Giedrės Žickytės filmui "Meistras ir Tatjana" - penkios "Sidabrinės gervės"

Giedrės Žickytės filmui "Meistras ir Tatjana" - penkios "Sidabrinės gervės"

Šeštadienio vakarą Lietuvos nacionalinio televizijos ir radijo (LRT) Didžiojoje studijoje vyko lietuviško kino apdovanojimų "Sidabrinė gervė" vakaras. Šiuos apdovanojimus pristato LiKA (Lietuvių kino akademija) ir Lietuvos kino centras. Vakarą vedė aktorė Sandra Daukšaitė-Petrulėnė ir televizijos laidų vedėjas, rašytojas Andrius Tapinas.

Be "Sidabrinių gervių", šiame vakare būna viena vienintelė - "Auksinė gervė". Už viso gyvenimo nuopelnus lietuviškam kinui "Auksinės gervės" statulėle įvertintas kino dailininkas Algirdas Ničius, pradėjęs darbą kine 1956-aisiais ir buvęs 30-ies filmų dailininku. "Auksinę gervę" kino veteranui įteikė Premjeras Algirdas Butkevičius.

"Sidabrinių gervių" vakare triumfavo moterys. Daugiausia statulėlių surinko Giedrės Žickytės ilgametražis dokumentinis kino filmas "Meistras ir Tatjana" (penkios "Sidabrinės gervės") ir Alantės Kavaitės ilgametražis kino filmas "Sangailės vasara" (trys "Sidabrinės gervės").

Metų geriausia režisiere pripažinta G. Žickytė už dokumentinį filmą apie buvusį puikų, tačiau tragiškai pasibaigusį fotomenininko Vito Luckaus gyvenimą. Jos filmas pripažintas ir geriausiu ilgametražiu dokumentiniu filmu. Metų geriausias kino filmas - A. Kavaitės "Sangailės vasara", pasakojantis apie dviejų jaunų merginų meilę.

Metų geriausiu operatoriumi tapo Audrius Kemežys, puikiai nufilmavęs juostą "Meistras ir Tatjana".

"Paslaptingiausias ir gražiausias kūrinys žemėje - tai moterys, ypač - aktorės", - sakė kino grandas Juozas Budraitis, prisipažinęs, kad niekada jų nesuprato. Jis įteikė "Sidabrinę gervę" geriausiai metų aktorei Julijai Steponaitytei, 2014-aisiais sukūrusiai vaidmenis filmuose "Sangailės vasara" ir "Man dvim keli" (rež. Marija Kavtaradzė).

Geriausias metų aktorius - Valentinas Masalskis už vaidmenį filme "Triukšmadarys" (rež. Karolis Kaupinis).

Metų geriausiu kompozitoriaus darbu pripažinti Giedriaus Puskunigio kūriniai filmams "Meistras ir Tatjana" ir "Avinėlio vartai" (rež. Audrius Stonys).

Montažo režisierius šįkart ne vienas, o visa komanda - Danielius Kokanauskis, Dominykas Kilčiauskas, G. Žickytė, montavę filmą "Meistras ir Tatjana".

Geriausiu dailininku už darbą filme "Sangailės vasara" tapo Ramūnas Rastauskas.

Geriausias animacinis filmas - "Miškas", kurį sukūrė Ignas Meilūnas.

Už geriausią trumpametražį vaidybinį kino filmą "Triukšmadarys" "Sidabrinė gervė" nutūpė į Karolio Kaupinio rankas. "Trumpumas - talento brolis", - pastebėjo aktorė Valda Bičkutė, teikdama apdovanojimą. Jai antrino pats apdovanojimo kaltininkas - esą, kai gauni "Gervę" už pirmą filmą, jautiesi lyg iš pirmos klasės būtum perkeltas į trečią.

"Gervių dar bus, o kiaušinis - tik vienas. Linkiu, kad po jo sektų Kanų Auksinė palmės šakelė, tada - "Oskaras", - teikdamas "Sidabrinį gervės kiaušinį" už geriausią studento darbą, sakė kultūros ministras Šarūnas Birutis. "Kiaušinis" teko M. Kavtaradzei už filmą "Man dvim keli".

"Sidabrinė gervė" už geriausią trumpametražį dokumentinį kino filmą "Sėkmės metai" buvo įteikta režisieriui Rimantui Gruodžiui.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder