Kaliniai šantažuoja krauju

Kaliniai šantažuoja krauju

Įvairiose šalies įkalinimo įstaigose nuo rugsėjo 1-osios bado streiką paskelbę nuteistieji baigiantis praėjusiai savaitei griebėsi kraštutinių priemonių - ėmė masiškai žalotis. Kalėjimų departamento duomenimis, nė vieno susižalojusiųjų gyvybei pavojus negresia.

Nuteistųjų kraujas liejosi Vilniaus, Marijampolės ir Kybartų pataisos namuose. Kalėjimų departamento atstovės spaudai Karolinos Frolovienės duomenimis, Vilniaus pataisos namuose penktadienio vakarą susižalojo 18, o Marijampolėje - 8 nuteistieji. Sostinės medikai vos spėjo suktis teikdami pagalbą susižalojusiems Vilniaus pataisos namų gyventojams. Suteikus būtinąją medicinos pagalbą visi jie dar tą patį vakarą grąžinti atgal į pataisos namus. Iš 8 asmenų, penktadienį susižalojusių Marijampolės pataisos namuose, į ligoninę buvo pristatytas vienas. Jis į gydymo įstaigą buvo paguldytas stebėti, o vakar grąžintas atgal į pataisos namus. Nors vyras tikina susižalojęs pats, neatmetama, kad jis buvo sužalotas per konfliktą su kitu nuteistuoju. Dar 11 asmenų Marijampolės pataisos namuose aštriais daiktais susižalojo sekmadienį. Visiems jiems medicinos pagalba suteikta vietoje. Kybartų pataisos namuose ketvirtadienį susižalojo 4 nuteistieji, jų vežti į gydymo įstaigą taip pat neprireikė.

Badaujantys ir save žalojantys kaliniai tokiais būdais maištauja prieš naująją Bausmių vykdymo kodekso redakciją, kurioje numatyti keli bausmių vykdymo sistemos pokyčiai. Nuteistųjų netenkina rugsėjo 1-ąją įsigaliojęs draudimas rūkyti kamerų tipo patalpose, į kurias laikinai patenkama nusižengus taisyklėms. Kalinius piktina ir tai, kad nuo ateinančių metų balandžio 1-osios ilgalaikiuose pasimatymuose jie negalės pasimatyti su vaikais. Pabendrauti su atžalomis nuteistieji galės tik per trumpalaikius pasimatymus. Nuo ateinančių metų balandžio 1-osios bus ribojama ir suma, už kurią nuteistieji galės apsipirkti įkalinimo įstaigos parduotuvėje. Priklausomai nuo elgesio ir gautų nuobaudų čia jie galės išleisti nuo 70 iki 150 eurų per mėnesį.

Pasak K.Frolovienės, pirmadienį bado akcijoje tebedalyvavo apie 2 tūkst. nuteistųjų. Iš viso šalies įkalinimo įstaigose bausmes šiuo metu atlieka beveik 7 tūkst. asmenų. „Bado akcijoje dalyvaujantys asmenys atsisako valdiško maisto, - sakė K.Frolovienė „Vakaro žinioms“. - Didžioji dalis jų nevalgo tik valgykloje patiekiamo maisto, bet apsiperka pataisos namų parduotuvėje. Nedidelė dalis nuteistųjų deklaruoja išvis nevalgantys jokio maisto.“

Daugiausiai badaujančiųjų, apie 500, pirmadienio duomenimis, buvo Alytaus pataisos namuose. Bado akcijos dalyviai šioje įstaigoje sudaro beveik pusę čia laikomų nuteistųjų. Įvertinusios gautus nuteistųjų pareiškimus, laisvės atėmimo vietų įstaigos mažina maisto gamybą, o porcijų perteklių dalija įvairioms socialinėms įstaigoms - senelių globos namams, specialiosioms vaikų mokykloms, nakvynės namams.

Pas protestuojančius kalinius vakar vėl išsiruošė Kalėjimų departamento ir Teisingumo ministerijos atstovai, kurie tęs dar liepą pradėtas konsultacijas ir mėgins išaiškinti, kad bausmių vykdymo sistemos pokyčiai nuteistiesiems yra net parankesni nei iki šiol galiojusi sistema.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder