Uostamiesčio bendruomenių reikalai - tik dėl varnelės?

Uostamiesčio bendruomenių reikalai - tik dėl varnelės?

Ne visi panikuoja dėl kol kas nesuvaldomo kronaviruso plitimo Lietuvoje. Daugelis stengiasi gyventi įprastą gyvenimą. Vienas iš Vitės bendruomenės vadovų Tomas Meškinis kelia klausimą - kam užpernai buvo įsteigta Bendruomeninių organizacijų taryba prie Klaipėdos miesto savivaldybės, jeigu ji iki šiol nieko neveikia?

Klaipėdos miesto savivaldybės bendruomeninių organizacijų tarybos nuostatai patvirtinti 2019 metų vasarį. Jos nariai yra ne tik bendruomenių, bet ir Savivaldybės administracijos, miesto Tarybos atstovai. Pirmininku, nepaisant vienos bendruomenės prieštaravimo, tapo miesto Tarybos narys Andrius Petraitis. Ji manė, kad juo turi tapti vienas iš bendruomenės atstovų, nes tik tokiu atveju imtųsi iniciatyvos, keltų tam tikrus klausimus. Viena iš versijų, esą pirmininku specialiai buvo paskirtas Tarybos narys, kad bendruomenių balsas nebūtų išgirstas. Esą taip žlugdomas tarybos darbas.

"Jau daugiau kaip metai ši taryba nieko neveikia. Nekeliama jokių bendruomenėms aktualių klausimų, neorganizuojami posėdžiai, nors kitose tarybose jie vyksta bent jau kas ketvirtį. Posėdis vyko tik tada, kai rinkome pirmininką ir pavaduotoją.

Laikantis įstatymų įkurta tokia taryba, popieriuje padėta varnelė, tačiau ji neveiksni. Jeigu mes dabar nekelsime klausimo, ji nedirbs ir kitais metais.

Pats tarybos rinkimas iš pradžių vyko negražiai, teko rinkti iš naujo, nes ne visos bendruomenės buvo informuotos apie galimybę siūlyti savo kandidatus", - sakė T. Meškinis, kurį į šios tarybos narius Vitės bendruomenės asociacija delegavo pernai.

Savivaldybės interneto svetainėje pateikti tik du minėtos tarybos posėdžių protokolai: 2019 09 14 ir 2020 02 11.

Kol kas tarybos neprireikė

Kitas šios Bendruomeninių organizacijų tarybos narys, deleguotas Klaipėdos senamiesčio gyventojų bendruomenės, Renaldas Kulikauskas, paklaustas ar iš tikrųjų minėta taryba nedirba, atsakė: "Kol kas nusiskundimų neturiu. Jeigu tarybos nariai inicijuotų kokių nors klausimų svarstymą, kuriems reikėtų Klaipėdos bendruomeninių organizacijų tarybos susirinkimo ir sprendimo, be abejo, susirinkimas įvyktų. Tačiau mes visus klausimus išsprendžiame seniūnaičių sueigose, Klaipėdos bendruomenių asociacijoje. Jeigu Tomas Meškinis kreipėsi ir susirinkimas nebuvo sušauktas, būtų netinkamas dalykas. Bet kaip tos tarybos narys būčiau matęs tokį siūlymą ir būtume neleidę pirmininkui nešaukti susirinkimo. Iki šiol tokių nusiskundimų negirdėjau."

R. Kulikauskas tikina, kad taryba turi savo reglamentą. Be abejo, COVID-19 šiek tiek pakoregavo visus susitikimus, bet su daugelio organizacijų atstovais buvo susitikta, rezultatai pasiekti ir kol kas, pasak jo, Bendruomeninių organizacijų tarybos neprireikė.

Paklaustas, su kokiu prašymu buvo kreiptasi į minėtą tarybą, T. Meškinis atsakė: "Nesikreipiau, kodėl turiu kreiptis, aš laukiu, kol taryba pradės vykdyti veiklą. Juk yra pirmininkas. Bent kartą per ketvirtį taryba turi susirinkti ir aptarti klausimus, kuriuos reikia svarstyti, pasirengti planus, ką mes žadame nuveikti kitais metais. Pirmininkas turi būti pats aktyvus, o ne jį privalo kažkas stumti. Mūsų taryba gali pareikšti savo nuomonę miesto Tarybos svarstomais klausimais, kurie svarbūs bendruomenėms, nors ji būtų tik patariamojo pobūdžio. Kur mes galime ją išsakyti, jeigu posėdžiai nevyksta? Ar taip taryba atstovauja bendruomenėms?"

"Nesvarstome nesančių klausimų"

"Paskutinį kartą rinkomės vasarį. Vienas iš klausimų buvo deleguoti keturis bendruomenių atstovus į dalyvaujamojo biudžeto (žmonės patys teiks pasiūlymus, kokiems darbams turi būti paskirstyti pinigai) parengiamąją grupę. Jau kreipiausi į Savivaldybės administraciją. Ji turi mus informuoti, kada galėsime siūlyti savo atstovus. Kol negavome oficialaus užklausimo, tol negalime to siūlyti. Kai tik jį gausime, tada ir rinksimės.

Keliamas keistas klausimas, kodėl mes nesvarstome nesančių klausimų. Jų nepateikė nei pats T. Meškinis, nei kitų bendruomenių atstovai. Klausimus deleguoja arba patys nariai, arba Savivaldybės administracija. Kiek jų buvo deleguota, tiek ir svarstėme. Susitarimo, kad posėdžiai vyktų kas ketvirtį, neturime. Dirbame pagal darbotvarkės klausimus. Be to, dabar COVID-19 laikotarpis", - sakė A. Petraitis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder