Ūkio banko tyrimas baigtas

Ūkio banko tyrimas baigtas

Generalinės prokuratūros Baudžiamojo persekiojimo departamento prokuroras Ugnius Vyčinas priėmė sprendimą baigti tyrimą byloje dėl didelės vertės buvusio Ūkio banko turto iššvaistymo, piktnaudžiavimo tarnyba, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimo, juridinių asmenų, naudojamų nusikalstamai veikai nuslėpti, steigimo ir vadovavimo.

Įtarimai pareikšti 13 fizinių asmenų, veikusių suburtoje organizuotoje grupėje. Tarp įtariamųjų: Ūkio banko pagrindinis akcininkas V. R., stebėtojų tarybos, valdybos, paskolų komiteto pirmininkai ir nariai, filialo vadovybė ir asmenys, susiję su banko turto iššvaistymu, nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimu.

Generalinė prokuratūra ikiteisminį tyrimą pradėjo 2013 m. iš Lietuvos banko gavus informaciją apie įtartinus sandorius. Ikiteisminį tyrimą buvo pavesta atlikti Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybai (FNTT).

Nustatyta, kad įtariamieji, piktnaudžiaudami savo tarnybine padėtimi, suteikė Ūkio banko paskolas savo pasirinktiems juridiniams asmenims, paskolos panaudotos įtariamųjų, per kitus asmenis valdomų, bendrovių finansiniams interesams. Įtariama, kad neteisėtai bankui suteikus paskolas, sudarant patalpų nuomos sandorius su įtariamųjų, per kitus asmenis valdomomis, bendrovėmis ženkliai didesnėmis kainomis iššvaistyta apie 41,6 mln. eurų banko lėšų.

33 mln. eurų nusikalstamu būdu įgytos lėšos legalizuotos pasinaudojus 80 juridinių ir fizinių asmenų sąskaitomis. Nustatyta, kad už šias lėšas galėjo būti neteisėtai įsigytas nekilnojamasis turtas Jungtinėje Karalystėje, neteisėtai perduoti milijonai eurų Baltarusijos Respublikoje registruotos bendrovės įstatinio kapitalo padidinimui. Dalis lėšų sugrąžinta į įtariamųjų valdomas bendroves. 14,6 mln. eurų panaudota iš Ūkio banko gautų paskolom Škotijos, Baltarusijos futbolo klubams, Lietuvos krepšinio klubo, taip pat Rusijoje, Olandijoje, Didžiojoje Britanijoje įgyto nekilnojamojo turto, finansavimui.

Šiam ikiteisminiam tyrimui prokurorai ir FNTT tyrėjai skyrė ypatingą dėmesį – apklausta 120 liudytojų, iš Lietuvoje ir užsienio valstybėse veikiančių bankų gauta ir išanalizuota apie 850 sąskaitų išrašų.

Tyrimo metu Vilniaus apygardos valdybos Ūkinės finansinės veiklos tyrimo skyriui kartu su Lietuvos Banko specialistais buvo pavesta atlikti 12 didelės apimties ūkinės finansinės veiklos tyrimų.

Ikiteisminio tyrimo metu kreiptasi į Meno salų, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės, Šveicarijos Konfederacijos, Bosnijos ir Hercogovinos, Italijos ir Baltarusijos Respublikų, Švedijos Karalystės ir Rusijos Federacijos teisėsaugos institucijas.

Įtariamajam V. R. yra suteiktas pabėgėlio statusas Rusijos Federacijoje. V. R. išaiškintos įtariamojo teisės, kreiptasi, kad jis atvyktų į Lietuvą.

Siekiant užtikrinti civilinį ieškinį ikiteisminio tyrimo metu apribotas įtariamųjų turtas Lietuvoje ir užsienio valstybėse.

Įtariamieji, gynėjai, civilinis ieškovas, jo atstovai paskelbus ikiteisminį tyrimą baigtu, turi teisę susipažinti su visa tyrimo medžiaga, pateikti prašymus dėl ikiteisminio tyrimo papildymo. Apie prokuroro sprendimą dėl šio ikiteisminio tyrimo perdavimo į teismą bus pranešta papildomai.

Baigta dalis didelio ir sudėtingo ikiteisminio tyrimo, susijusio su Ūkio banko turto iššvaistymu, nusikalstamu būdu įgytų lėšų legalizavimu ir juridinių asmenų neteisėtu panaudojimu. Kitoje šio tyrimo dalyje ikiteisminis tyrimas tebevyksta.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder