sudėtingiausias projektas. Vykdėme jį maksimaliai rūpestingai, laikydamiesi įstatymų, ir galų gale konstatuota, jog viskas buvo padaryta teisingai ir tinkamai bei niekam nepadaryta žala“, - džiaugėsi Vaidas Ramanauskas, UAB „Klaipėdos autobusų parkas“ generalinis direktorius.

10 prailgintų ir 8 standartiniai žemagrindžiai autobusai įsigyti vykdant projektą „Klaipėdos miesto viešojo transporto atnaujinimas“, kuris buvo finansuojamas iš ES struktūrinių fondų bei Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos lėšų. Bendra autobusų įsigijimo ir jų techninio aptarnavimo paslaugų suma siekė 5,017 mln. eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder