Dėl susirinkimų tvarkos pažeidimo teisiamas prof. Povilas Gylys

Dėl susirinkimų tvarkos pažeidimo teisiamas prof. Povilas Gylys

Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas pirmadienio rytą pradėjo nagrinėti Nepartinio demokratinio judėjimo (NDJ) pirmininko prof. Povilo Gylio bylą dėl susirinkimų tvarkos pažeidimo.

P. Gylio advokatas Julius Jasaitis paprašė liudytojais iškviesti Vilniaus vicemerą Romą Adomavičių, Seimo narį Naglį Puteikį, su kuriais vestos derybos dėl mitingų rengimo, ir Tautos ateities forumo lyderį Algimantą Matulevičių. Teismas šiuos prašymus patenkino.

Pirmadienio posėdyje parodymus davė P. Gylys. Jis teigė palaikęs mitingo idėją, bet jo neorganizavęs, buvęs pakviestas kitų protesto organizatorių.

"Viskas vyko taikiai, ypač Konstitucijos rėmuose", - teisme pareiškė prof. P. Gylys. 

Kad mitingui nebuvo gauta leidimo, P. Gylys teigė supratęs atvykęs į S. Daukanto aikštę. Esą dėl leidimo mitingui su Vilniaus vicemeru R. Adomavičiumi, kuris tam nematė problemų, tarėsi parlamentarai Aurelija Stancikienė ir N. Puteikis. Pastarasis protesto išvakarėse į savivaldybę atvyko paimti leidimo dėl mitingo, bet savivaldybė jau nebedirbo, tad jo taip ir negavo.

Pirmadienio posėdyje P. Gylio prašymu buvo apklaustas visuomenininkas Darius Kuolys.

"Profesorių P. Gylį pakviečiau moderuoti šį mitingą po to, kai Romualdas Ozolas pasakė, kad šio mitingo moderuoti negalės. Tai iš esmės esu kaltas dėl profesoriaus P. Gylio patraukimo į šį teismą", - teisme kalbėjo liudytojas. Jis aiškino, kad šiuo atveju "moderuoti" reiškė renginyje tarti įvadinį žodį, pristatyti pašnekovus, pabaigti renginį.

D. Kuolys aiškino, kad gegužės 17 d. mitingas, sueiga ir eisena kilo kaip spontaniška reakcija į ribas peržengusį valdžios smurtą, pavartotą prieš Garliavos žmones, kai Laimutei Stankūnaitei buvo perduota jos dukra.

Visuomenininkas kalbėjo buvęs policijos pareigūnų apklaustas ir paliudijęs, kad P. Gylys nebuvęs protesto akcijos organizatorius. Pasak D. Kuolio, protesto vieta ir laikas buvo suderinti su R. Adomavičiumi, dėl to protestuotojai manė, kad veikia teisėtai. D. Kuoliui jokia byla dėl šio protesto neiškelta.

Po teismo posėdžio P. Gylys žurnalistams sakė, kad apskritai šio proceso, jeigu šalis būtų demokratiška, neturėtų būti.

"Piliečiai turi teisę reikšti savo nuomonę, protestuoti", - sakė NDJ pirmininkas.

Jis taip pat manė, kad teismo sprendimui gali turėti įtakos vadinamojo signatarų teismo baigtis, kur mitingą prie Seimo surengusiems visuomenininkams Alvydui Medalinskui, R. Ozolui ir Bronislovui Genzeliui grėsė administracinė atsakomybė už Susirinkimų įstatymo nuostatų pažeidimą, tačiau ši byla buvo nutraukta.

"Mes teismui pateikėme šitą sprendimą ir, manau, kad tai yra geras pagrindas, argumentas mūsų naudai", - kalbėjo profesorius.

P. Gyliui gresia bauda nuo 500 iki 2 tūkst. litų arba administracinis areštas iki 30 parų arba bauda nuo 100 iki 500 litų.

Kitas teismo posėdis numatytas liepos 24-ąją. Jame turėtų būti apklausti liudytojai bei peržiūrėti vaizdo įrašai.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder