Grilio meistras Svetlauskas – apie karių kasdienybę ir mitybą: „Pradedi vertinti kiekvieną kąsnį“
Šį šeštadienio vakarą žiūrovų laukia tikrais įvykiais paremta karo drama „12 stipriausių“. Tai – pasakojimas apie pirmąją amerikiečių specialiųjų pajėgų grupę, išsiųstą į Afganistaną iškart po rugsėjo 11-osios teroro išpuolių.
Dvylikai karių tenka beveik neįmanoma misija – kartu su vietiniais Šiaurės Aljanso sąjungininkais įveikti Talibano pajėgas sudėtingose ir atšiauriose kalnų vietovėse. Čia karas atrodo kitaip: karių laukia ne tankai ar moderni technika, o arkliai, siauri kalnų takai ir nuolatinis pavojus.
„Karys išeina į karą tam, kad rastų kelią namo – būtent tai puikiai atsispindi šio šeštadienio filme. Jis kupinas įtampos, bet jo šerdis slypi ne mūšio lauke – ji namuose, kur laukia šeima, gausus stalas, Kalėdos... Man ši juosta labai patiko – esu karo filmų mėgėja, o faktas, kad ši istorija tikra, paliečia dar labiau“, – pasakos V. Poderytė-Bernatavičė.
Įkvėpti šios kino juostos, laidos vedėjai kvies žiūrovus į kulinarinę kelionę, kurios pagrindiniu simboliu taps… kalakutas.
Filme amerikiečių kariai leidžiasi į misiją po rugsėjo 11-osios, tikėdamiesi spėti grįžti namo iki Kalėdų, todėl ir Vaidos bei Tado parinktas patiekalas – kalakutas, įdarytas moliūgais, džiovintais vaisiais ir riešutais – skambės kaip tikras artėjančių švenčių pažadas.
O kodėl būtent kalakutas? Kaip žinia, tai – vienas seniausių amerikietiškų šventės simbolių.
Jį dar prieš europiečių atvykimą augino vietiniai indėnai, o pirmieji naujakuriai šį didelį paukštį pavertė šventės centru – vienu kalakutu buvo galima pamaitinti visą šeimą. XIX amžiuje jis įsitvirtino kaip Padėkos dienos, o vėliau ir Kalėdų simbolis, tapdamas amerikietiškąja „kalėdinės žąsies“ versija.
„Šiandien pagaminsime vieną ikoniškiausių amerikietiškų šventinių patiekalų. Artėja Kalėdos, filme taip pat kalbama apie Kalėdas, tad kepsime didžiulį, gardų, kvapnų kalakutą, įdarytą moliūgais, džiovintais vaisiais ir riešutais, o patieksime su spanguolių padažu ir bulvytėmis. Bus nepaprastai skanu!“ – žadės virtuvės šefas T. Paplauskas.
Tadui pritars ir Vaida, kuri pasidalins įdomiais faktais apie šį kultinį patiekalą bei jo vietą Amerikos istorijoje.
„Kalakutai Šiaurės Amerikoje buvo auginami dar majų ir actekų laikais – amerikietiškesnio paukščio tiesiog nėra, tad jis tapo namų, jaukumo ir švenčių simboliu. Beje, Benjaminas Franklinas net buvo siūlęs, kad JAV simboliu turėtų būti ne erelis, o kalakutas“, – pridurs laidos vedėja.
Beje, šįkart laidoje Vaida ir Tadas gamins ne vieni. Prie jų prisijungs virtuvės šefas, grilio meistras ir buvęs karys, misijų Irake dalyvis Robertas Svetlauskas. Būtent jis padės ruošti gardųjį šventinį kalakutą.
„Šiandien pas mus į studiją atvyksta ypatingas svečias – mano geras bičiulis Robertas Svetlauskas. Jis – ne tik „Kamado Bono“ grilių ekspertas bei šefas, bet ir buvęs kariškis. Robertą pakviečiau tam, kad jūs, mieli žiūrovai, išgirstumėte istorijas apie karo misijas iš pirmų lūpų“, – pasakos V. Poderytė-Bernatavičė.
O Robertas laidoje pasidalins ne tik savo pasakojimais iš tarnybos, bet ir papasakos, kaip iš tikrųjų atrodo karių maitinimas misijose – nuo kasdienės virtuvės bazėje iki sauso davinio per sudėtingas užduotis.
„Misijoje buvau maždaug 2002–2003 metais, kai prasidėjo Irako karas. Tokios misijos duoda daug – išmoksti pasitikėti savimi ir komanda, būti punktualus. Net jei sąlygos sudėtingos, visa tai vėliau labai praverčia.
O kalbant apie maistą, būdavo visko. Bazėse dirba profesionalūs šefai, gamino įvairų ir skanų maistą, kartais net kaip restorane. Amerikiečių bazėse galima rasti visko – nuo KFC iki europietiškų patiekalų. Mes buvome danų bazėje, turėjome tris rimtus patiekalus per dieną, ir visada galėjai pasiimti užkandžių, jei prireikdavo.
Aišku, vykstant į užduotis likdavo tik sausi daviniai – duona, konservai, riešutai. Bet net ir tokiose situacijose pradedi vertinti kiekvieną kąsnį ir mažas detales, kurios padeda išlikti“, – dalinsis laidos svečias R. Svetlauskas.
Kokia yra karių kasdienybė karo misijose? Kaip šventėms išsikepti tobulą kalakutą? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus – jau rytoj.

Rašyti komentarą