Dėl Kauno žudynių teisiami pareigūnai pamiršo pasirūpinti advokatais

Dėl Kauno žudynių teisiami pareigūnai pamiršo pasirūpinti advokatais

Vilniaus 1-asis apylinkės teismas penktadienį pradėjo aiškintis, ar Policijos departamento ir Kriminalinės biuro pareigūnai galėjo užkirsti kelią Kauno žudynėms ir išsaugoti teisėjo Jono Furmanavičiaus bei Drąsiaus Kedžio sugyventinės sesers Violetos Naruševičienės gyvybes.

Prieš teismą stojo buvęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas, buvęs Kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotojas Tomas Ulpis, to paties biuro Nusikaltimų tyrimo 1-osios valdybos 1-ojo skyriaus viršininkas Emilijus Damukaitis bei operatyvininkai Dariušas Sinkevičius ir Vitalis Vitkovskis.

Jiems pateikti kaltinimai dėl tarnybos pareigų neatlikimo, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumento suklastojimo bei disponavimo juo. Vis dėlto pradėti nagrinėti bylos iš esmės penktadienį nepavyko, rašo lrytas.lt. Teisme paaiškėjo, kad net trys iš penkių teisiamųjų neturi advokatų. V. Vitkovskio gynėjas serga, o E. Damukaitis ir T. Ulpis jų iki šiol negali susirasti.

Kitas teismo posėdis numatytas lapkričio pabaigoje.

Liudyti šioje byloje yra kviečiama nemažai aukštų pareigūnų, tarp jų ir buvęs policijos vadovas Vizgirdas Telyčėnas, taip pat žurnalistas Virginijus Gaivenis, kuris savo laidoje pirmasis parodė itin svarbiu liudytoju tapusio Mindaugo Žalimo pasakojimą.

„Tai susidorojimas su manimi", - po trumpo teismo posėdžio žurnalistams sakė V. Račkauskas. Anot jo, susidoroti su juo nori tie, su kuriais jis daug metų kovojo - nusikaltėliai.

Vėliau V. Račkauskas žada įvardinti ir šių žmonių pavardes.

Buvusiems ir esamiems pareigūnams gali grėsti laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Šis ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pernai lapkričio 4 d., kai dviejų žmonių nužudymu įtariamo Drąsiaus Kedžio draugas M. Žalimas nusprendė prabilti apie tai, kas jam yra žinoma žudynių byloje bei, kokia buvo aukštų pareigūnų reakcija į gautą informaciją, jog D.Kedys planuoja nusikaltimus.

Tyrimas buvo pradėtas Kauno rajono apylinkės prokuratūroje ir tuoj pat perduotas tyrimo organizavimui Generalinei prokuratūrai.

Tyrimą atliko pareigūnų grupė, sudaryta iš Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokurorų, Policijos departamento prie Imuniteto valdybos ir Specialiųjų tyrimų tarnybos tyrėjų.

M. Žalimas žurnalistams, vėliau ir tyrėjams, teigė, kad D. Kedys buvo suplanavęs nužudyti šešis žmones - buvusią savo sugyventinę Laimutę Stankūnaitę, jos seserį V. Naruševičienę, Kauno apygardos teismo teisėją J. Furmanavičių, verslininką Andrių Ūsą, tuometinį Kauno apygardos teismo, kuriame dirbo jo sesuo Neringa Venckienė, pirmininką Albertą Milinį bei Kauno nusikalstamos Agurko grupuotės lyderį Saulių Velečką.

Keturis žmones planuota nužudyti tą pačią dieną, du kiek vėliau, kai aistros dėl žmogžudysčių aprims.

Anot M. Žalimo, žudyti D. Kedį skatino jo sesuo N. Venckienė, o pasislėpimo planą garliaviškis kūrė kartu su geru draugu Raimundu Ivanausku bei jo sugyventine Egle Barauskaite.

Liudytojas teigia, kad apie D. Kedžio pasiruošimą žmogžudystėms jis informavo V. Račkauską ir T. Ulpį, tačiau šie nesiėmė reikiamų priemonių nusikaltimui užkirsti kelią.

Kad J. Furmanavičių ir V. Naruševičienę 2009 m. spalio 5 d. nužudė D. Kedys prokurorai neabejoja, tačiau kadangi vyras pats buvo rastas negyvas 2010 m. balandžio 17 d., tyrimas jo atžvilgiu nutrauktas.

Dėl padėjimo D. Kedžiui nužudyti du žmones prieš teismą stos tik R. Ivanauskas su savo gyvenimo drauge.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder