66 Kanų kino festivalis: šokis lietuje ir 10 favoritų

66 Kanų kino festivalis: šokis lietuje ir 10 favoritų

66-asis Tarptautinis Kanų kino festivalis prasidėjo trečiadienį pliaupant lietui ir pučiant stipriam vėjui, o didžiausias įvykis prie raudonojo kilimo susirinkusiai publikai buvo ant jo pasirodęs pagrindinis "Didžiojo Getsbio" veikėjas - aktorius Leonardas di Kaprijas (Leonardo DiCaprio), Kanuose nesilankęs nuo 2007-ųjų.

Publika šiltai pasitiko ir žiuri: jos pirmininką režisierių Stiveną Spilbergą (Steven Spielberg), indų aktorę Vidją Balan (Vidya Balan), japonų režisierę Naomi Kavase (Naomi Kawase), britų scenaristę ir režisierę Liną Remzi (Lynne Ramsay), prancūzų aktorių Danielių Otėją (Daniel Auteuil), australę aktorę Nikolę Kidman (Nicole Kidman), režisierius taivanietį Engą Li (Ang Lee) ir rumuną Kristianą Mundžijų (Cristian Mungiu) bei austrą aktorių Kristofą Valcą (Christoph Waltz).

ŠEIMININKĖ. 66-ojo Kanų kino festivalio atidarymo ceremonijoje šeimininkavo prancūzų aktorė Odri Totu. SCANPIX nuotr.

Prieš pasirodant "Didžiojo Getsbio" (rež. Bazas Lurmanas (Baz Luhrmann)) žvaigždėms, šventės atidarymo svečių laukė siurprizas. Prie festivalių rūmų privažiavo du retroautomobiliai su šokėjais ir šie ant raudonojo kilimo atliko aistringą numerį pagal vieną iš filmo garso takelių "A Little Party Never Killed Nobody". Dainavo Ferdži (Fergie).

GETSBIS. Di Kaprijas nesirodė Kanuose nuo 2007 metų. SCANPIX nuotr.

Salėje prieš ceremonijos pradžią svečiai keletą minučių stovėdami plojo Stivenui Spilbergui. Jis ilgai ženklais rodė publikai liautis, galiausiai apsipylė ašaromis.


Ceremoniją vedusi prancūzų aktorė Odri Totu (Audrey Tautou) paskelbti festivalio pradžią paprašė Di Kaprijo ir Bolivudo žvaigždės Amitabho Bačiano (Amitabh Bacianu), kuris taip pat vaidino "Didžiajame Getsbyje". Šiuo filmu ir buvo pradėta festivalio filmų peržiūra.

PUOŠMENA. Australų aktorė Nikolė Kidman - konkurso puošmena ir žiuri narė. SCANPIX nuotr.

Kinų kritikų nuomone, kino juosta su Di Kaprijumi, Keri Maligan (Carey Mulligan), Isla Fišer (Isla Fisher), Džoelu Edgertonu (Joel Edgerton), Tobiu Magvairu (Tobey Maguire) pagrindiniuose vaidmenyse yra tikrasis metų filmas, tačiau amerikiečių rašytojo Skoto Ficdžeraldo (Scot Fitzgerald) romano apie džiazo epochą ekranizacija nėra teikiama konkursui.

Anksčiau buvo manoma, jog filmas pasirodys ekranuose praeitų metų gruodį ir dalyvaus kovoje dėl "Oskaro", bet jo kūrėjai perkėlė premjerą į šių metų gegužę. Režisierius, pagarsėjęs filmais "Mulen Ružas" ir "Australija", mano, jog Ficdžeraldo romanas turi žiūrovams atskleisti, "kur mes buvome ir kokios būklės esame dabar".

PAGARBA. Ilgomis ovacijomis publika privertė apsiašaroti komisijos pirmininką režisierių S. Spilbergą. SCANPIX nuotr.

Per spaudos konferenciją Di Kaprijas pasakojo seniai žavėjęsis Ficdžeraldu, o Keri Maligan pasigyrė skaičiusi rašytojo žmonos Zeldos jam rašytus laiškus, kuriuos jai davė režisierius. Aktorius Tobis Magvairas, vaidinęs rašytoją, atviravo apie darbą su Di Kaprijumi, pabrėžė, kad su juo lengva dirbti aikštelėje ir kad jis nuolat analizuoja savo herojų bei randa vis naujų jo bruožų.

Konkursinė peržiūra prasidėjo ketvirtadienį režisieriaus Fransua Ozono (Francois Ozon) filmu "Jauna ir graži".

10 favoritų

Festivalyje konkuruos apie 20 kino juostų. Tarp favoritų minimi danų režisieriaus Nikolo Vindingo Refno (Nicolas Winding Refn) filmas "Tik Dievas atleis" ("Only God Forgives"), Romano Polanskio "Venera su kailiniais" ("La Venus a la Fourrure"), Stiveno Spilbergo "Už kandeliabrų" ("Behind the Candelabra") su Maiklu Duglasu (Michael Douglas), Fransua Ozono "Jauna ir graži", brolių Itano ir Džoelo Koenų (Joel, Ethan Coen) "Liuino Deviso viduje" ("Inside Llewyn Davis), iraniečio režisieriaus Asgaro Farhadžio (Asghar Farhadi) "Praeitis" (Le passe), Džimo Džarmušo (Jim Jarmusch) "Išgyvens tik meilužiai" ("Only Lovers Left Alive"), Paolo Sorentino (Paolo Sorrentino) "Didis grožis ("La grande bellezza"), japonų režisieriaus Takasio Miike (Takashi Miike) "Šiaudinis skydas" ("Wara no tate") ir Džeimso Grėjaus (James Gray) "Imigrantas" ("The Immigrant") su Marion Kotijar (Marion Cotillard) pagrindiniame vaidmenyje, praneša žurnalas "Forbes".

FAVORITAI. Prancūzų aktorė Marion Kotijar, suvaidinusi pagrindinį vaidmenį JAV režisieriaus Džeimso Grėjaus filme "Imigrantas". Ši kino juosta minima tarp dešimties favoritų. SCANPIX nuotr.

Festivalis baigsis gegužės 26 dieną.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder