Naktiniai klubai: prostitucija ir mokesčių vengimas

Naktiniai klubai: prostitucija ir mokesčių vengimas

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo valdybos (VPK KPONTV) ir Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) pareigūnai baigė ikiteisminį tyrimą dėl organizavimo ir vadovavimo prostitucijai, pelnymosi iš kitų asmenų prostitucijos Klaipėdoje ir Vilniuje veikusiuose naktiniuose klubuose.

Didelės apimties tyrimas atliktas, bendradarbiaujant su Lietuvos kriminalinės policijos biuru (LKPB) ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Klaipėdos apygardos valdyba.

Įtariama, kad organizuotos grupės nariai organizavo ir vadovavo prostitucijai, pelnėsi iš kitų asmenų prostitucijos, pasisavino didelės vertės turtą, legalizavo nusikalstamu būdu gautą turtą bei įvykdė kitus nusikaltimus finansų sistemai. Lietuvos valstybei galėjo būti padaryta apie 600 000 Eur turtinė žala.

Gauta duomenų, kad klubų neteisėta veikla buvo maskuojama teisėtai veikiančiomis uždarosiomis akcinėmis bendrovėmis. Į nusikalstamą veiklą buvo įtraukti praktiškai visi bendrovių darbuotojai – steigėjai, vadovai, vadybininkai, administratoriai, barmenės, apsaugininkai, šokėjos.

Tyrimo metu nustatyta, kad seksualinių paslaugų kaina siekdavo iki 290 Eur (1000 Lt) už valandą. Pinigus surinkdavo administratorės. Visos gautos pajamos buvo paskirstomos tarp grupuotės narių klubų vadovo nustatyta tvarka.

Tyrimo realizavimo operacija buvo atlikta 2013 m. gegužės mėn. viduryje. Joje dalyvavo gausios teisėsaugos pajėgos. Klubų patalpose buvo sulaikytos administratorės, apsaugos darbuotojai, barmenės, prostitutės bei jų klientai. Aptikti kasose neužfiksuoti grynieji, „juodoji buhalterija“, mobiliojo ryšio telefonai bei kiti įkalčiai.

Tyrimo metu atliktos didelio kiekio objektų apžiūros, ūkio subjektų finansinis tyrimas, apklausta 140 liudytojų, iš jų – 85 šokėjos (dalis iš jų teikė seksualines paslaugas), bei 20 asmenų, pasinaudojusių prostitučių paslaugomis. Bylos medžiagą sudaro 54 tomai.

Baudžiamojon atsakomybėn už didelės vertės turto pasisavinimą, nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą, neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ar turtą pateikimą, apgaulingą apskaitos tvarkymą, pelnymąsi iš kitų asmenų prostitucijos bei organizavimą ir vadovavimą prostitucijai organizuotoje grupėje patraukta 10 asmenų ir 3 ūkio subjektai.

Įtariama, kad bendrovės darbuotojos, įdarbintos šokėjomis, stilistėmis, choreografėmis, barmenėmis, padavėjomis, už klientams suteiktas paslaugas (bendravimo, striptizo šokių, privačių šokių, intymias) gavo beveik 640 000 Eur atlygio. Taip pat įtariama, kad bendrovės gavo apie 1,09 mln. Eur pajamų.

Baudžiamajame procese pareikštas apie 600 000 Eur civilinis ieškinys už neapskaitytus, nedeklaruotus bei nesumokėtus mokesčius ir įmokas.

Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKTS prokuroro ir teismų laikinai apribotos 9 įtariamųjų (fizinių ir juridinių asmenų) nuosavybės teisės į kilnojamąjį ir nekilnojamąjį turtą bei lėšas (namai, butai, žemės sklypai Vilniuje, Klaipėdoje, Klaipėdos r., Alytaus r., pinigai, automobiliai) – vertė apie 670 000 Eur.

Dar 2 ikiteisminiai tyrimai dviejų asmenų (klubo administratorės ir vadybininko) atžvilgiu atskirti iš pagrindinės bylos ir užbaigti 2015 m. spalio bei gruodžio mėn. atitinkamai. Už sąvadavimą ir pelnymąsi iš kitų asmenų prostitucijos organizuotoje grupėje administratorei paskirta 1 883 Eur bauda, vadybininkui – 1 355 Eur bauda.

Už didelės vertės turto pasisavinimą numatytas laisvės atėmimas iki 10 metų.

Už pelnymąsi iš kitų asmenų prostitucijos baudžiama bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki 6 metų.

Už nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimą numatyta bauda arba laisvės atėmimas iki 7 metų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder