Teplionei pasirinko renovuotą daugiabutį

Teplionei pasirinko renovuotą daugiabutį

Atšilus orams miesto pastatų sienos vėl "puošiasi" grafičių vaivorykštėmis. Kontrolieriai neslepia: geresniu oru padaugėja ir tepliotojų, todėl gyventojai, pastebėję išniekintą jų nuosavybę ar ant paviršių piešiančius asmenis, privalo kreiptis į policiją.

Ne vieno Liepojos gatve keliaujančio klaipėdiečio akį patraukė ant neseniai renovuoto pastato atsiradęs įspūdingo dydžio užrašas. Daugiabučio bendrijos "Lūgnė" pirmininkas Antanas Stropus neslepia: sienų nuvalyti neįmanoma, todėl reikės pirkti nepigius dažus ir jas perdažyti.

"Be abejo, pastebėję grafičius iškart kreipėmės į policiją. Vėliau sužinojome, kad buvome vienas iš 3 apipaišytų namų, tačiau vienintelis - renovuotas", - šnekėjo A. Stropus.

Vyras, jau 13 metų gyvenantis Liepojos gatvės 6 numeriu pažymėtame daugiabutyje, neatsimena, kad namo sienos būtų tapusios vandalų taikiniu.

Su namą atnaujinusiais statybininkais bendravęs vyras aiškino, jog perdažyti apipaišytas vietas kainuos mažiausiai 400 eurų, kadangi reikalingi specialūs dažai iš Vokietijos.

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys pastebi, kad tepliotojai suaktyvėja atšilus orams.

"Nuo gegužės mėnesio kaip tik pradėsime planinius tikrinimus. Stebėsime pastatus tiek centrinėje, tiek pietinėje miesto dalyje", - dėstė V. Valys.

Esą vandalai nesirenka, ant kurių pastatų paišyti: grafičių atsiranda ir ant apleistų griuvenų, ir ant naujų sienų. Neretai nusitaikoma ir į neseniai uždažytas vietas.

"Vien mūsų mieste atsiradusioms teplionėms valyti savivaldybė turėjo skirti nemažas sumas", - tvirtino vedėjas, pridūręs, jog kaip tik šiuo metu siūlomos ir specialios priemonės: paviršius perdažyti specialiais dažais. Esą tokias vietas būtų žymiai lengviau nuvalyti, o dažai iš flakonėlių nubyrėtų savaime. Teigiama, kad tai galėtų būti viena iš apsaugos priemonių.

"Tai yra tik pasiūlymas, nes visų grafitininkų neišgaudysi, o pastatų savininkai irgi nepatenkinti, kad terliones reikia uždažyti", - aiškino vedėjas, be visa ko pabrėžęs, kad netvarkant fasadų čia įsijungia ir Viešosios tvarkos skyrius, kuris gali nubausti už miesto taisyklių nesilaikymą.

Pabrėžiama, kad apie po nakties atsiradusius grafičius visų pirmiausia reikėtų pranešti policijai. Šiuo metu intensyviai šiuo klausimu dirbantys pareigūnai gali padėti surasti niekdarius, o iš jų būtų galima išsireikalauti atlyginti padarytą žalą.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Zigmas Turskis pabrėžė, kad tepliotojų ir teplionių skaičius išlieka daugmaž panašus, tačiau vis daugiau žmonių kreipiasi į policiją.

"Mes su Viešosios tvarkos skyriumi agituojame žmones, kad tuos dalykus reikia viešinti ir registruoti", - sakė "menininkų" darbelius tiriantis pareigūnas.

Anot viršininko, tyrėjų darbą apsunkina teisės aktai, grafitininkų veiklą priskiriantys nesunkiems nusižengimams.

"Tai apsunkina tyrimus, nes negalima taikyti procesinės prievartos priemonių", - aiškino Z. Turskis.

Esą puikus pavyzdys - Klaipėdoje teisti asmenys, miestą apipaišę užrašais "mer", "gin ov", ir kiti. Esą šie atsipirko tik baudomis, ir tai neatgrasė kitų niekdarių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder