Valdininkai mažins mokinių skaičių klasėse, tačiau yra viena problema

Valdininkai mažins mokinių skaičių klasėse, tačiau yra viena problema

Švietimas taps Klaipėdos miesto prioritetu. Mokytojų etatų didinimas, rekonstruojami darželiai, mažėjančios mokinių grupės klasėse - tai per ateinančius 4-erius metus užsimojo įgyvendinti uostamiesčio politikai. Kaip jie tai ketina padaryti?

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto savivaldybėje buvo pristatytos prioritetinės veiklos kryptys, į kurias ateinančius 4 metus turėtų orientuotis miesto politikai ir valdininkai. Tiesa, jas kitą savaitę dar turės patvirtinti miesto tarybos nariai.

Džiaugiasi dėmesiu švietimui

Prioritetinių veiklos sričių sąraše nemenkas dėmesys skiriamas ir miesto švietimui.

"Švietimas - labai svarbi sritis, kuriai skiriama išties nemažai pinigų, nemažas piliečių ratas joje ir sukasi - vien Klaipėdos mokyklose mokosi 27-28 tūkst. moksleivių.

Praėjusią (miesto tarybos, - aut. past.) kadenciją didesnis dėmesys buvo sutelktas į sporto infrastruktūros sutvarkymą. Kai mes mėginome palyginti, kiek buvo investuojama į kompiuterizuotų ir virtualių klasių įrengimą, tai tas investicijų santykis buvo labai stiprus sporto naudai", - žurnalistams kalbėjo Klaipėdos bendruomenių asociacijos vadovas Renaldas Kulikauskas.

Daugės mokytojų ir psichologų

"Švietimo sistemos plėtojimas - vienas svarbiausių prioritetų, kuriuos užsibrėžė įgyvendinti valdančioji dauguma savo programoje. Siekiama ikimokyklinio ugdymo ir bendrojo ugdymo paslaugų prieinamumo", - kalbėjo Prioritetus pristačiusi Strateginio planavimo skyriaus vedėja Indrė Butenienė.

SUSIRŪPINIMAS. Indė Butenienė susirūpinusi pareiškė, kad šiuo metu šeimos psichologinės pagalbos laukia net 2-3 mėnesius | Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Ji kalbėjo, kad norima didinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo pedagogų, dirbančių vienoje grupėje, etatų skaičių nuo 1,6 iki 2.

"Tai yra tam, kad vienu metu auklėtojos galėtų efektyviau ir daugiau skirti dėmesio vaikams", - kalbėjo I. Butenienė.

Strateginio planavimo skyriaus vedėja aiškino, kad užsibrėžtas tikslas pagerinti ir psichologinės pagalbos prieinamumą vaikams, turintiems elgesio sutrikimų.

"Vaikų, turinčių elgesio sutrikimų, daugėja. Yra siekiama įvesti papildomus psichologų, kurie dirbtų su šiais vaikais, etatus Klaipėdos pedagoginėje psichologinėje tarnyboje. Bus papildomi 8 etatai. Reikia teikti šią paslaugą efektyviau, nes šiuo metu šeimoms tenka laukti 2-3 mėnesius, kol psichologas gali suteikti pagalbą. Įsteigus šiuos etatus, tai įvyktų daug greičiau", - dėstė I. Butenienė.

Ji aiškino, kad Savivaldybė yra užsibrėžusi rekonstruoti lopšelį-darželį "Svirpliukas", įrengti ikimokyklinio ugdymo įstaigą Tauralaukyje, kur šiuo metu įsikūrusi Tauralaukio progimnazija.

"Kita siekiamybė - renovuoti ne mažiau kaip 6 ikimokyklinio ugdymo pastatus", - tikslą įvardijo I. Butenienė.

Klasėse mažės mokinių

Specialistė aiškino, kad tiek bendrojo lavinimo, tiek ikimokyklinio ugdymo įstaigose klasėse ir grupėse turėtų sumažėti mokinių. Tam bus parengtas planas.

"Siekiama, kad vaikai gautų kokybiškesnį ugdymą. Norima, kad pedagogai dirbtų su mažesniu skaičiumi vaikų. Tad siekiame parengti planą ir jį įgyvendinti per kadenciją", - kalbėjo ji.

Bendrojo lavinimo mokyklose taip pat norima įrengti 40 išmaniųjų klasių. Jau šiais metais tokių turėtų atsirasti 10. 

I. Butenienė priminė, kad šiaurinėje miesto dalyje bus pastatyta nauja mokykla. Jos statybos jau prasidėjo.

Ieškos priemonių

Miesto tarybos narys Saulius Budinas Tarybos kolegijos posėdžio metu  išreiškė abejonę dėl vaikų skaičiaus klasėse ir grupėse mažinimo. Anot jo, jei yra užsibrėžtas toks tikslas, Savivaldybė turėtų planuoti statyti daugiau naujų mokyklų ir darželių.

ABEJONĖ. Buvęs savivaldybės administracijos direktorius, tarybos narys Saulius Budinas teigia abejojantis, ar pavyks sumažinti vaikų skaičių grupėse ir klasėse | Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Nei centrinėje, nei šiaurinėje miesto dalyse mes šiuo metu negalime patenkinti vietų poreikio, o jau kalbame apie tai, kad dar mažinsime grupes ir klases", - kalbėjo jis.

Tačiau tarybos narė, buvusi mero V. Grubliausko pavaduotoja Judita Simonavičiūtė aiškino, kad priemonių, kaip sumažinti mokinių skaičių klasėse ir taip užtikrinti geresnę mokymo kokybę, reikia ieškoti, tačiau tokį tikslą įgyvendinti galima.

"Aš manau, kad tai yra kokybės elementas. Mes turėtume siekti jo. Kaip mes tai pasieksime - čia jau kitas klausimas.

Turime iš rajono labai nemažai vaikų. Kyla klausimas, kaip elgsimės su šiais vaikais. Dabar jie užpildo mūsų darželius ir mokyklas, mes tikrai ne prieš, tačiau siekti kokybės mažinant vaikų skaičių galimybės yra", - teigė J. Simonavičiūtė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder