Senajame turguje nuo pat ryto buvo juntama Velykinė atmosfera. Prekybininkai siūlė ne tik įprastų daržovių įsigyti, bet ir sužaliavusių berželių, sudaigintos žolės namams papuošti. Ypač daug mugėje buvo velykinių margučių, išmargintų įvairiausiomis technikomis: ir tradicinių žolynais, svogūnų lukštais dažytų, vašku margintų, ir dažais ištapytų, dekupažo technika dekoruotų. Margučių kaina svyravo nuo 1 iki 1,5 Eur. Vieni jų - tikri, valgomi, kiti - suvenyriniai, pagaminti iš medžio. O atskirti ne taip ir paprasta.
Ponia Daiva siūlė Velykoms įsigyti dekupažo technika išmargintų kiaušinių, kurie atrodė tarsi marmuriniai: "Nemoku piešti, todėl renkuosi dekupažo techniką, po to kiaušinius storai nulakuoju", - sakė prekybininkė ir pažadėjo, kad kiaušinis bus pats stipriausias. "Mano kiaušinius pakietina ne lakas, jie - mediniai", - nusijuokė prekybininkė.
Ponia Vilija "Zuikio mugę" papuošė nuostabiomis velykines kompozicijas: pintus krepšelius, kuriuose ant samanų puikavosi dekupažo technika servetėlėmis, bei išraižytu medžiu dekoruoti kiaušiniai.
Auksarankė Jolanta savo prekystalį nuklojo rankų darbo puošmenomis: iš karoliukų suvertais vėriniais, auskarais, apyrankėmis ir sagėmis, papuošė siūlais dekoruotais kiaušiniais. "Siuvu, mezgu, iš karoliukų veriu jau labai seniai užsiimu, tačiau daugiausia rankdarbius kuriu artimiesiems, draugams, parduodu internetu. Turgelyje pirmą kartą dalyvavau prieš Kalėdas ir dabar", - sakė pašnekovė.
Rūta ir Andrius į turgelį atvežė gėrybių Velykiniam stalui naminės duonos, garšvų, pušų giros, natūralių saldumynų be cukraus bei rankų darbo maišelių gėrybėms sudėti, meniškų sapnų gaudyklių.
"Gyvename Šilalės rajone, vienkiemyje tarp miškų. Stengiamės viską daryti ne kuo daugiau, o kuo geriau. Nesvarbu, ką darome: ar duoną kepame, ar girą iš spygliuočių. Renkame laukinius augalus: garšvas, dilgėles. Šiandien dilgėlių neturime, bet kitąsyk atvešime. Daiginame įvairius daigelius, laukiame kol salotos sudygs. Kiekvieną savaitgalį atvešime vis daugiau žalėsių, daržovių, vaisių. Viską auginame natūraliai, be trąšų, be pesticidų, mulčiuotoje žemėje. Esame tik pradedantys prekybininkai. Trečią ar ketvirtą kartą į turgų atvykstame, bet būsime dažniau", - žadėjo Rūta.
"Kol nėra šviežių žalumynų labai sveikai ir organizmui naudinga vartoti fermentuotas arba raugintas daržoves. Raugti galima visas daržoves, kurios turi lapus", - teigė Vaida, prekiaujanti "Zuikio mugėje" raugintais burokėliais, moliūgais, morkomis, kopūstais, rankų darbo prieskoninių žolelių mišiniais be druskos, džiovintomis daržovėmis, sirupu nuo kosulio bei uogienėmis, išvirtomis iš įvairiausių uogų, vaisių, daržovių, o greta stovėjęs vyrukas siūlė racioną papildyti įvairiomis sėklomis, daigintais grikiais, be jokių chemikalų džiovintais vaisiais.
Rašyti komentarą