Pokerio lošėjas į valstybės biudžetą privalės sumokėti daugiau kaip 21 tūkst. litų

Pokerio lošėjas į valstybės biudžetą privalės sumokėti daugiau kaip 21 tūkst. litų

Utenos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Utenos AVMI), patikrinusi, vieno gyventojo pajamas, gautas iš azartinių lošimų, papildomai apskaičiavo daugiau kaip 21 tūkst. litų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio (GPM). Nors bet kurioje pasaulio šalyje laimėjęs sporto varžybų ar azartinių lošimų prizų Lietuvos gyventojas privalo pateikti Metinę pajamų deklaraciją ir deklaruoti gautas pajamas bei nuo laimėtos sumos sumokėti GPM, šią prievolę „pamiršęs" lošėjas ją prisiminė tik atliekamo operatyvaus patikrinimo metu.

"Utenos AVMI atliekamo operatyvaus patikrinimo metu buvo nustatyta, kad gyventojo 2013 m. laimėta suma siekė 200 tūkst. Lt. Nors pagal galiojančius įstatymus gyventojas, gavęs azartinių pokerio lošimų laimėjimų pajamų, privalo teikti Metinę pajamų mokesčio deklaraciją, - prievolės mokėtojas neatliko. Patikrinimo metu išaiškėjus, kad iš lošimų mokėtojas gavo daugiau kaip 145 tūkst. pelno, į valstybės biudžetą jis turės sumokėti daugiau kaip 21 tūkst. litų", - sako Utenos AVMI viršininkas Pranas Alsys.

Utenos AVMI primena, kad Lietuvos gyventojas, tiek Lietuvos Respublikoje, tiek ir bet kurioje pasaulio dalyje laimėjęs sporto varžybų ar azartinių lošimų prizų, nuo laimėtų sumų privalo sumokėti gyventojų pajamų mokestį. Gautų prizų ir laimėjimų suma apmokestinama GPM, jeigu gyventojo, kuris užsiima sportiniu pokeriu, veikla atitinka individualios veiklos požymius. Tokiu atveju gyventojas turi įsiregistruoti kaip individualios veiklos vykdytojas. Sportinio pokerio varžybų metu laimėti piniginiai prizai, kuriuos už sporto veiklos rezultatus gauna sportinio pokerio žaidėjas, priskiriami sportininko pajamoms, gautoms iš sporto veiklos. Sportininkui išmokami prizai, kurie nepriskiriami neapmokestinamosioms pajamoms, apmokestinami tokia tvarka: jei laimėjimas yra su darbo santykiais susijusios pajamos, taikomas 15 proc. tarifas; jei tai yra sportininko individualios veiklos pajamos, jos bus apmokestinamos taikant 5 proc. tarifą; gyventojo gautas laimėjimas priskiriamas azartinių lošimų laimėjimų pajamoms. Tokios pajamos (iš laimėjimo atėmus lošimų išlaidas) apmokestinamos taikant 15 proc. GPM tarifą; Lietuvos gyventojas pajamas gavo iš užsienio vieneto. Šiuo atveju pajamos (tiek sporto varžybų prizas, tiek azartinių lošimų pajamos) priskiriamos B klasės pajamoms, nuo kurių mokesčius apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti turi pats gyventojas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder