Teismas išteisino Andrių Ūsą dėl pedofilijos

Teismas išteisino Andrių Ūsą dėl pedofilijos

Velionis Andrius Ūsas netvirkino dviem žmogžudystėmis įtariamo Drąsiaus Kedžio mažametės dukros, penktadienį paskelbė Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas, nagrinėjęs baudžiamąją bylą dėl mažametės tvirkinimo ir reabilitavęs kaltinamąjį.

A. Ūsas buvo kaltinamas tuo, kad Laimutės Stankūnaitės bute Kaune 2006-2008 m. tvirkino vaiką, laižydamas jį apsinuoginusį bei prašydamas jį patį laižyti.

Teismas A. Ūsą išteisino visiškai ir pasisakė, kad vienintelė mergaitės seksualinė patirtis, įgyta 2008 m. lapkričio - 2009 m. rugpjūčio mėnesiais, buvo jos tėvo D. Kedžio namuose per įkyrius, nekvalifikuotus bei neteisėtus filmavimus, paskelbė teisėjas Audrius Cininas.

Teismas pasisakė, kad D. Kedžio darytas vaizdo įrašas, kuriame mergaitė pasakoja, kaip A. Ūsas ją laižė, yra neteisėtas įrodymas, darytas panaudojant prieš vaiką psichologinę prievartą, pažeidžiant vaiko teises. Vaizdo įrašas, teismo vertinimu, sumontuotas iš 50 epizodų, 9 vaiko filmavimo seansų.

A. Ūso nekaltumą patvirtino visi byloje apklausti liudytojai, išskyrus D. Kedžio artimuosius. Teismas atkreipė dėmesį į priešiškus buvusios vaiko globėjos Neringos Venckienės ir motinos Laimutės Stankūnaitės santykius. A. Ūsas nebuvo kaltinamas apsinuoginimu prieš nepilnametę ir lytinių organų demonstravimu jai, todėl, pagal kaltinimų prasmę, vaikas negalėjo matyti A. Ūso lytinių organų.

Teismas, ištyręs byloje esančius įrodymus, padarė išvadą, kad kaltinime nurodytu laikotarpiu A. Ūsas bute, esančiame Kaune, M. Gimbutienės gatvėje, esant vaikui ir jo motinai, lankėsi ne daugiau kaip 2-3 kartus, praleido ten trumpą laiką ir jokių tvirkinimo veiksmų neatliko.

Teismas atmetė kaltinančius duomenis. Teismas taip pat nevertino tyrimo poligrafu duomenų, nes jie gauti ne įstatymo nustatyta tvarka - nei Baudžiamojo proceso kodeksas, nei kitas įstatymas nenumato tokio tyrimo veiksmo. Be to, tyrimo duomenys prieštaringi, ne specialisto gali būti interpretuojami tiek kaip teisinantys, tiek kaip kaltinantys. Šių duomenų interpretacijos specialistas nepateikė, nes neturi reikiamos kvalifikacijos.

Šis teismo nuosprendis per 20 dienų dar gali būti apskųstas Vilniaus apygardos teismui. Kedžiai ir Venckai to daryti negalės, nes nėra proceso dalyviai. Tiesa, teisėjų kolegijai pirmininkavęs A. Cininas spaudos konferencijoje sakė tikįs, kad byla bus nagrinėjama aukštesnės instancijos teismuose, ir pastarieji patvirtins Vilniaus miesto antrojo apylinkės teismo priimtą sprendimą.

A. Ūso tėvai teismo sprendimą pasitiko su ašaromis.

"Džiaugiamės, tikėjomės ir tikėsime, kad tiesa visada išlenda, nors, kaip matote, po ketverių metų, tačiau tiesa išlindo", - žurnalistams sakė A. Ūso tėvas Aleksandras Ūsas ir suabejojo D. Kedžio ir jo šeimos narių psichika.

Pasak A. Ūso, visi, šmeižę jų šeimą, turi atsakyti. Jis žadėjo šmeižikus patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Prokuroras Egidijus Motiejūnas sakė teismo sprendimo neskųsiąs, nes būtent A. Ūso kaltės neįžvelgė. Tačiau prokuroras sakė savo iniciatyva pradėsiąs naujus ikiteisminius tyrimus dėl poveikio mažametei ir melagingų parodymų davimo.

"Ta teise pasinaudosiu. Bus pradėti ikiteisminiai tyrimai dėl galimo poveikio mažamečiam vaikui (esą kaimynė galėjo daryti poveikį - ELTA) ir dėl melagingų parodymų Vytautui Kedžiui ir Laimai Bložnelytei Plėšnienei (gydytojai, kuri liudijo apie A. Ūso vyndėmes, - ELTA)", - teigė prokuroras.

Teismo nuosprendžio paskelbimas sulaukė didelio žiniasklaidos, kitų aktyvistų dėmesio - visi jie vos tilpo teismo posėdžio salėje.

Byla nuo ikiteisminio tyrimo pradžios iki nuosprendžio paskelbimo truko 4 metus ir 1 dieną. Vilniaus miesto antrąjį apylinkės teismą ji pasiekė šių metų vasarį.

ELTA primena, kad 2010-ųjų vasarą miręs A. Ūsas buvo kaltintas mažametės D. Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukters tvirkinimu.

Praėjusių metų lapkričio 10-ąją Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus plenarinė sesija, kasacine tvarka išnagrinėjusi verslininko, vieno iš vadinamojo Kauno pedofilijos skandalo veikėjų A. Ūso bylą, paskelbė, kad byla perduodama nagrinėti iš naujo.

Klaipėdos apygardos teismas buvo priėmęs sprendimą, įpareigojantį atnaujinti vadinamąją pedofilijos bylą. Ją 2010 m. lapkričio 17-ąją nutraukė Panevėžio miesto apylinkės teismas, remdamasis tuo, kad vienintelis mažametės tvirkinimu kaltintas asmuo - A. Ūsas - mirė.

Sprendimą apskundė dviem žmogžudystėmis įtariamo kauniečio D. Kedžio sesuo Neringa Venckienė, prašydama, kad būtų nustatyti mergaitę tvirkinę asmenys. Apeliacinį skundą parašė ir A. Ūso artimieji, siekdami, kad velionis būtų reabilituotas.

A. Ūso artimieji - žmona ir tėvai - siekė, kad 2010-ųjų birželį mįslingomis aplinkybėmis miręs vyras būtų reabilituotas, o dviejų žmonių nužudymu įtariamo D. Kedžio sesuo N. Venckienė - kad būtų pripažintas kaltu dėl tvirkinimo. Ji taip pat siekė, kad būtų teisiama ir mažametės motina L. Stankūnaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder