Teismai gali būti ir protingi

Teismai gali būti ir protingi

Nors visuomenė šalies teismais pasitiki tik kiek labiau nei Vyriausybe, Seimu ir politinėmis partijomis, kartais ir jie pramerkia akis bei atsikemša ausis. Didelės apimties bylą atvertęs Klaipėdos apygardos teismo teisėjas Remigijus Preikšaitis nusprendė nevaikyti beveik pusšimčio garbingo amžiaus nukentėjusiųjų ir teismo posėdžius surengti jų namuose.

Vakar Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje 45 metų Salantų gyventoja Renata Neverauskienė kaltinama dokumentų klastojimu ir didelės vertės svetimo turto pasisavinimu. Už tai jai gresia net iki 10 metų nelaisvės. Kretingos kredito unijos Salantų filiale dirbusi moteris nuo 2008 metų kovo iki 2012 metų birželio įvykdė daugiau kaip 350 bankinių operacijų ir pasisavino 223 419,43 euro.

Ikiteisminis tyrimas dėl kredito unijos kasininkės padarytų nusikalstamų veikų buvo sudėtingas ir itin plačios apimties. Baudžiamąją bylą sudaro 21 tomas. Nukentėjusiaisiais pripažinti net 43 asmenys. Didžioji dauguma jų yra garbingo amžiaus Salantų gyventojai. Dalis žmonių nesulaukę teismo mirė, jiems atstovauja paveldėtojai.

Vakar į pirmąjį posėdį atvykęs didžiulis būrys salantiškių netilpo teismo salėje, tad bylą nagrinėjantis teisėjas R.Preikšaitis jį perkėlė į teismo aktų salę. Tačiau nagrinėjimo iš esmės pradėti nepavyko, nes nepasirodė kaltinamoji. Ji teismą informavo, kad serga, tačiau negalėjo pateikti jokių oficialių įrodymų.

Pasak R.Neverauskienės advokato, motyvuodamas tuo, kad rytoj teismas, Salantuose dirbantis medikas atsisakė jo ginamajai išduoti pažymą apie ligą ir taip stojo nuo jos nukentėjusių miestelio gyventojų pusėn.

Įvertinęs visas aplinkybes, teisėjas R.Preikšaitis nusprendė, kad šios bylos nagrinėjimas vyks ne uostamiestyje, o Salantuose. Taupant nukentėjusiųjų pinigus ir saugant jų sveikatą išvažiuojamieji teismo posėdžiai bus rengiami Salantų kultūros centre. Taip pat teismas nusprendė suimti R.Neverauskienę ir paskelbė jos paiešką.

Įtariama, kad R.Neverauskienė unijos klientams nežinant klastodavo jų parašus, nutraukdavo terminuotų indėlių sutartis arba tiesiog išgrynindavo pinigus iš jų sąskaitų. Suklastotus dokumentus kasininkė pateikdavo kredito unijai, kad jie būtų įtraukti į finansinę apskaitą, taip siekdama parodyti, jog visos finansinės operacijos išmokant pinigines lėšas atliktos teisėtai.

Iš kurių žmonių gali pasiimti pinigus, o iš kurių ne, R.Neverauskienė nuspręsdavo su jais pabendravusi. Unijos klientai ateidavo ne tik pasidėti indėlius, bet ir sumokėti mokesčius ar padaryti pervedimus, tad daugumą jų moteris pažinojo. Ji pasiteiraudavo, ar žmonės nežada anksčiau atsiimti įneštų pinigų ar pratęsti termino ilgesniam laikui, ir taip sužinodavo, kam artimiausiu metu pinigų nereikės. Kai kas nors ateidavo atsiimti indėlio, ji pinigus grąžindavo iš kito žmogaus sąskaitos. Kad nusikalstama veika neišaiškėtų, R.Neverauskienė prieš išeidama atostogauti paskambindavo klientams ir pasiteiraudavo, ar šiems tikrai nereikės pinigų, kol ji poilsiaus. Kasininkė įkliuvo, kai pinigus pasiimti ne Salantuose, o Kretingoje panorusi klientė jų neatgavo, nes sistema rodė, kad jie jau grąžinti. Po to moteris pradėta stebėti.

R.Neverauskienė kaltę pripažįsta. Moters teigimu, pinigų jai prireikė gyvenamojo namo statybai, jo įrengimui, naujiems baldams ir kelionėms. Kredito unija žmonėms jų pinigus grąžino, o buvusiai darbuotojai pateikė civilinį ieškinį.

Remigijus Preikšaitis, Klaipėdos apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjas:

Surengti išvažiuojamuosius teismo posėdžius nuspręsta atsižvelgus į tai, kad šioje byloje yra daug nukentėjusiųjų, jų atstovų, kurie yra garbaus amžiaus ir gyvena miesteliuose netoli Salantų. Surengus teismo posėdį vietovėje, esančioje arčiau šių asmenų namų, būtų prisidedama prie proceso išlaidų (kelionės lėšų) mažinimo, greitesnio ir efektyvesnio bylos nagrinėjimo ir, žinoma, nukentėjusiesiems būtų kur kas patogiau dalyvauti teismo procese.

Tai ne pirmas atvejis, kai teismas rengia išvažiuojamuosius posėdžius. Per pastaruosius kelerius metus Klaipėdos apygardos teismo išvažiuojamieji posėdžiai vyko Skuodo, Plungės, Tauragės miestuose. Galbūt visuomenėje nėra pastebima arba ji nepakankamai informuojama apie tokio pobūdžio posėdžius, tačiau teismas kiekvienoje byloje vertina įvairias aplinkybes, kaip būtų galima operatyviau išnagrinėti bylą, o proceso dalyviai patirtų mažesnes pinigines išlaidas bei laiko sąnaudas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder