"Gruzinų siaubas" Akela sulaikė dar tris nelegalus

"Gruzinų siaubas" Akela sulaikė dar tris nelegalus

Vokiečių aviganė Akela net 6 kilometrus sekė trijų gruzinų nelegalų, neteisėtai atėjusių iš Baltarusijos, pėdsakais. Vedami penkerių metų šuns pasieniečiai pažeidėjus prisivijo ir sulaikė. Akela gali būti vadinama gruzinų nelegalų siaubu, nes taip juos suseka ne pirmą kartą.

Sekmadienį ties Vilniaus rajono Pukštėnų kaimu patruliavę Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Lavoriškių užkardos pasieniečiai ant kontrolinės pėdsakų juostos pastebėjo kelių žmonių avalynės įspaudus. Pažeidėjai per sieną į Lietuvą atėjo iš Baltarusijos.

Sekti pėdsakais į įvykio vietą atvykęs pasienietis kinologas nurodė savo tarnybiniam šuniui vokiečių aviganei Akelai. Patyrusi pėdsekė pasieniečius iškart pradėjo vesti į Lietuvos gilumą. Šuo užtikrintai miškingomis vietovėmis sekė net 6 kilometrus iki Vilniaus rajono Puntuzų kaimo. Čia paskui vokiečių aviganę vos spėję eiti pasieniečiai prisivijo tris vyrus.

Išvydusi atsivejančią ir grėsmingai lojančią vokiečių aviganę trijulė bėgti nė nebandė. Paaiškėjo, kad tokį kelią Akela sekė nelegalų gruzinų, kuriuos pasieniečiai sulaikė, pėdsakais. VSAT pareigūnams nelegalai pateikė Gruzijos piliečių pasus, išduotus 26-erių ir dviem 33 metų vyrams. Dokumentuose nebuvo Šengeno vizų, suteikiančių teisę užsieniečiams legaliai atvykti ir teisėtai būti bendrijos erdvėje.

VSAT Vilniaus rinktinės pareigūnai dėl neteisėto valstybės sienos perėjimo pradėjo ikiteisminį tyrimą. Gruzinai uždaryti į areštinę.

Šiemet Lietuvos VSAT pareigūnai iš viso sulaikė 57 nelegalus iš Gruzijos.

Vokiečių aviganė Akela tokius pėdsekystės sugebėjimus gaudant gruzinus demonstruoja ne pirmą kartą. Pernai ji pasižymėjo mažiausiai trijose panašiose sulaikymo operacijose.

Birželį šis pasieniečių šuo keturis nelegalus iš Gruzijos persekiojo 5 kilometrus. Vilniaus rajono Beržytės kaimo prieigose aptikus pažeidėjų iš Baltarusijos į Lietuvą pėdsakus Akela sparčiu tempu jais sekė pievomis, mišku, vietiniais keliukais. Po ilgo persekiojimo vokiečių aviganė gruzinus prisivijo Mostiškių kaimo prieigose. Nelegalai buvo sulaikyti.

Balandžio pabaigoje Lavoriškių punkto prieigose irgi buvo aptikti įtartini pėdsakai iš Baltarusijos į Lietuvą. Juos užuodusi Akela VSAT pareigūnus vedė apie kilometrą. Ties Pamiškių kaimu Akela prisivijo, o pasieniečiai sulaikė tris gruzinus nelegalus iš Gruzijos.

Vasario pabaigoje šis šuo pasižymėjo, kai Lavoriškių užkardos patruliai netoli Vilniaus rajone veikiančio Lavoriškių punkto aptiko dviejų asmenų pėdsakus iš Baltarusijos. Akela pasieniečius iškart nuvedė į Lietuvos gilumą. Persekiojimas ilgai netruko – už kelių šimtų metrų nuo sienos šuo prisivijo du nelegalus iš Gruzijos.

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder