Vilniuje nusileido dar viena apsaugos priemonių siunta

Vilniuje nusileido dar viena apsaugos priemonių siunta

Balandžio 17 d., apie vidurdienį, Vilniaus oro uoste nusileido orlaivis, atgabenęs medicininių apsaugos priemonių krovinį iš Kinijos. Tai jau antras per pastarąją savaitę Krašto apsaugos ministerijos ir Lietuvos kariuomenės per karinių pervežimų bendradarbiavimo platformą užsakyto orlaivio „Boeing 747F“ skrydis į Lietuvą.

Karinio Europos judėjimo koordinavimo centro paslaugomis (angl. Movement Coordination Centre Europe, MCCE) ministerija pasinaudojo, gavusi prašymą iš Susisiekimo ministerijos.

„Esant didžiuliam civilinių orlaivių trūkumui, pasinaudojome karinių pervežimų bendradarbiavimo platforma ir antrą kartą orlaivį „Boeing 747F“ užsakėme pasinaudodami karinio Europos judėjimo koordinavimo centro paslaugomis. Tai NATO ir Europos Sąjungos šalių karinio bendradarbiavimo mechanizmas, leidžiantis dalyvaujančioms šalims efektyviai išnaudoti turimus pajėgumus, pirmiausiai, karių ir karinių krovinių pervežimams. Esant civilinių transporto orlaivių trūkumui rinkoje, mes nusprendėme šį mechanizmą panaudoti humanitariniams, Covid-19 pandemijos suvaldymo tikslams, taip prisidėdami prie kovos su Covid-19 pandemija. Be to, tai dar vienas pavyzdys, kaip NATO ir ES prisideda prie mūsų visų saugumo net ir taikos metu”, - sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Pirmą kartą Liuksemburgui priklausantis orlaivis „Boeing 747F“ su medicininėmis apsaugos priemonėmis Vilniuje nusileido šv. Velykų rytą, balandžio 12 d.

Europos judėjimo koordinavimo centras – tai NATO ir Europos Sąjungos šalių karinio bendradarbiavimo mechanizmas, leidžiantis dalyvaujančioms šalims efektyviai išnaudoti turimus pajėgumus, pirmiausia gabenant karius ir karinius krovinius. Lietuva prie karinio Europos judėjimo koordinavimo centro prisijungė 2015 metais. Iš viso šio centro veikloje šiuo metu dalyvauja 28 NATO ir Europos Sąjungos valstybės, jos tarpusavyje dalijasi turimais karinių pervežimų pajėgumais.

Karinių gabenimo oru pajėgumų pasitelkimas medicininių apsaugos priemonių atsigabenimui į Lietuvą – tai dar vienas krašto apsaugos sistemos indėlis į bendrą mūsų valstybės kovą su Covid-19 pandemija. Lietuvos kariai nuo pat karantino pradžios talkina Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistams oro uostuose ir Klaipėdos jūrų uoste, kartu su Valstybinės sienos apsaugos pareigūnais kontroliuoja atvykstančiųjų srautus Lietuvos pasienyje. Taip pat keliasdešimt karo policininkų prisijungė prie miestuose patruliuojančių ir viešąją tvarką užtikrinančių policininkų, buvo organizuoti trys karinių oro pajėgų orlaivio „Spartan“ skrydžiai, skirti medicininiams kroviniams ir užsienyje užstrigusiems Lietuvos piliečiams parskraidinti.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder