Stresas auginamą gyvulį paverčia žudiku

Stresas auginamą gyvulį paverčia žudiku

Per metus Lietuvoje įvyksta vidutiniškai 3-4 nelaimės, kai žmones sunkiai ar mirtinai sužaloja galvijai. Užvakar tokios tragiškos lemties sulaukė prie Kuršių marių ūkininkavęs Rimas Macas. Įtariama, kad vyrą mirtinai sužalojo pardavimui paruoštas mėsinis bulius. Ūkininkas augino du bulius, tad kuris iš jų jį užpuolė, neaišku.

Ant paties Kuršių marių kranto įsikūręs nedidelis Šturmų kaimas (Šilutės r.) vakar dar nebuvo atsigavęs po išvakarėse įvykusios nelaimės. Sukrėsti vietos gyventojai aptarinėjo gerai žinomo ir tik geru žodžiu minimo vietos ūkininko R.Maco mirties aplinkybes.

Šilutės rajono policijos komisariato pareigūnų teigimu, 58 metų negyvo vyro kūnas pirmadienį, apie 13 val., rastas Šturmų kaimo laukuose. Ekspertams nekilo abejonių, jog mirties priežastis yra smurtinė - ant kūno buvo matyti daugybiniai sužalojimai. Nors pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl tikslios mirties priežasties nustatymo, policininkai iš karto įvardijo realiausią versiją. Pirminiais duomenimis, vyrą mirtinai sužalojo augintas bulius.

Negyvo R.Maco kūną ganykloje rado jo pasigedęs brolis. Apie tai jis pirmiausia pasakė kaimynei, kuri ir iškvietė policiją bei medikus. Kūnas sužalotas taip stipriai, kad vyras šansų išgyventi neturėjo. Į įvykio vietą atvykusiai greitosios medicinos pagalbos brigadai liko tik konstatuoti mirtį. Teigiama, kad ūkininkas nuo jį užpuolusio gyvulio dar bandė gelbėtis šliauždamas už aptvaro, tačiau jo nepasiekė.

Pamaryje ūkininkavęs R.Macas augino devynias karves ir du mėsinius bulius. Juos vyras dar šį rudenį ketino parduoti, tačiau nespėjo. Vakar niekas negalėjo pasakyti, kuris iš dviejų aptvare laikytų bulių jį užpuolė ir mirtinai sužalojo. Spėjama, kad nelaimė įvyko dar ryte, nes apie 9 val. R.Macas jau neatsiliepė į kaimynų skambučius.

Prieš beveik du mėnesius, rugpjūčio viduryje, analogiška nelaimė įvyko Vilkaviškio rajone. Dotamų kaime esančioje pievoje bulius užpuolė 78 metų senolę, kuri vakare į ganyklą atėjo perrišti auginamų gyvulių. Nuo patirtų sužalojimų ji mirė nelaimės vietoje. Pensininkės kūnas aptiktas tik kitą dieną. Pasak vietos gyventojų, bulius buvo agresyvus.

Valstybinės darbo inspekcijos statistika rodo, kad nors mirtinų ir sunkių nelaimingų atsitikimų darbe žemės ūkyje pastaraisiais metais mažėja, žemės ūkis išlieka pavojingiausių nelaimingiems atsitikimams darbe įvykti sektorių penketuke. Pavojingu laikomas ir darbas su gyvūnais, nes nuolat būna atvejų, kai darbuotojus sunkiai ar net mirtinai sužaloja pervaromi ar rišami galvijai. Vidutiniškai per metus įvyksta 3-4 tokios nelaimės.

Lietuvos mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacijos direktoriaus Mindaugo Kinderio teigimu, auginami galvijai agresyvūs tampa tik dėl patirto streso.

„Mes visada akcentuojame, kad svarbiausias yra žmonių saugumas, tačiau nelaimių išvengti nepavyksta. Todėl būtina visada laikytis atsargumo priemonių. Nežinau, ar yra atlikti kokie nors tyrimai, bet mes sakome, kad 80 proc. gyvulio elgesio priklauso nuo šeimininko. Jei yra nuolat bendraujama su gyvuliais, jie negąsdinami ir nemušami, tada jie pasitiki žmogumi. Bet niekada negali žinoti, kas sukels gyvuliui stresą ir kaip jis į jį sureaguos", - sakė M.Kinderis.

Veterinarijos specialistų teigimu, kiekvienas gyvulys turi vadinamąją apsaugos zoną. Ją pažeidus, jis arba bėga, arba puola. Ramus galvijas paprastai pabėga. Patariama stebėti gyvulio kūno kalbą, nes jei akys išsprogusios, karpo ausimis ir nesitraukia, prie jo eiti nereikėtų. Reikšmės turi ne tik žmogaus elgesys, bet ir jo drabužiai, pastarųjų spalva. Gyvuliai nemėgsta plevėsuojančių, palaidų drabužių. Visi žino, jog bulių suerzinti gali ryškiai raudona spalva, jam primenanti kraują.

Užsienio valstybėse ši problema sprendžiama kontrolinio auginimo stotyse buliukams atliekant agresyvumo testus. Bent menkiausių abejonių sukeliantys gyvuliai iš karto eliminuojami iš bandos. Taip siekiama, kad blogo charakterio gyvuliai nebūtų veisiami ir neišplatintų savo genų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder